USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи зможуть лучани користуватися шкільними укриттями під час навчального року

3 Вересня 2022 16:07
На початку війни сховатися від можливих ракетних ударів у підвалах шкіл міг кожен лучанин. А ось із початком навчального року шкільні укриття слугуватимуть лише для учнів та працівників шкіл. Як кажуть у департаменті освіти, їх продовжать удосконалювати.

Чи достатньо після старту навчального року сховищ для інших лучан – у сюжеті телеканалу «Аверс».

У сховище ліцею №27, пригадує директорка Вероніка Захарчук, на початку війни приходило багато людей, жителі мікрорайону і ночували тут: «Наші вчителі вели цілодобове чергування, відчиняючи укриття за потреби. Ми приносили і пледи, і мати, і каремати. Сюди приходили дітки, які тут спали вночі. Також вони брали чотирилапих друзів. Наплив та попит на наше укриття був великий. З часом він зменшився через те, що люди виїхали, мешканці облаштували укриття у своїх будинках».

Але вже з 1 вересня шкільне укриття буде не для всіх.

«Під час навчання в укриттях можуть перебувати лише учасники навчального процесу», – зазначила Вероніка Захарчук.
У Луцькій громаді з 38 закладів освіти 33 мають укриття, які унормовані відповідно до вимог ДСНС. Але і надалі процес їх поліпшення не припинять.

Директор департаменту освіти Віталій Бондар запевняє, що продовжать естетичне покращення:«Багато нарікань, що укриття не пофарбоване, але це не норматив. Водночас це все одно будемо робити. З часом в кожному укритті буде біотуалет, а то й стаціонарний туалет».

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Кирилюк попросив лучан, які раніше під час повітряних тривог ховалися в укриттях у школах, поставитися до ситуації з розумінням.

«Школа має працювати в автономному режимі, туди не мають заходити люди, які не є вчителями чи учнями. Це безпека учнів. Адже у такому разі в укриття може зайти будь-хто, не лише звичайний громадянин. Тому використовуйте протирадіаційні укриття, яких у нас 101, із них експлуатують 88. Просто не всі люди туди йдуть», – каже Юрій Кирилюк.

Не варто забувати і про найпростіші укриття – підвальні приміщення житлових будинків.

«Керівники ОСББ мають разом з мешканцями навести лад у підвальних приміщеннях. Якщо потрібно, то звертайтеся до нас», – наголосив Юрій Кирилюк, додавши, що також люди можуть ховатися у сховищах приватної форми власності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волиняка Показати IP 4 Вересня 2022 07:24
Підвальні приміщення житлових будинків - це пастка, а не укриття, як показали Маріуполь, Бородянка....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus