USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Депутатська інспекція в обласну дитячу лікарню: медзаклад не закриватимуть, а розвиватимуть

5 Березня 2020 14:21
Напередодні чергової сесії, 5 березня, депутати Волинської обласної ради відвідали перинатальний центр і обласну дитячу лікарню, аби з’ясувати проблематику медзакладу й ухвалити раціональні рішення щодо фінансування першочергових потреб.

Зі слів голови Волинської обласної ради Ірини Вахович, сесія запланована на 12 березня, а виїзний день депутата дає змогу якісно підготуватися до роботи.

«Ми вивчали проблематику, які пріоритети, яких ремонтів потребує лікарня, яке обладнання необхідне. А потреби насправді величезні. До речі, обласна рада посприяла ремонту педіатричного відділення №2, і ми бачимо, наскільки воно позитивно відрізняється від інших відділень. Тепер будемо визначатися, які відділення будемо далі ремонтувати, осучаснювати, щоб ми змогли ефективно використати бюджетні кошти у 2020 році. Звичайно, за один рік ми не зможемо все вирішити, але треба працювати», – зазначила Ірина Вахович.
Читати ще: Мальви на стінах, відкрита реєстратура та восьминіжки для «поспішайок»: Чим живе перинатальний центр у Луцьку

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Михайло Імберовський нагадав, що 12 лютого Волинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання приєднали до Волинського обласного перинатального центру, відтак створене Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства.

«На минулій сесії було ухвалене рішення, що ми хочемо мати на Волині один потужний дитячий медичний центр. Багато інсинуацій було у засобах масової інформації щодо закриття дитячої обласної лікарні. Проте це неправда. І нині більшість депутатів мають на меті вивчити проблематику лікарні. Благо, для найменшеньких маємо прекрасний перинатальний центр – флагман в області. Тепер же хочемо з’ясувати, які потреби має дитяча лікарня, яке обладнання необхідне, чим треба допомогти», – розповів депутат.

Читати ще: Волинську обласну дитячу лікарню не ліквідовують, лікарів скорочувати не будуть, – голова Волиньради

«Сьогодні ми побачили, що першочергово треба вкладати ресурси в ортопедо-травматологічне відділення і нейрохірургію. Бо виглядає так, що ми лишилися у 70-х. Є гостра потреба в операційному блоці в ортопедичному відділенні, проблем справді дуже багато. Але про закриття, оптимізацію, скорочення, ліквідацію взагалі не йдеться. Йдеться насамперед про ефективне використання коштів в рамках однієї структури й надання максимально якісних послуги за максимально малу ціну. Цьогоріч у пріоритеті обласного бюджету – саме обласна дитяча лікарня. Щоб ми її покращили так само, як інфекційну лікарню, протитуберкульозний диспансер, обласну лікарню. І щоби наші дітки отримували хорошу якісну послугу, щоби заклад був флагманом і ми могли конкурувати на ринку медичних послуг», – наголосив Михайло Імберовський.
Генеральний директор Волинського обласного перинатального центру Ірина Горавська розповідає, що заклад справді має низку нагальних потреб.

«На жаль, дитяча лікарня у такому стані, який потребує дуже багато коштів, ремонтів, обладнання. В пріоритеті, звичайно ж, неонатальний центр – там, де лежать недоношені й хворі дітки. Він потребує обов’язкового ремонту, оснащення, обладнання, – розповідає керівник медзакладу. – Також відділення нейрохірургії з дуже потужним медичним персоналом, з фаховим завідувачем відділення, який здатен робити чудеса. У нас великі надії на цього спеціаліста, можна робити західний центр нейрохірургії. Можна зробити медицину плоду, чого теж нема в західному регіоні, а така послуга потрібна. У нас є дітки, які потребують оперативних втручань внутріутробно, щоб вижити і мати шанс на здорове життя. І ми в цьому напрямку будемо працювати».

Рішення про приєднання Ірина Горавська вважає раціональним. «Усі технічні, господарські служби, пральні, їдальні, можуть бути загальними. І це зекономить кошти для того, щоби їх вкладати у розвиток, в оснащення і надання допомоги дітям. Обласну дитячу лікарню не тільки не закривають, ми її будемо розвивати, збільшувати кількість послуг, там дійсно фаховий колектив і великі перспективи», – наголосила вона.
Читати ще: Найсучасніший в Україні і з «космічним» обладнанням: у Луцьку відкрили перинатальний центр

«Дякуючи депутатам Волинської обласної ради, дякуючи ініціаторам, Ігорю Палиці , ми маємо практично все. Тобто таких аж надто нагальних потреб перинатальний центр не має. Єдине – ми дуже хотіли б створити відділення репродукції, якого немає в західному регіоні. Є такі амбітні плани», – зауважила вона.

У підсумку депутати домовилися з медиками про те, що вони підготують перелік першочергових заходів і потреб, які потребують фінансування. І вже орієнтуючись на цей документ, депутати ухвалюватимуть рішення стосовно виділення коштів з обласної казни.

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus