USD 40.80 41.10
  • USD 40.80 41.10
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.22 10.40

Декретна відпустка за новими правилами: в інфографіці показали, які зміни відбулись

4 Грудня 2023 07:37
З 10 листопада вагітні жінки мають можливість самі обирати, коли йти у декретну відпустку: з 30 тижня вагітності або пізніше.

Що потрібно зробити для оформлення декрету, розповіло Міністерство охорони здоров’я.

Про рішення піти у декрет потрібно повідомити лікаря, який веде вагітність.

Якщо жінка хоче відтермінувати початок відпустки, то потрібно написати заяву, в якій вказати бажану дату початку відпустки.

Якщо ж вагітна хоче почати відпустку з 30-го тижня, жодних додаткових дій робити не потрібно. Лікар сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) категорії «Вагітність та пологи» під час огляду.

Читати ще: В Україні змінили правила отримання декретних відпусток: що нового

У разі написання заяви лікар сформує МВТН у день, що зазначений в заяві жінки, без її фізичної присутності.

Якщо пологи відбулися раніше дати, зазначеної у заяві про перенесення початку відпустки, лікар, який приймав пологи, формує медвисновок у категорії «Вагітність та пологи» від дати пологів.
У будь-якому випадку після формування МВТН вагітна отримає смс-повідомлення від електронної системи охорони здоров’я.

Після формування і підписання лікарем медичний висновок автоматично потрапляє в електронний реєстр листків непрацездатності. Де на підставі даних із реєстру застрахованих осіб буде сформовано електронний лікарняний.

У разі реєстрації в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі Пенсійного фонду, жінка отримає смс-повідомлення ще й від фонду з номером електронного лікарняного.

Читати ще: Українці за кордоном можуть отримати лікарняні та декретні: як це зробити

Інформація про електронний лікарняний відразу стає доступною у кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду. Додатково жінка може повідомити роботодавця про лікарняний.

Перенесення початку декретної відпустки ніяким чином не впливає на розмір допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами, сказали у МОЗ.

Тривалість відпустки при цьому залишається незмінною. Стандартна її тривалість становить 126 календарних дні.

Але для жінок, у яких народилися кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus