USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чи збережеться поштова мережа в районах Волині

26 Листопада 2018 13:36
Наразі з держбюджету виділять 500 мільйонів гривень, яких вистачить на доставку пенсій у сільській місцевості протягом кількох місяців. Попри скорочення листонош, керівництво Волинської дирекції «Укрпошти» впевнене, що сільська поштова мережа зберігатиметься.

Про це йшлося під час круглого столу «Укрпошта» і медіа: як знайти компроміс?» 26 листопада.

Народний депутат Ірина Констанкевич зазначила, що жителі сільських територій найбільше тривожаться питанням про те, що на них чекає найближчим часом. Кількість звернень стосовно «Укрпошти» максимально сконцентрована протягом останнього року. Людей турбує можливість вчасно отримувати пенсію, пресу тощо. Тож важливо назвати цифри, скільки людей у сільських територіях будуть дискриміновані внаслідок змін.

У Верховній Раді питання отримання людьми послуг, пов’язаних з поштовим зв’язком, постійно порушують депутати-мажоритарники. Нардеп запитала, чи можуть топ-менеджери «Укрпошти» отримувати зарплати по півмільйона гривень на місяць у той час, коли поштарі працюють на 0,3 ставки, отримуючи по 900 гривень. Зі слів Ірини Констанкевич, зарплати заступника керівника «Укрпошти» вистачило б на те, щоб оплатити працю всіх поштарок Любешівського району. Вона зауважила, що виділені з держбюджету 500 мільйонів гривень – віртуальні кошти і наразі неможливо сказати, що реально дасть така сума.
Своєю чергою, директор Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта» Іван Шевчук зауважив, що офіційної позиції гендирекції «Укрпошти» наразі немає, але якщо потрібно було профінансувати 1,2 мільярди гривень, а передбачили лише 500 мільйонів, це приблизно п’ять місяців доставки пенсій у сільську місцевість. З його слів, є надія, що уряд прислухається до «Укрпошти» і при секвестрі бюджету на наступне півріччя передбачить суму, якої бракує. Він наголосив, що «Укрпошта» не просить грошей в держави, а просить, аби держава профінансувала замовлене. Протягом 26 років «Укрпошта» не мала доплати за доставку пенсії в село, ця послуга збиткова з 2004 року. Тоді тариф становив 3,56%, а нині лише 1,56%. Через зменшення тарифу «Укрпошта» втрачала щороку величезні суми, проїдаючи за цей період все, що можливо.

Оскільки «Укрпошта» може впливати лише на тариф на доставку періодичних видань, цей тариф підвищили на 30% і надалі він підвищуватиметься. Протягом минулого року втратили 30% передплати, тож наступного року намагатимуться наростити цю цифру.
На Волині майже 200 сільських поштових відділень збиткові, їх фактично утримують за кошти райцентрів та обласного центру, вони заробляють, наприклад, лише 5 тисяч гривень на місяць. Таким чином, зароблені кошти тонким шаром розмазують на зарплату усіх працівників.

Іван Шевчук зауважив, що зарплата топ-менеджменту «Укрпошти» за 2017 рік загалом становила понад 60 мільйонів гривень, водночас, три мільярди виплатили решті 75 тисячам працівників. Отже, навіть якщо не сплачувати зарплати топ-менеджменту, це нічого не змінить. Він відзначив, що кожному працівнику вигідніше платити високі зарплати топ-менеджменту, тому що ніхто не знає, скільки коштів було вкрадено за часів попереднього «дешевого» менеджменту.

Раніше протягом чотирьох років не отримували принтерів, ремонтували «страшні зламки», а з прибуттям Ігоря Смілянського знайшлися кошти на комп’ютери, принтери, новий транспорт тощо. Цьогоріч відкрили також два оновлені відділення. Іван Шевчук зауважив, що одне відділення у центрі Луцька заробляє більше коштів, ніж усі відділення Ківерцівського, Рожищенського та Луцького районів разом взяті, загалом 90 відділень. Це послуги з доставки посилок, фінансові послуги, торгівля. Керівник Волинської дирекції висловив сподівання, що поштова мережа в селі все ж буде збережена.

Ірина Констанкевич відзначила, що «Укрпошта» повинна зберігати свою соціальну функцію, важливу для мільйонів сільських жителів, адже кожен село базується на кількох точках – ФАПу, школі, церкві та пошті.

Іван Шевчук зауважив, що в області скоротили листонош, які працювали на 0,25, 0,3 та 0,4 ставки, 1-3 дні на тиждень. Частину листонош доведеться скоротити, але решта працюватимуть на повну зайнятість. Так, прибуватиме пошта і листоноша розноситиме пошту на одній дільниці у перший день і на іншій – у другий. Людина, мовляв, матиме мотивацію працювати на повну ставку, ті ж самі дільниці обслуговуватимуть не 4, а 2 листоноші. Іван Шевчук наголошує, що «Укрпошта» готова розділити соціальну відповідальність з кимось, адже не можна нести її лише на плечах листонош та керівників відділень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Показати IP 26 Листопада 2018 16:25
60 мільйонів отримали 5-7 чоловік. В Смілянського за рік 12 - 15 мільйонів. Шевчук Іван за місяць отримує більше 100 тис.грн. Керівництво Укрпошти має за дурнів українців.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus