USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Де лучани можуть викинути відпрацьовані ртутні термометри та люмінесцентні лампи

30 Березня 2019 22:57
Відпрацьовані компактні люмінесцентні лампи та ртутні термометри лучани можуть залишити у спеціальних контейнерах.

Про це повідомили на сайті Луцької міської ради.

Контейнери встановлені біля міського ЦНАПУ на вулиці Лесі Українки, 35, та біля ЖКП № 11 на вулиці Федорова, 9.

Спеціальні вуличні контейнери було виготовлено за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища з ініціативи відділу екології для того, щоб убезпечити життя і здоров’я мешканців міста від контакту з надзвичайно небезпечною речовиною, рідкою та газоподібною ртуттю, яка міститься у таких приладах. Збір ртутовмістних приладів налагоджено лише в декількох містах України і Луцьк одне з них. Наш досвід вже запозичили колеги в багатьох інших містах України. Маючи таку можливість більшість лучан з розумінням відносяться до проблеми збору небезпечних токсичних відходів і дотримуються правил їх збору та складування.

Нагадуємо, кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті у кількості від 1 до 70 міліграм, термометр – до 2 грам рідкої ртуті. За рівнем токсичності ртуть належить до надзвичайно небезпечних речовин першого, найвищого класу небезпеки. Головна небезпека ртуті в тому, що, потрапивши до організму людини, вона накопичується в ньому, залишаючись там на все життя, уражаючи при цьому центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи.

В той час, як одні свідомо виконують роботу по вилученню із наших домівок небезпечних відходів та цивілізовану передачу їх на переробку без шкоди для довкілля та здоров’я людей, почастішали випадки зловживань з боку окремих власників таких відходів. Підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці відповідно до чинного законодавства зобов’язані самостійно укладати угоди з ліцензованими підприємствами, передавати відпрацьовані люмінесцентні лампи на утилізацію та оплачувати ці послуги. Однак цієї ночі в контейнери для твердих побутових відходів біля департаменту ЦНАП від невідомих надійшла чергова партія відпрацьованих ламп – 48 шт.
Напередодні, в районі гаражного кооперативу «Стир-2» на вулиці Електроапаратній, реагуючи на звернення мешканців до групи швидкого реагування 15-80, працівниками відділу екології підібрано ще 102 люмінесцентні лампи, які викинули у кущі нерадиві господарі.
Справи про відповідні порушення будуть передані до міського відділу поліції для розшуку порушників природоохоронного законодавства та притягнення їх до відповідальності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus