USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чверть споживачів «Луцьктепла» утворює майже 100% боргу

18 Липня 2020 09:00
Якщо преважна більшість споживачів вчасно і в повному обсязі здійснює платежі за послуги з постачання теплової енергії, з гарячого водопостачання та централізованого опалення, то близько чверті споживачів вважать нормою їх прострочувати або й зовсім не платити.

Про це повідомили у пресслужбі ДКП «Луцьктепло».

Коли говорити про структура боржників, то першою чергою слід відзначити, що боргують ту чи іншу суму за послуги підприємства 23% споживачів. При цьому борг від 1 до 5 тис. грн мають 6987 споживачів на загальну суму 15,7 млн грн. Від 5 до 10 тис. грн – 2191 боржників на суму 15,4 млн грн. Від 10 до 20 тис. грн – 1508 боржників на суму 19,0 млн грн. Від 20 до 50 тис грн – 1182 боржників на суму 38,0 млн грн. Понад 50 тис. грн – 389 боржників на суму 28,3 млн грн. Тобто, 12 257 споживачів послуг ДКП «Луцьктепло» боргують 116,4 млн грн, що й складає практично всю заборгованість категорії «Населення».

Як зазначають у ДКП, простежуючи динаміку погашення і накопичення боргів, стало зрозуміло, що природа частини боргів пов’язана зі скрутним матеріальним становищем чи тимчасовим погіршенням матеріального стану. Для таких споживачів існує спосіб, в який можливо зменшити боргові навантаження шляхом оформлення договору реструктуризації.

При наявності в споживача усіх документів, в Центрі обслуговування споживачів його можна оформити протягом 20 хв. Для цього з собою необхідно мати наступні документи:

- паспорт та ідентифікаційний код власника;

- документ, що засвідчує право власності на приміщення, по якому укладається договір реструктуризації;

- квитанція про сплату не менше 20% суми боргу;

- квитанція про оплату поточних нарахувань;

- квитанція про сплату судових витрат.

Зауважуємо, що терміни укладання договору реструктуризації варіюються залежно від суми боргу:

борг до 5 тис. грн – на 3 міс.

борг від 5 до 10 тис. грн – на 6 міс.

борг від 10 до 15 тис. грн – на 9 міс.

борг понад 15 тис. грн – на 1 рік.

При неможливості виконання умов реструктуризації існує ще один варіант його укладання – комісійний. Наприклад, коли споживач не може сплатити 20% початкового внеску або не зможе виконати умови договору в частині термінів погашення, йому необхідно надати документальне підтвердження цього (довідка про доходи або про вартісне лікування). В такому випадку заяву споживача розглядають індивідуально на комісії та приймають відповідне рішення.

Від початку року за реструктуризацією боргу в ДКП «Луцьктепло» звернулися 32 споживача.

Наголошується, що за невиконання договору реструктуризації існує штраф у розмірі 10% від суми договору.

У процесі примусового стягнення крім основної суми боргу споживач понесе ще й додаткові витрати, а саме:

1. збільшення суми боргу на індекс інфляції, нарахованої за весь період прострочення виконання грошового зобов’язання;

2. 3% річних від простроченої суми;

3. відшкодування судового збору (1,5% від суми позову але не менше одного прожиткового мінімуму), а також виконавчого збору 10% загальної суми, стягнутої виконавцем за рішенням суду.

У разі не погашення суми боргу після ухвалення рішення суду підприємство звертається із заявою про відкриття виконавчого провадження до державної виконавчої служби України або ж до приватного виконавця, наслідком чого може бути:

- арешт усього рухомого та нерухомого майна;

- обмеження у праві виїзду за кордон до моменту погашення заборгованості;

- примусова реалізація майна на привселюдних торгах з покладанням на боржника всіх витрат за проведення виконавчих дій;

- внесення боржника до Єдиного державного реєстру боржників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
читач Показати IP 18 Липня 2020 10:19
То ж пустили мульку, що борги спишуть, от люди і перестали платити! Кому треба таке розповсюджувати?!
олександр Показати IP 18 Липня 2020 11:32
Ті злодії борги неплатників розділять на тих хто платить. І Ще, чому не говорять скільки боргує за тепло прокуратура, СБУ, МВС, ОДА т д.
Тепло до олександр Показати IP 18 Липня 2020 13:40
Кого Ви називаєте злодіями? Якщо у Вас немає боргу, яким чином борг іншого споживача можливо повісити на Вас. Відповідаю: неможливо. Якщо Вас особисто цікавить як сплачують юридичні особи - відповідь: вчасно і в повній мірі, на відміну від населення, чверть якого живе "совком". Небризкайте нікчемними коментарями. Надавайте факти.
Богдан Сташинський Показати IP 18 Липня 2020 14:16
Треба зробити білоруський механізм - у випадку постійних і систематичних неплатежів на першому етапі надається допомога держави в межах законодавства, а вже потім споживач просто відрубається від послуг, потім може бути позбавлення житла в судовому порядку з наданням місця проживання у будинках підмінного фонду або барачного типу ...
олександр Показати IP 19 Липня 2020 10:53
Злодії - це керівництво луцьктепла. Покажіть чесно яка заробітна плата за рік у керівництва, бухгалтерії, адміністрації підприємства разом з доплатами за напруженість у роботі, за особливі умови роботи і т д, преміями щомісячними , квартальними та річними, преміями на покращення побутових умов, преміями на оздоровлення і так дальше. а зараз ці злодії ніби так переживають за добробут людей що це й літом заставляють людей платити і цю аферу назвали абонентська плата. Чому злодії луцьктепла не дозволяють встановлювати теплові лічильники. Відповідаю бо не так зручно буде красти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus