USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи законно лікарі відмовляються їхати на виклик до хворого на кір?

13 Лютого 2019 15:07
У Луцьку сімейні лікарі відмовляються приходити на виклики до хворих, які підозрюють у себе або в своїх дітей кір. Зокрема, відповідні скарги обурених пацієнтів часто можна зустріти у соціальних мережах.

«Чому хворі на кір люди повинні чекати своєї черги під кабінетом терапевта разом із здоровими, зокрема із вагітними жінками та дітьми, яким щеплення протипоказані?» - обурюються нововведеннями у медицині містяни.

Зокрема, на власній сторінці у Facebook лучанин Олександр Кваша описав ситуацію, яка, зі слів чоловіка, трапилась із його знайомим. Текст подаємо без змін:

«Як поширюється кір у Луцьку!!! Сьогодні трапилася така ситуація з моїм товаришем. Кілька днів у нього температура, на виклики лікарі тепер не йдуть. Вранці, прокинувшись, побачив, що весь обсипаний, тобто всі симптоми кору, бо про це пишуть і інформація доступна.

Зателефонувавши до сімейного лікаря, отримав відповідь : «Їдьте в лікарню, ми тільки до дітей до 3 років приїжджаємо додому!» Супер!!! Транспорт, поліклініка, черга біля кабінету - все це контакт зі здоровими людьми. Супер!!! А потім питання, чому таке поширення кору! Вакцинація як панацея??? А лікар візьме на себе відповідальність за таке? Чому дитину, яка перехворіла кором і має імунітет, не пускають в школу, а людина з кором за рекомендацією лікаря має спокійно пересуватися містом і контактувати зі всіма!» - обурюється лучанин.


Місяцем раніше про подібну ситуацію, але уже з власною дитиною, у загальнодоступній спільноті у соціальних мережах описувала й лучанка Тетяна. Утім, ймовірно, вирішивши усі питання з сімейним лікарем, через деякий час жінка допис видалила.


Тож, якими повинні бути дії людини, яка запідозрила у себе кір, і чи повинен сімейний лікар приходити на виклик до такого хворого, Інформаційному агентству Волинські Новини розповів начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук.

Уже неодноразово натрапляли на скарги у соціальних мережах, мовляв людина, запідозривши у себе кір, хоче викликати додому сімейного лікаря, однак їй відмовляють у візиті медика на дім. Тобто запрошують відвідати фахівця, власне, у поліклініці. Як правильно діяти у такій ситуації, аби не поширювати інфекцію на інших пацієнтів медичного закладу, зокрема, на тих, хто також очікує на прийом лікаря у черзі?

- Якщо людина уклала декларацію із сімейним лікарем, вона повідомляє його про захворювання, і лікар, своєю чергою, визначає усі «за» і «проти» - чи запросити пацієнта на прийом у поліклініку, чи приїхати до неї додому. Якщо у людини немає високої температури, серйозних порушень загального стану, то такі пацієнти записуються на прийом до сімейного лікаря.

- Але найкращою профілактикою від захворювання є своєчасне щеплення. Зокрема, у рік дитину вакцинують від кору, паротиту і краснухи, а у шість років проводять ревакцинацію. Якщо 95% населення матиме усі необхідні щеплення, у нас виробиться колективний імунітет, й жодних епідемій не буде.

А як бути тим категоріям дітей, яким щеплення протипоказані з медичної точки зору? Вони також можуть опинитися в одній черзі із тими дітками, які мають кір й заразитися…

- Перш за все, медичну реформу потрібно провести у наших головах, і всім, кому можна проводити щеплення згідно із календарем. Насправді є дуже мала кількість людей, які мають протипоказання до щеплення.

За станом на сьогодні, у медичних закладах є хороша американська та бельгійська вакцини. Робити щеплення не можна, якщо відомо, що є алергія на компоненти вакцини; ослаблена імунна система; людина хворіє на ВІЛ чи СНІД; має спадкові захворювання, лікується стероїдними препаратами.

Не варто проводити вакцинацію і під час загострення хронічної хвороби, проте, як тільки минає це загострення, у тому числі й висока температура, і протипоказання до щеплення теж зникають. Окрім того, не можна робити щеплення від кору вагітним і тим, хто планує вагітність. А взагалі цим займаються конкретно сімейні лікарі чи педіатри. Якщо людину «висипало» - вона уже не може когось інфікувати. Інфекція поширюється до висипання.

Чи можливі ускладнення після вакцинації від кору? Як було раніше, у нашому дитинстві? Ніхто ж не запитував у батьків дозволу на вакцинацію дитини. Діти приходили зі школи і повідомляли батькам, що їм зробили щеплення. Щодо ускладнень, то вони були і тоді, є зараз, і, на жаль, будуть, тому що це - імунобіологічний препарат, тобто в організм людини вводять «чужий білок». Трапляються і місцеві реакції на щеплення, й інші ускладнення. Але поки що у цілому світі ніхто не придумав альтернативи вакцинації.

По-іншому боротися із так званими керованими інфекціями, як туберкульоз, гепатити, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, поліомієліт, кашлюк неможливо. Є затверджений державний календар профілактичних щеплень. Є два Закони України - «Про боротьбу з інфекційними захворюваннями» і «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя». Є статті, у яких йдеться про те, що відвідувати заклади освіти у випадку відсутності щеплень від вищезгаданих інфекцій заборонено.

Повернемось, власне, до кору. То що ж робити людині, якщо вона запідозрила у себе це небезпечне захворювання?

- Першочергово потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, а той уже повинен вирішити, що робити далі. Вони ж уклали з лікарем декларацію, тому лікар може, зважаючи на обставини протікання захворювання, як приїхати додому до хворого й оглянути його, так і викликати пацієнта в медичну установу, до прикладу, для проведення необхідних лабораторних досліджень. До речі, вірус кору живе у зовнішньому середовищі не більше двох годин. Він передається повітряно-крапельним шляхом. Але для того, щоб заразитися, повинне бути тісне скупчення інфікованих людей. Але якщо людина має щеплення, вона може не боятися жодних місць масового перебування громадян.

Чи можна робити щеплення від кору у дорослому віці?

- В зв’язку з ростом захворюваності на кір роблять щеплення від цієї хвороби згідно із так званими епідеміологічними показами – певним категоріям працівників, які мають підвищену контактність із людьми. Зокрема, до таких категорій відносяться медичні працівники, представники освітньої сфери та силових органів. До речі, протягом останніх трьох тижнів велика кількість наших вчителів виявили бажання отримати щеплення від кору. Томи спільними зусиллями із нашими медиками організували так звані виїзні пункти щеплення у навчальні заклади Луцька.

А якщо з якихось причин доросла людина не знає, чи робили їй щеплення у дитинстві?

- З’ясувати, чи є в організмі антитіла до захворювання, можна в обласному лабораторному центрі, або ж такі аналізи роблять деякі приватні лабораторії. Вакцина на даний момент є, і населенню загрозливої категорії зараження її надають за державний кошт.

Чи може захворіти на кір вакцинована людина?

- Імунна система – дуже тонка система. На жаль, є такі випадки, коли люди, які свого часу провакцинувалися, все ж хворіють. Проте тоді недуга протікає у значно легшій формі. На це має вплив безліч факторів – стрес, підвищені фізичні чи психологічні навантаження, перенесені ГРЗ. Тоді й справді при близькому контакті з хворим на кір можна заразитися, не зважаючи на отриману вакцинацію. Кожен організм по-різному реагує на усі нюанси.

Чи збільшилась кількість охочих отримати щеплення від кору сьогодні, коли рівень захворюваності значно зріс?

- Попри те, що у дитячих поліклініках кабінети профілактичних щеплень працювали навіть в суботу, батьків, які приводили своїх дітей на вакцинацію, було зовсім мало. А тим часом робити усе треба вчасно! Вчасна вакцинація – і жодні епідемії нам не страшні!

Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Євробидло Показати IP 13 Лютого 2019 15:12
Відразу видно що інтерв'ю давав чинуша - жодної конкретної відповіді. "Можна?" - "І можна і неможна" - приблизно такий формат діалогу.....
Анонім Показати IP 13 Лютого 2019 17:03
все зрозуміло: тепер кругом купа заразних людей з грипом,кором і т.д., а найбільше їх у поліклініках. Щоб не хворіти рекомендують вакцинуватися, при цьому додають,що не завжди вакцина допомагає. Висновок для мене один - рідше заходити в поліклініку.
Юрій до Анонім Показати IP 13 Лютого 2019 19:12
Так, Ви маєте рацію - без нагальної потреби в поліклініку та в стаціонар краще не ходити. Там дійсно можна інфікуватись різноманітною інфекцією.
2201 Показати IP 13 Лютого 2019 17:31
Про все і ні про що? Навіщо тоді ті декларації підписувати? Хіба щоб в лікарів були зарплати за пацієнтів до яких вони відмовляються приходити. А ще цікаво, до кого будуть притензії , коли в черзі до лікаря сидітиме людина з висипом кору?
В знаєте до 2201 Показати IP 14 Лютого 2019 21:00
До речі,за кордоном лікарі по домам на виклик не ходять. Там є швидка і невідкладна допомога лише для надання невідкладної допомоги. Всі решта за власний кошт (на авто, в метро чи на таксі) їдуть у лікувальний заклад
Сергій Показати IP 13 Лютого 2019 18:19
Цитата: До речі, вірус кору живе у зовнішньому середовищі не більше двох годин. Скільки людей в черзі в поліклініці заразить хворий? Але наших "медиків" це не хвилює.
Юрій до Сергій Показати IP 13 Лютого 2019 19:10
Своєчасно щеплюйтесь і ризик захворіти буде мінімальним.
СПЕЦ 2 до Юрій Показати IP 14 Лютого 2019 00:28
Юрік. ти вкурсі шо ти д***ілл
Док Показати IP 13 Лютого 2019 18:43
Ніхто додому ходити не буде. Заборонено, при огляді на дому втричі більша кількість лікарських помилок, так як і при консультації по телефону, тоді навіщо іти, простіше проконсультувати по телефону. А от з чергами треба боротись, записався до лікаря з 10-20 до 10-30 і в жодній черзі на стоїте, танком ідете в кабінет, це ваш законний час. Або організувати кабінет кабінет долікарського огляду - підозра на інфекцію - оглядає сестра окремо від інших пацієнтів, діагноз підтвердився? До інфекціоніста.
Корiнний лучанин Показати IP 13 Лютого 2019 19:15
Медицина для лiкарiв,а не для хворих.слава улянi i подяка за реХворми.
Діалог Показати IP 14 Лютого 2019 08:16
Запитання хороші, а відповіді - як завжди у посадовців. Викручувався, як міг
підтримую Показати IP 14 Лютого 2019 12:43
підтримую позицію Док - записаний на 10.10, значить треба валити танком чи буром і тоді лікарі будуть змушені швидше шевелитися, не приймати без черги (ліваків). Якщо ті, що сидять в "живій" черзі здіймуть скандал - нічого страшного - кілька скандальчиків і лікарі самі будуть змушені врегульовувати ці питання, а то сидиш - сидиш, а вони, як молекули, тиняються, бігають, куди-сюди. А не будуть встигати приймати за визначений час - це вже їх проблеми. ПОТРІБНО ЗА СЕБЕ ВМІТИ БОРОТИСЯ І ВІДСТОЮВАТИ СВОЇ ІНТЕРЕСИ
Віктор Показати IP 16 Травня 2019 05:40
У людства, на мій погляд, протягом його історичного розвитку постійно змінювався рівень людської моралі. Чорна смуга у розвитку змінювалась на білу, і навпаки. Зараз, здається настала черга "чорної смуги", - падіння моралі. Адже коли лікарі за давньою традицією приймають клятву Гіппократа, то це не просто пустопорожня дань традиції. В протилежному випадку, - це не лікарі, а ремісники, що заробляють на людському нещасті собі на "бутерброт із чорною ікрою". Приведу дсить показовий приклад. Мій дід Стаховський Микола Петрович та прадід Стаховський Петро Олександрович були лікарями. Не дивлячись на те, що за пожодженням Петро Олександрович був дворянського роду, він не гребував лікувати простих селян, при чому бідних лікував безплатно. Його син, а мій дід Микола петрович вже за радянської влади завідував районними лікарнями у Вінницькій області. Під час 2-ї світової війни дід за станом здоров'я не був призваний у діючу армію і у 1941 році разом із старою матір'ю та малолітньою дочкою залишився на окупованій німцями території. У селі Красносілка Джулинського (нині Бершадського) району він продовжував завідувати лікарнею. І хоча німці запропонували йому працювати у німецькому госпіталі, Микола Петрович відмовився, продовжуючи лікувати населення навколицніх сіл. У лютому 1942 року виїхавши в одне із сіл за викликом до хворог,о, Микола Петрович заразився сипним тифом та помер у березні 1942 року. Не дивлячись на окупацію, багато жителів навколишніх сіл прибули на похорони Миколи Петровича, щоб віддати йому останню шану. Досить велике зібрання місцевого населення зацікавило німців, які приїхали, однак вмішуватися не стали, лише фотографували величезну похоронну процесію. Пишу це через те, що в той час були такі лікарі. А що зараз? Навіть за гроші гребують виїхати щоб спасти жвору дитину....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus