USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Даішникам пояснили, коли можна бити водіїв

3 Червня 2011 12:58
Інспектори тепер знають, як відповідати на провокаційні питання і коли можна застосовувати силу.

Після цілої низки конфліктів даішників з водіями і скандальних відеороликів ДАІ випустила посібник для своїх співробітників, - пише Сегодня .

Документ для службового користування роз'яснює, як люди з жезлом повинні вести себе в конфліктних ситуаціях. Наприклад, відповідати на провокаційні запитання пропонується такими фразами: «Поставлене вами питання не стосується суті допущеного вами правопорушення» і «Це питання не належить до моєї компетенції».

Документ нагадує інспекторам, що немає причин забороняти водіям фотографувати і знімати їх на відео при виконанні. У цьому випадку даїшник зобов'язаний не помічати камеру і говорити виключно про причину зупинки.

Єдине, він може попередити: якщо зйомка буде створювати перешкоди в роботі, її необхідно зупинити.

У той же час співробітникам ДАІ теж рекомендується знімати на камеру: якщо, приміром, водій при складанні протоколу не дає в руки документи і йде на конфлікт. Виявляється, у такому випадку даішникам дозволяється застосовувати «заходи фізичного впливу» і спецзасоби (гумові палиці, сльозоточивий газ, наручники), так як випадок підпадає під 185 статтю Адмінкодексу про непокору вимогам міліції. Відповідно до неї, водія можуть навіть заарештувати.

Покроково прописані і затяжні конфлікти. Наприклад, коли водій-порушник закрився в авто. Під спостереженням двох свідків, відеокамер і після попередження про наслідки дозволяється застосувати силу. Потім блокується авто (ззаду і спереду) іншими машинами або блокаторами, складають протокол і викликаються оперативники.

За словами співробітника проекту «Дорожній патруль» Антона Лисенка, багато рекомендацій з точки зору букви закону - суперечливі. Приміром, за непередання документів даїшнику водієві може загрожувати лише штраф від 425 до 850 гривень (ст. 126 Адмінкодексу), але ніяк не арешт.

Щодо запису дій інспектора на відео, то запис з салону не може перешкодити співробітнику ДАІ. «Якщо ж знімаєте на вулиці, то є ймовірність опинитися на шляху його руху. У такому випадку інспектор може розцінити дії як перешкоду роботі. Краще відійти на кілька кроків і оголосити, що не хочете заважати виконанню службових обов'язків», - пояснює Лисенко.

У ДАІ не змогли прокоментувати новий документ. А рядові інспектори ставляться до нього по-різному: «Тепер водії спеціально будуть над нами знущатися, щоб вивести із себе», - каже даішник з Донецька.

«А я думаю, що це знизить конфліктність на дорогах», - вважає інспектор з Києва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
))) Показати IP 4 Червня 2011 00:59
А я думаю, что как брали - так и будут брать)))
Олег Савчук Показати IP 4 Червня 2011 11:59
"якщо водій при складанні протоколу не дає в руки документи, даішникам дозволяється застосовувати «заходи фізичного впливу» і спецзасоби (гумові палиці, сльозоточивий газ, наручники)" Ласкаво просимо в міліцейську Україну!
Тарас Показати IP 4 Червня 2011 12:51
А тепер роз"ясніть людям,в яких випадках можна бити ДАІшників !
Роман Показати IP 4 Червня 2011 14:25
О, то це тепер те бидло з перепердівок може й силу до водіїв застосовувати?! Оце я розумію "Покращення життя вже сьогодні"!!
Юрист Показати IP 6 Червня 2011 12:08
А ДЕ МІЙ КОМЕНТАР????????ЧОМУ НЕ РОЗМІЩУЄТЕ?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus