USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

День знань – безкоштовний робочий день для вчителів

30 Серпня 2013 20:00
Невдовзі День знань, але вчителі шкіл та технічних закладів досі не впевнені, чи отримають вони компенсацію за роботу, оскільки 1 вересня припадає на вихідний день.

МОН України рекомендує навчальним закладам провести перше вересня у неділю, але воно водночас видало наказ про обов’язкове проведення свята саме у вихідний. Цим воно заставляє освітян вийти у цей день на роботу.

У своєму виступі Дмитро Табачник згадав лише про шкільні заклади, мови про училища не було. Але, як стало відомо Волинським Новинам, технічні навчальні заклади та училища Луцька теж працюватимуть у цей день. Міністр про грошову компенсацію не згадав. Але стаття 72 Кодексу законів про працю України чітко зазначає, що робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі. Помітно пряме порушення законодавства, але чи хтось відповідатиме за це?

Отримати законну оплату праці - меркантильно

Начальник управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Олександр Хомич каже, що уроків 1 вересня не буде. «Згідно законодавству, робота у вихідні дні має компенсуватись відгулом в інший день. Специфіка оплати праці вчителів дуже особлива. Я вважаю, що для вчителя не буде проблемою прийти на роботу і взяти участь у святі. У керівників установ є спосіб компенсувати цей робочий час» - відзначив посадовець.

На думку Хомича, якщо вчитель у цей день задасть собі питання «А чи мені заплатять?», то це буде звучати меркантильно. Я вважаю, що для справжнього вчителя 1 вересня – це свято».

Чиновник запевняє, що позиція Міністерства освіти і обласного управління не суперечить бажанням батьків та керівництва навчального закладу. Але чому ніхто не запитав думку вчителів? Він каже, якщо є необхідність змістити свято на іншу годину, чи на друге вересня, то це проблемою не буде. «Ми даємо лише рекомендації, а навчальний заклад вирішує, чи дослухатись до нас, чи на свій лад провести свято, тому що на місцях є свої традиції святкувань» - резюмував Хомич.

Вчителям набридло бути незахищеними
Вчителька географії Олена Павлюк каже, що і минулого року День знань випав на суботу, і вона була змушена вийти на роботу. «Я і моїх декілька колег працюють в школі по двадцять п’ять років. І увесь цей час нам нагадують про духовне покликання вчителя, а жити за що? Скільки можна принижувати вчителя? Маленькі зарплати, відсутність соціального захисту, ще й у свій законний вихідний день безкоштовно на роботу потрібно виходити» - обурено відзначила жінка.

Вона стверджує, що першого вересня вчитель повинен обов’язково провести перший урок. Вчителька розповідає, що до цього дня визначається тема уроку, формат, пишеться конспект, тобто, виконується повноцінна підготовка до уроку.

Вчителі не повинні працювати у вихідний день
Але юристи на стороні освітян. Доктор юридичних наук Сергій Мироненко каже, що, згідно загальних правил, робота у вихідні дні заборонена, проте, у виняткових випадках, установлених законодавством, допускається залучення окремих працівників до роботи у ці дні.

«Робота вчителів у загальноосвітніх закладах у вихідний день, до виняткових випадків, передбачених частиною 2 статті 71 Кодексу законів про працю, не відноситься. І компенсація за роботу у вихідний день може бути у вигляді відгулу, або у грошовій формі в подвійному розмірі. Важливо, що форму компенсації узгоджують дві сторони, працівник і роботодавець, а не хтось один з них» - відзначив юрист.

Міністерство освіти і науки України не зупинилось на рекомендаціях, а видало наказ № 894 від 04.07.2013, в якому пункт 2.20 чітко зазначає «Забезпечити урочисте проведення 1 вересня 2013 року Дня знань». Наказ є обов’язковим до виконання, а рекомендація ні. Тож вчителі знаходяться у безвиході.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Світлана Показати IP 30 Серпня 2013 20:24
Шановні вчителі! Перестаньте жалітися на маленьку заробітну плату. Поцікавтеся яка заробітна плата у батьків ваших учнів. Вона меньша ніж у вас, а робота не меньш відповідальна і складна.
nik до Світлана Показати IP 30 Серпня 2013 21:01
Якщо ваші права на роботі обмежують, то боріться. Яка різниця ким ви працюєте. Шановна пані, не про те мова.
Анонім до Світлана Показати IP 20 Грудня 2013 19:27
Якщо ви вважаєте зарплату у розмірі 1600 грн великою,то не знаю,як ви взагалі живете
Ласковая Показати IP 30 Серпня 2013 23:37
Вважаю, що потрібно цей день оплатити .
Андрій Показати IP 30 Серпня 2013 23:54
Звичайно. за 1 вересня повинна бути подвійна оплата. Але, панове вчителі, не такі ви вже й бідні, якщо берете дорогі подарунки, особливо у випускних класах. Не нарікайте на долю, ви не у війні і не в голоді.
Лучанин до Андрій Показати IP 1 Вересня 2013 15:47
А до чого тут бідні чи багаті? Робота виконана, будьте добрі оплатіть!
Анонім до Андрій Показати IP 20 Грудня 2013 19:29
не треба рівняти усіх вчителів за одним прикладом,на який ви натрапили. А ви особисто скільки гривень виносите на роботу щомісяця? А вчителям у маленьких сільських школах доводиться весь папір, заправку принтера, оформлення кабінетів і передплату та купівлю фахової літератури здійснювати зі своєї кишені.
Вінстон Показати IP 31 Серпня 2013 08:06
а 2 місяці відпуску то мало?
stance до Вінстон Показати IP 31 Серпня 2013 09:58
Є закон про працю, цього мало? Вчителі повинні добиватись свого!!!!
ХОМИЧУ Показати IP 31 Серпня 2013 10:09
А свято 1 вересня організує Хомич для вчителів? Вчителі повинні провести перший урок. То це не робота а свято? Провести святкову лінійку. Невже чиновникам за такі свята не ПЛАТЯТЬ шановний???????????
Вчителі Показати IP 31 Серпня 2013 10:12
А хто вас примушує дарувати нам такі подарунки??? Ви ж самі хочете подарувати нам щось накраще лише для того, щоб ми вашу дитину "підтянули" в оцінках, бо дитина хоч і у багатих батьків, але розуму там мало і тому стараєтесь одне перед одним. У селах взагалі на 1 вересня вчителям можуть і букета не подарувати а вчителі всеодно до усіх учнів однаково відносяться. ВИ САМІ даруєте, а потім ще "возмущаєтесь". Нам треба учні, які хочуть навчатись а не подарунки багатих татків а мамочок
поліщук Показати IP 31 Серпня 2013 11:13
А те що вчителі, ще після школи цілий вечір сидять над конспектами і іншою хрєнню, це звісно не в рахунок? Чи те що за свій власний кошт купляють всю навчальну літературу, а вона ой як не дешева, то це
поліщук Показати IP 31 Серпня 2013 11:16
А те що вчителі, ще після школи цілий вечір сидять над конспектами і іншою хрєнню, це звісно не в рахунок? Чи те що за свій власний кошт купляють всю навчальну літературу, а вона ой як не дешева, то це теж треба забути. А про подарки не смішіть, самі ми винуваиі ( в самого два школяра). Звісно можна тут багато возмущатись, але ви хоч раз встали на зборах, і підняли це питання? Упевненний що ні, а просто тупо, як вівця, здаєте суму яку скажуть.
ІССА НДЙЄ Показати IP 31 Серпня 2013 12:19
ЧОГО СЦ...ТИ ПРОТИ ВІТРУ, РЕКОМЕНДАЦІЯ МІНІСТЕРСТВА - ЦЕ НАКАЗ, АБСОЛЮТНО АДЕКВАТНИЙ, НЕДІЛЯ ЗА КОНСТИТУЦІЄЮ - ВИХІДНИЙ ДЕНЬ В ДЕРЖАВІ. ЦЬОГО ГРЕБЕНЮКА МАБУТЬ СКОРО ЗАГРЕБУТЬ В РЯДОВІ ПЕДАГОГИ ЯКЩО ВІН ДАЛІ БУДЕ ВИКОНУВАТИ ТАК РЕКОМЕНДАЦІЇ МІНОСВІТИ ...
Світлана Показати IP 31 Серпня 2013 17:33
Про розум дітей вчителям говорити не варто. Як навчили те і маємо. Як провояться уроки діти батькам розповідають, вони все розуміють
Вчитель Показати IP 31 Серпня 2013 22:25
Якби мені не подарували жодного подарунку - я б ні на процент не став би гірше вчити своїх учнів чи змінив ставлення до них. Дарують записник, ручку та й того достатньо. Правда незручно, що не можу чимось віддячити. Якось так вже повелося - учня дарують, вчителі приймають. Є такі, о грішать. Вихід: перестати дарувати взагалі, і все буде добре
гарна людина Показати IP 1 Вересня 2013 18:03
батьки віддають в школу дитину і прагнуть щоб вчителі зробили з неї медаліста та генія,та тільки такі батьки забувають про те який фундамент вони заложили в свою дитину ще до її народження...паління,алкоголь,енергетики,ліки,наркотики та інші чинники ,які впливають на розум дитини ще в утробі матері...а у вас все вчителі винні,добре що можна скинути на вчителів всю відповідальність...подивіться медичні картки дітей..ЗАРАЗ НАМА ЗДОРОВИХ ДІТЕЙ ...пийте,паліть дальше і звинувачуйте...тільки себе А стосовно оплати праці- підіть у вихідний день бесплатно попрацюйте...а потім поговоримо....!!!!!!!!!!
я вже на пенсії Показати IP 1 Вересня 2013 18:26
Шановні колеги ви не доларова купюра,щоби усім подобатись.У вас є всі документи іплани для роботи-чітко їх дотримуйтесь і ніхто до вас не буде мати діла.З початком нового навчального року,всіляких гараздів і міцного здоров"я,ладу у своїх сім"ях і зі своїми дітьми!!!
Заля до я вже на пенсії Показати IP 1 Вересня 2013 19:31
Оце приємні слова. Дякуємо Вам!
Світлана Показати IP 2 Вересня 2013 22:09
Звертаюсь до "гарної людини". Хтодав Вам право ображати наших дітей? Я здорова розумна мама і моя дитина теж.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus