USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Власний канал буде в кожного»: блогер із Луцька про те, як стартувати і заробляти в YouTube

10 Грудня 2021 13:18
Найголовніше – розуміти, яка аудиторія буде дивитися ваш канал. Якщо ви цього не знаєте, то робіть мас-маркет. Для того щоб робити нішу, обов’язково провести дослідження та детально вивчити свою аудиторію. І пам’ятайте: у відео найважливіше – звук і те, що ви говорите.

Такими порадами щодо запуску каналу в YouTube поділився лучанин Олег Артишук – автор і ведучий YouTube-каналу про ІТ-бізнес «Точка G». Уже п’ять років він бере інтерв’ю в підприємців і фахівців галузі, розказує про нові й уже відомі проєкти, інвестиції та тренди в ІТ. Його канал – серед найпопулярніших в його ніші, а реклама у випуску коштує від 4 тисяч доларів.

У новому відео на «Точці G», яке, до речі, знімали на території Луцького замку, Олег Артишук виступив не у звичній для себе ролі ведучого, а як гість, у якого беруть інтерв’ю. Під час розмови з засновником групи IT-компаній Netpeak Group Артемом Бородатюком він детально розповів, як вести YouTube-канал: як обрати нішу, з якою технікою стартувати, скільки витрачати на рекламу та скільки в результаті можна заробляти.

Інформаційне агентство Волинські Новини підготувало для своїх читачів найцікавіші уривки з інтерв’ю.

ПЕРШІ ГРОШІ

«Зараз мені соромно зізнаватися, але в четвертому класі я давав на прокат однокласникам диски з фільмами. Це, звісно, були піратські копії. Мені тоді тільки-но купили комп’ютер. Батьки не шарили, що купують, і придбали пишучий CD ROM. Таких тоді було три на все місто (сміється, – ВН)».

«У 15 років я пішов різноробочим на склад… Щодо всього, що роблю, приймаю рішення самостійно.

Пізніше почав шукати підробіток в інтернеті. Перші долари мені приходили на рахунок за клацання: відкривання листів і т. д. Пізніше я полюбив ставки на спорт, баскетбол. Ночами дивився NBA. І на перші зароблені гроші зробив сайт про баскетбол із прогнозами. Цим я займався близько року…

Консультації, ставки, реєстрація в каталогах – усе це перетворилося згодом у агентство Ukr-media. Типова історія. Паралельно я міг відкладати гроші, близько тисячі доларів на місяць, які відразу вкладав у сайти. Тобто в мене нічого не залишалося, я нічого не купував. Це була свідома інвестиція…

Я дуже комунікабельний і допитливий. На всіх вечірках – до, під час і після – я з усіма спілкувався. У мене були хороші знайомі, які дуже сильно мене мотивували: вони заробляли на той час по 2000-3000 доларів на добу на посиланнях. А нам усім тоді було по 23-25 років. Я вирішив купувати сайти, створювати нові. В певний момент у мене нараховувалося 400 сайтів. Я заробляв у середньому близько 80 доларів на день…

Днями в Instagram мене запитували, коли правильно закривати бізнес. Я чесно відповів, що, напевно, не знаю. Саме з сайтами я переборщив».

ПРО ВІДКРИТТЯ «ТОЧКИ G»

«Десь у 2016 році я дивився YouTube-канал «Дневник хача», побачив цифри і зрозумів, що це потрібно поєднати з бізнесом. Я – фанат інтерв’ю. Я дивився всі інтерв’ю Познера, Гордона і всіх інших крутих хлопців. Я завжди звертав увагу на те, як запитують, коли мовчать. Для мене все це було цікаво. І я подумав: про бізнес майже нічого немає. Макс Спиридонов тоді закинув «Нетологію» (Максим Спиридонов – підприємець, співзасновник низки проєктів, серед яких – «Нетологія», «Фоксфорд», Edmarket, Digital Dolina, – ВН)».
«Я все роблю через MVP (продукт з мінімальним функціоналом, який використовують для тестування ідей у розробці програм з мінімальними затратами ресурсів, – ВН). У моєму випадку MVP– це я, моя голова…

Я зробив кілька випусків і забив на це на пів року. Цифри – близько 90 переглядів. Я не очікував вау, інакше закинув би все давно… Узагалі не потрібно завищувати очікування. Краще – занижувати. Це потрібно робити й у бізнесі, для клієнтів, можна робити це для команди… Чому пів року? Тому що потрібно було заробляти гроші, займатися сайтами, а канал – це час, ресурси».

Читати ще: Від хлопця з волинського села до популярного блогера і радника міністра. Історія Олександра «Круса» Барабошка

ЯК РОЗКРУТИТИ КАНАЛ

«Перше й найголовніше – методичність, тобто постійний випуск контенту. Погане відео чи ні, ми все одно його випускали. В моменті методичність важливіша за якість. Коли ми набрали перші 10 тисяч, я зрозумів, що гіпотеза працює.

Фідбек – теж один із факторів мотивації на початку. Мені почали прилітати відгуки в особисті повідомлення від дуже крутих хлопців. Половину я знав, половину – ні. На той момент у мене не було інтерв’ю з чуваками зі статками +100 мільйонів чи про успішні проєкти на десятки мільйонів… І от я запрошую чувака, який, думаю, просто пошле мене, а у відповідь отримую: Олеже, насамперед хочу подякувати за канал, давай домовимося через місяць. Це, звісно, теж дуже мотивувало.

Отож, порада: гроші як результат за те, що ти робиш, мотивують, фідбек від глядачів і, що для мене важливо, від дуже крутих чуваків, а також перегляди мотивують.

Окрім того, ми постійно вдосконалюємося, намагаємося щось покращити – від техніки до процесу».
ЧОМУ НЕ ЗАПРОШУЄ ЗІРОК ШОУ-БІЗНЕСУ

«Я пам’ятаю перші 100 тисяч підписників. Це було як днюха. Мені навіть подарували торт… Після 100 тисяч ми перестали гнатися за цифрами, бо мільйон – це дуже складно. Звісно, далі 200 тисяч, які ми отримаємо, але 200 тисяч – не 100 тисяч, бо 100 тисяч – це як перше кохання, 200 тисяч – друге кохання, а мільйон – дружина… Мільйон підписників у нас не буде. Це неможливо з цим контентом. Якщо я почну запрошувати зірок шоу-бізнесу, то так, можливо, а я не буду запрошувати зірок. Мені є що втрачати з погляду навіть особистих переконань».

СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯЄ КАНАЛ

«Зараз YouTube– це моє основне джерело доходу. Можу сказати, скільки зараз коштує реклама. Її вартість становить чотири тисячі доларів, тобто один випуск повинен приносити чотири тисячі. У випуску є три реклами, але цифри не множимо. Ми не продаємо останній пункт. Його завжди забирають наші постійні партнери. Тобто за чотири тисячі ми продаємо рекламу для всіх, хто приходить ззовні. Зараз ми пишемо інтерв’ю вкінці серпня, продаємо рекламу на листопад і домовляємося з кимось на наступний рік. Бренди, з якими ми довго і плідно співпрацюємо: LeadBit, Capitalist, Alpha Affiliates, ClickDealer, PRNEWS.io».

«RPM (дохід за тисячу переглядів, – ВН) у нас в кілька разів більший ніж на деяких мейнстрімних каналах про подорожі. Це десь 300-400 доларів на місяць».

«Станом на 27 жовтня 2021 року дохід каналу склав 18 774 долари. Середній місячний дохід від реклами за листопад 2020 року – жовтень 2021 року становить приблизно 567 доларів».

ПРО СПЕЦВИПУСКИ

«Зараз вартість спецвипусків – не менш як 15 тисяч доларів. Ми починали з шести тисяч, це собівартість, інколи ми навіть не вкладалися в цю суму, але нам потрібно було показати приклади… Ми готові робити два таких випуски в рік, оскільки аудиторія сприймає ці відео досить скептично.

Суть спецпроєктів: ми знімаємо, кого ви хочете, говоримо, зокрема, про те, що ви хочете, показуємо результат і у вас є опція наприкінці (відео для внутрішнього використання чи ні)».
РЕКЛАМА В YOUTUBE

«Ми помітили, що YouTubeрідко показує в рекомендованих відео, якщо відключено монетизацію через Google.Так само негативно впливає не рекомендації YouTube реклама… Ми купували Discovery Ads для реклами в YouTube і за рахунок цього росла кількість підписників. Але в якийсь момент Google стріляє в ліву ногу, щоби права бігла швидше. Вони ніби підсаджують на рекламу, але при цьому занижують органіку. Тобто ми тратимо якихось 150 доларів просто так, щоби підписники, які не отримали жодних сповіщень, якщо захочуть, глянули наше відео».

«Я не продав би канал… Хоча пропонували більше мільйона».

«Один перегляд в YouTube нам обходиться у два центи. Ми просто даруємо гроші YouTube. На жаль, це так і є. Я готовий був інвестувати в нову аудиторію, а зараз нам доводиться займатися тим, що люди нам пишуть, що не бачать нас у рекомендаціях. Якби я знав, що так буде, я не хотів би 160 тисяч підписників, мені вистачило б і 130 тисяч нативних, але без цієї фігні. Кажуть, що це минає. Ми це помітили весною і я чесно розповідаю про ситуацію, яка мене дратує. Це ненормально, тому що мені в Telegram люди пишуть, що не бачать наших випусків».

«Ми кілька років постійно робили конкурси. Це дуже добре впливає на коментарі. Але врешті вирішили відмовитися від них, тому що несемо відповідальність перед аудиторією за те, що обіцяли не ми… Зараз конкурсів немає, ми просимо ставити будь-які запитання, а гостей – приходити і відповідати на них».

KPI ВИПУСКУ НА КАНАЛІ

KPI – ключові показники ефективності.

«Мене цікавить кількість лайків і дизлайків. Також мене цікавлять коментарі. І їх кількість, і якість звісно. Якість не оцифровується. Якщо в коментарях є три запитання і чувак, який прийшов на інтерв’ю, три години просидів, відповідаючи на них, а потім ще купа людей прийшла… Ми ж бачимо статистику, кількість переглядів старих відео постійно приростає, а згодом люди повертаються і коментують. Це фішка.

І найголовніше – перегляди. Хоча інколи ми робимо відео, розуміючи, що не буде високих переглядів».

«Я дивлюся на все і роблю певні висновки. У першу годину я вже розумію, що буде з відео… В принципі якщо наше відео переглянули 85 тисяч разів, то є статистика, скільки маємо унікальних глядачів. Унікальних глядачів – 64-68 тисяч.

Ми стараємося робити відео до години, зараз намагаємося робити відео по 45-55 хвилин. Але якщо будуть дуже класні ексклюзивні інтерв’ю, то посоромлюся щось викидати».
ЯК ВИБРАТИ НІШУ ДЛЯ КАНАЛУ

«Потрібно бути зацікавленим у темі, але надто швидко не втомитися і не вигоріти, адже якщо немає ентузіазму у вивченні чогось, то тобі срака.

Зараз усе стає інтерв’ю. Я дуже респектую цим чувакам, але я так не вмію: аби сидіти і в камеру валити 30 хвилин, ніби ти сперечаєшся із нею, харизма повинна бити фонтаном і ти маєш бути в хорошому сенсі відмороженим. Зараз це проходить і все стає інтерв’ю. Інтерв’ю дуже багато. І якщо ти будеш працювати в ніші, в якій ти нічого не шариш, то які питання ти зможеш поставити? От уявляєте, якби я ставив питання, не розуміючи абревіатуру і всього іншого?

Нішу зараз можна знайти скрізь. Я взагалі вважаю, що YouTube-канал буде в кожної людини. Якщо ви хочете охопити дуже широку нішу, то у вас навряд щось вийде, ви навіть не уявляєте, чим це для вас обернеться у грошах».

ЯКІ КАНАЛИ ДИВИТЬСЯ ОЛЕГ АРТИШУК

«Я дивлюся всіх інтерв’юерів, які роблять хороший продукт. Із дитинства я дивився Познера. Зараз для мене номер один – Ксенія Собчак. Номер два – Юрій Дудь. Номер три – Володимир Познер.

Дуже багато каналів – розмовного жанру та діалогу. Свого роду це також інтерв’ю. У мене в підписках – люди, які подорожують і дуже багато спілкуються, Птушкін цього практично не робить. Наприклад, Льоня Пашковський прикольно спілкується з різними людьми різних статусів під час подорожей.

Нерідко дивлюся інтерв’ю Гордона».

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ СТАРТУ

«Думаю, 1200 доларів може вистачити на техніку. Ми знімаємо все на Panasonic, це не найдорожчі камери, але намагаємося постійно їх покращувати. Наразі в нас три фотоапарати: Panasonic DC-GH5 Body та два Panasonic DC-G9 Body. До того ж, у нас багато об’єктивів, петличних мікрофонів.

Якщо ви тільки починаєте, то на вашому місці я купував би камеру SONY ZV-1, яка завдяки хорошій стабілізації дозволяє добре знімати з рук. Також потрібно купити мікрофон. Якщо у вас не буде звуку, то вам срака. Зрозуміло, можна знімати на телефон, якщо у вас новий iPhone. Тоді вам треба ще купити петличку. Це моя порада. Знімайте в 4k.

На старті вистачить iPhoneі петлички. Найважливіше – звук і те, що ви будете говорити.

Про рекламу на старті взагалі забудьте. Ваша реклама на старті нікому не потрібна. Необхідно підготувати близько 10 випусків і подивитися, що з усім цим відбувається.

На YouTube є хороша рекомендаційна система. Якщо ви хочете зробити канал типу «Точки G», то вам можна на неї розраховувати…

Найголовніше – розуміти свою аудиторію, задуматися, яка концепція, яка аудиторія буде це дивитися. Якщо ви цього не розумієте, то вам потрібно робити не нішовий контент, а мас-маркет… Якщо хочете робити нішу, то обов’язково зробіть дослідження, розберіться і детально опишіть свою аудиторію. Я свою аудиторію знав і знаю ідеально. Це – чоловіки (95,8%), більшість віком – 25-34 роки (45%). Не доведи Боже, випустити відео під час чемпіонату з футболу, коли грає Україна–Росія…»
ПРО ПЛАТНУ ПІДПИСКУ

«Ми попросили й нам включили спонсорство після 100 тисяч підписників. Я вирішив, що це хороша штука, аби інвестувати ці гроші… Дохід від спонсорства каналу – передусім стимул для команди. Станом на 30 листопада в нас 179 підписників-спонсорів. У нас два тарифи: вісім і 20 доларів. У середньому в місяць ми заробляємо тисячу доларів від спонсорів завдяки платній підписці…

Купа людей мені пишуть: чувак, будь ласка, зроби все на Patreon… В Україні неможливо підписатися, потрібно включати VPN. Український YouTubePremium не дозволяє підписуватися. Я впевнений, що в нас було би 300 людей, які платили би нам щомісяця.

Контент – це те, що не увійшло, або навіть не вийшло. Ми готові це робити і будемо це робити й надалі. Там близько 100 відео. Тобто кому мало, то, будь ласка, вам туди. Думаю, більшість підписалися просто по респекту».

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото з соціальних мереж Олега Артишука
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
думка Показати IP 10 Грудня 2021 08:25
Зрозуміло одне, що основна аудиторія це російська і російськомовна! Україномовне не таке цікаве і не збере стільки грошей!
Анонім Показати IP 10 Грудня 2021 08:34
Якщо всі стануть блохерами,то хто робити буде?
ідея до Анонім Показати IP 10 Грудня 2021 14:22
блогерів так багато, бо ніхто не робить. а тільки в ютубі зависають)))
Лучанин Показати IP 10 Грудня 2021 08:50
Канах хача, Познер, Гордон мотивували молоде дарування і привели до світлого майбутнього, без моралі звісно, зате гроші є. Як і ВН у принципі, не гребує нічим... "Гарна реклама" Далеко підете...
ABC Показати IP 10 Грудня 2021 17:20
На завод або в поле ніхто не хоче іти працювати. Всі хочуть бути блогерами та айтішниками.
Богдан до ABC Показати IP 11 Грудня 2021 11:35
правильно роблять, краще в it зараз іти.
Експерт Показати IP 10 Грудня 2021 18:50
Секрет прост, реклама, много рекламы, этот фокус телеканалы, кинотеатры, радио (юзают). Только есть проблема одна - конкуренция, которая бешеная. И насколько говорят за рекламу платят всё меньше, ведь рекламодатель не государственное лицо
Валерій Показати IP 12 Листопада 2022 11:30
Дійсно корисна стаття. Сам цікавлюсь цією темою і вже створив свій Ютуб-канал. Дякую за корисну інформацію. До речі, недавно прочитав хорошу статтю: https://valerchik.top/vse-pro-youtube/yak-zaroblyaty-groshi-na-youtube/, яка чудово доповнить цю. Із неї дізнався: Скільки можна заробити на YouTube; Як монетизувати свій канал на YouTube; Що ще впливає на монетизацію; Як аналізувати цільову аудиторію; Як брендувати та захистити контент; Як просувати канал!
НеРеклама Показати IP 10 Грудня 2022 02:50
Ublock + NoScript - і забудьте, що є якась реклама.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus