USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Депутати закликають перевірити законність приватизації «Волиньторфу»

16 Листопада 2023 12:12
Депутати Волинської обласної ради звернуться до Генерального прокурора, голови Служби безпеки України, директора Державного бюро розслідувань, директора Національного антикорупційного бюро України щодо перевірки законності проведення приватизації ДП «Волиньторф».

Таке рішення депутати прийняли 16 листопада на сесії облради.

До присутніх звернулася народна депутатка з Волині Ірина Констанкевич. Вона наголосила, що питання приватизації ДП «Волиньторф», яке, імовірно, відбулося з порушеннями, нині опинилося в центрі уваги всієї України.

Вона подякувала всім за консолідовану позицію: Волинській ОВА, Волинській облраді, громадському сектору, народним депутатам, головам громад.

«Питання полягає в долі тисячі людей: волинянин, рівнян, які на відміну від мешканців інших областей країни не мають газу, тобто інших можливостей для забезпечення свого життя, й опалюють свої домівки, школи, садки, лікарні торфом. Торф для них – стратегічно важливий продукт. Ті процеси в державі, які розпочалися з приватизацією, показали, що не завжди враховуються інтереси малої людини, тобто пересічного мешканця.

Ми проаналізували досвід невдалої приватизації багатьох підприємств. На відміну від них «Волиньторф» і «Волиньприродресурс» демонструють динаміку росту, вони прибуткові. Тому, напевно, й стали ласими шматками», – наголосила народна депутатка Ірина Констанкевич.

Читати ще: «Жодні договорняки з «Волиньприродресурсом» неможливі», – Анатолій Капустюк про приватизацію «Волиньторфу»

Вона розповіла, що рівняни не змогли відстояти інтереси області й допустили приватизацію «Рівнеторфу». І нині ціна за одну тонну брикету з перших рук на Рівненщині становить – п’ять тисяч гривень, а в перекупників – 6-6,5 тисячі гривень і більше.

«Ми захищаємо інтереси не одного підприємства, а сотні тисяч волинян, рівнян, тих, кому потрібен торф», – акцентувала Ірина Констанкевич.

Читати ще:Приватизація «Волиньторфу»: державу «нагріли» на 100 мільйонів. Відкрили кримінал

Врешті депутати підтримали проєкт рішення і невдовзі скерують звернення до Генерального прокурора, голови Служби безпеки України, директора Державного бюро розслідувань, директора Національного антикорупційного бюро України.

Подаємо текст звернення без змін.

Ми, депутати Волинської обласної ради, протягом другого скликання поспіль неодноразово висловлювали позицію щодо подальшої долі державного підприємства «Волиньторф», розташованого в Камінь-Каширському районі Волинської області. Зокрема, вносили пропозиції щодо передачі підприємства у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області чи щодо виключення об’єкта з переліку об’єктів приватизації та залишення у власності держави. Підприємство по цей час діюче і є стратегічним для Волині, оскільки торфобрикет слугує єдиним джерелом опалення для чималої кількості бюджетних закладів та населення району. Також продукцію підприємства закуповують за межі області.

Попри це, пропозиції Волинської обласної ради до уваги прийняті не були. Торги щодо приватизації «Волиньторфу» відбулися 6 жовтня. Стартова ціна підприємства становила 190 млн грн. На аукціон подався лише один учасник – ТОВ «Агробіостандарт» (код ЄДРПОУ 43065223), зареєстроване у місті Теребовля. Воно запропонувало 212 млн грн та в підсумку стало переможцем.

Згідно з даними у відкритих джерелах – серед засновників «Агробіостандарту» кіпрська компанія й депутат Київради Костянтин Бровченко. Кінцевим бенефіціарним власником підприємства є Вячеслав Супруненко – екс-депутат Київської міськради та колишній зять скандального колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Свого часу Супруненко також був депутатом Київради. За інформацією, наявною у ЗМІ, чоловіка за розбійний напад розшукував Інтерпол. Фірми Вячеслава Супруненка і його брата Олександра активно скуповують держпідприємства. Черговим надбанням стало ДП «Волиньторф».

Однак за декілька тижнів після аукціону ДБР відкрило кримінальне провадження, оскільки, за версією слідчих, вартість підприємства занизили. Суд постановив арештувати майно «Волиньторфу».

«Встановлено, що службові особи Фонду державного майна України, за попередньою змовою зі співробітниками/бенефіціарними власниками ТОВ «Агробіостандарт» умисно, з метою одержання неправомірної вигоди ... вчиняють зловживання своїм службовим становищем шляхом відчуження єдиного майнового комплексу державного підприємства «Волиньторф» за заниженою вартістю», – йдеться в ухвалі суду.

Позиція депутатів Волинської обласної ради є незмінною – прибуткове ДП «Волиньторф» і надалі має належати державі та працювати на її користь та користь громад Волині, а не сумнівним компаніям з офшорними засновниками.

Маємо сумніви у прозорості проведення аукціону щодо приватизації згаданого підприємства та придбання майна за доволі заниженою ціною.

Відтак звертаємося до Генерального прокурора, голови Служби безпеки України, директора Державного бюро розслідувань, директора Національного антикорупційного бюро України з вимогами:

- перевірити бенефіціарних власників підприємства-покупця на наявність відкритих кримінальних проваджень щодо них особисто або в яких вони є фігурантами;

- перевірити легальність та джерело походження коштів, які було сплачено ТОВ «Агробіостандарт» за приватизацію ДП «Волиньторф»;

- перевірити наявність російського сліду у походженні коштів та учасників даної оборудки;

- перевірити законність проведення приватизації ДП «Волиньторф» та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus