USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чим особлива вишивка Волині. Фото

9 Квітня 2021 07:00
У мережу виклали фото вишитих сорочок з Волині. Місцеве оздоблення одягу славилося геометричними візерунками, чіткими й нескладними за композицією.

Про це інформує Центр дослідження і відродження Волині у Фейсбуці.

«Цей старовинний одяг вирізняється тим, що більшість вишиванок у цьому краї викроювалися ножем. Коміри у таких вбраннях були викладними. Вони прищіплювалися запонками з олова зі скельцем або жичками (вовняними смужками червоного або зеленого кольору, – ред.)», – йдеться у повідомленні.

Крій чоловічих і жіночих сорочок принципово не відрізнявся, але все ж були особливості.

«За нанесенням орнаменту можна було ідентифікувати молодих хлопців – власників вишитого вбрання: їхні сорочки розшиті на комірі, пазусі та чохлах. Жіночі ж сорочки були довшими, ніж у чоловіків: по кісточки. Розшивалися вставки, рукави, іноді комір та пазуха. Для цього використовували переважно червоні нитки з вкрапленнями чорних барв. А чого варті самі лишень назви, подекуди романтичні, подекуди екзотичні: хмелик, хрести гречкою, безконечник, кукурузка, огірочки на дві половинки, кошички, баранячі роги, сокирки, копита, сливочуки, дубове листя, рутка, очка, ягідки, цимбали, звізди», – зазначають дослідники.
Жіночі сорочки щільно призбирували навколо шиї, оздоблювали аксесуарами. Чоловічий гардероб був стриманішим.
На Волині також існували традиції прикрашати сорочки візерунковим ткацтвом. Під його впливом утворилася техніка шитва, яку називають занизуванням. Вишивальна нитка протягувалася через усю довжину орнаменту, як у шві «вперед голку». Згідно з орнаментом вишивалася горизонтальними паралельними стібками справа наліво до кінця ряду, а відтак у зворотному напрямку.

Популярну червону або насичену вишневу барву зазвичай відтіняли синім або чорним кольором. А геометричні або рослинні орнаменти часто прикрашали всю площу рукава.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Марія Показати IP 9 Квітня 2021 19:11
"Коміри у таких вбраннях були викладними. Вони прищіплювалися запонками..." Дуже перепрошую, алехочу з"ясувати: коміри "прищіплювалися" - мається на увазі, що їх можна було зняти, відщепити від сорочки? Чи вони защібалися на ті запонки?... Буду дуже вдячна за відповідь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus