USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Депутати думали, як урятувати освіту. Створили комісію

26 Січня 2012 16:23
Луцька міськрада створила тимчасову контрольну комісію, яка опікуватиметься проблемами, що виникли в галузі освіти і з’ясовуватиме причини і шляхи подолання цих проблем.

Відповідне рішення депутати ухвалили під час сесії 26 січня.

Ухваленню цього рішення передувало тривале обговорення і, зокрема, пошук винних у ситуації, що склалася. Розгляд питання про надання інформації начальника управління освіти міськради Олега Гребенюка ініціювала депутатська комісія з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму.

Її голова Павло Данильчук нагадав колегам, що ситуація щодо фінансування освіти складна, бо бракує дуже багато коштів.


На думку депутата, протягом січня проблема з оптимізацією в навчальних закладах Луцька набула загрозливих масштабів. «Директори кажуть (підлеглим, – «ВН»), що мусите зрозуміти. Відповідальність перекладають на депутатів. Ніби бачили кого вибирали, і вони ухвалили такий бюджет» - зауважив обранець громади. Потім додав: «Ми в праві на сесії заслухати будь-якого керівника з будь-якого питання. Є пропозиція з Гребенюком поспілкуватися у форматі питання-відповіді».

У своїй доповіді Олег Гребенюк нагадав, що ситуація з нестачею грошей на потреби освіти була прогнозованою. Водночас зауважив, що бачить три шляхи вирішення проблеми: за рахунок «внутрішніх» резервів галузі освіти економити, нічого не робити, або ж чекати додаткових фінансових надходжень. Власне, перший і останній зі шляхів, стверджує головний освітянин міста, найбільш реальні.

Також Гребенюк пояснив, що державне фінансування на потреби луцьких освітян обсягом 230 мільйонів гривень планувалося ще в серпні минулого року, але потому були передбачені зміни збільшення мінімальної заробітної плати та інших виплат у 2012 році. Тільки через це, за словами Гребенюка, забракло більше 9 мільйонів гривень. Начальник управління освіти міськради також роз’яснив, як розраховуються витрати на одного учня на рік і чому в різних школах ці витрати різні.

«Свободівець» Юрій Вега констатував, що ситуація в галузі освіти в місті - складна, але закликав керівників навчальних закладів і профільного управління також «придивитися» до того, що діється у цих закладах.

Позафракційний депутат Андрій Калахан запитав в головного освітянина міста: «Чому такий «бардак» у галузі державних закупівель управління освіти?»

Як приклад, він навів закупівлю картоплі, цитрусових і гороху для харчування школярів, а ще закупівлю тепла для опалення навчальних закладів.

Гребенюк на це зауважив: «Щодо картоплі ми відмінили договір і жодної копійки не було витрачено, але тут є проблеми й з процедурами закупівлі. Ми вже щодо цього зверталися до Міносвіти, щоб спростили процедури ці…»

Водночас додав, що економити на закупівлях можна в один і, на думку Гребенюка, неприпустимий, спосіб – закуповуючи менше.

Свою позицію щодо проблеми фінансування освіти висловив «свободівець» Святослав Боруцький. Він поцікавився, чому ніхто конкретно не вказує про конкретні причини нестачі коштів. Депутат запропонував звернутися до центральної влади, аби та забезпечила повноцінне фінансування освіти у Луцьку. Схожу думку висловив і «тимошенківець» Аскольд Пекарський. Він заявив: «А якби нам дали грошей на 6 чи 5 місяців, а не на 10, то де та межа? Чому ми повинні викручуватися?»

Луцький міський голова Микола Романюк на це зауважив, що листа до центральної влади уже відправили й поінформували Кабмін про проблеми.

Далі депутати почали доводити, що економити, відправляючи у відпустки «за власний рахунок» педпрацівників і зменшуючи навантаження, неприпустимо.

Так, представник «Фронту Змін» Олександр Плісецький згадав про посади логопедів, які освітяни нібито збираються скоротити. На його думку, це – неправильно. Але Гребенюк нагадав, що ці посади – додаткові, введені міською радою і не є обов’язковими. Водночас додав, що про скорочення цих фахівців не йдеться, лише про зменшення навантаження.

На зауваження Пекарського про те, що педагогів змушують йти у відпустки «за власний рахунок», Гребенюк запевнив, що нікого без власного бажання у такі відпустки не відправлятиме.

На думку депутата Богдана Шиби, «потураючи державній політиці» луцькі депутати перетворюють вчителя «у прохача і потенційного злочинця».

Голова депутатської комісії з питань освіти, науки, культури, мови міськради Анатолій Пархом’юк зауважив, що разом із втіленням заходів з оптимізації в навчальних закладах Луцька, посилиться й так не надто «прозора» процедура залучення додаткових коштів від батьків.

«Зараз ні для кого секрет, є таке залучення коштів, вони називаються «благодійні внески», але ці процеси не достатньо «прозоро» відбуваються. Але управління освіти до цього відношення не має, а адміністрація школи. Хоча й ті кажуть, що то батьківські комітети» - висловив свою думку депутат.

«Бютівець» Андрій Осіпов висловився загалом щодо бюджету на цей рік, мовляв той нагадує ситуацію, коли людині пропонують вижити за рахунок власного тіла. «Давайте, від’їмо собі ногу і доживемо до кінця року» - заявив Осіпов. Він також запропонував створити тимчасову контрольну комісію, яка контролюватиме бюджетне фінансування закладів освіти Луцька.

«Регіоналка» Ірина Комлик закликала колег «не займатися популізмом, а вирішувати як справитися з проблемами».

Зі згоди обранців громади до них звернулася також голова міського осередку профспілки працівників освіти Галина Василенко. З її слів, ситуація з освітянами не залишає байдужим нікого. «Я 17 років очолюю профспілку, але такого дефіциту ще не було. За нами більше 5 тисяч працівників освіти. Ми вдячні за намагання міській владі, але мільйон чи півтора і 29 – це різні речі. Жорсткий режим економії – теж не метод. За ним криється доля освітян, батьків і дітей. Давайте зробимо установку, що ми мусимо зробити так, щоб нас не розпинали на цих трибунах!» - зазначила вона.

Вона наголосила, що не підтримує заходів з економії, водночас нібито розуміє чиновника, який відповідальний на цю галузь. Також Василенко запевнила, що керівники профспілкових осередків вже намагалися вирішити ці питання у Києві. Також додала, що 27 січня профспілковий актив буде має зустрічатися у столиці з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Крім того, Василенко також закликала депутатів міськради підготувати звернення до центральних органів влади.

Зрештою, обранці громади не погодили пропозиції Боруцького, а от із «подачі» Осіпова таки створили тимчасову контрольну комісію, яка контролюватиме бюджетне фінансування освіти в Луцьку. До неї увійшли 14 депутатів міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Мирослав Ватащук Показати IP 26 Січня 2012 16:41
Говорили-балакали, сіли та й заплакали. І нащо було оце все на сесії?
Anti-Mafia Показати IP 26 Січня 2012 17:11
При економії на логопедах і учнях, йде розширення штату виконавчих структур і продовжується офіційно копійчаний дерибан міста... Це все при неконтрольованих поборах за так звану "благодійність"... Логіка наших владців вражає, як і рівень їх компетентності...
Костя Показати IP 26 Січня 2012 17:40
А ви Цуму більше землі виділяйте!!! то на весні всі вчителі луцка розвб'ють палатки на роздерибанених землях. Успіхів депутатам-хапугам!
небайдужа Показати IP 26 Січня 2012 20:43
А ЗАЯВИ ЗА ВЛАСНИЙ РАХУНОК ВЖЕ ПРИМУСИЛИ НАПИСАТИ І НЕ НА ОДИН ДЕНЬ ТА Й ВЖЕ ГОДИНИ ПОЗНІМАЛИ -АЖ ДО 4-Х ГОДИН У ЛЮДЕЙ А ВСЕ ЦЕ І ТАК З МІЗЕРНОЇ ЗАРПЛАТИ
Працівник школи до небайдужа Показати IP 29 Січня 2012 13:49
Я в шоці від того, що виробляють директори шкіл, без ніяких вказівок на папері, без розпоряджень чи постанов вони просто собі роблять свавілля. Це незаконно.
qwerty Показати IP 26 Січня 2012 21:21
так може ця комісія проїдеться по школах і проконтролює, як економиться електроенергія в деяких школах. На звернення міського голови деякі директора нереагують і неконтролюють підлеглих.
Працівник школи Показати IP 26 Січня 2012 21:54
Грузити О.В.Гребенюка - це класно, напевно... Відповідно до Ваших повноважень, шановні депутати, Ви затвердили міський бюджет, а тепер створюєте комісії, які мають розібратись чому Ви разом з пані Єловою грошей на освіту виділили замало. Круто, напевно, під проводом всім відомого затупника створювати імітацію бурної діяльності, а насправді - економити собі на 100% щомісячні премії та надбавки. Крім того - як можна в межах нестачі коштів відновлювати посаду заступника начальника з окладом (без надбавок) у 5000 грн. (А це 4 ставки логопедів)
Працівник школи Показати IP 29 Січня 2012 13:42
Хочу Вам теж дещо розказати цікавого про те, як людей нізащо тримають. Вони познімали із техперсоналу індексацію, це при тому, що зарплата в них і так мізерна. Декого відправили в примусову відпустку. Хіба так можна. І познімали оплату за завідування кабінетами. До чого далі додумаються, невідомо.
Незнайомка до Працівник школи Показати IP 29 Січня 2012 15:21
Однодумець, дякую. Вже просто дістали. Ще трохи, і буде непереливки всім!
Незнайомка Показати IP 29 Січня 2012 14:03
Цікаво, коли це все скінчиться, хай поскорочують ставки заступників директорів шкіл, їх у школах аж по 6, 7 чоловік! Це забагато!
Незнайомка Показати IP 29 Січня 2012 14:04
І ще: з технічного персоналу познімали індексацію, а деяких техпрацівників пропросили "за власним бажанням" піти у відпустку. Оце то економія на людях, які й так бідні.
Незнайомка Показати IP 29 Січня 2012 14:08
Скажіть мені таке, як можна без будь якого документа зняти з людей години, за завідування кабінетами, індексацію, це ж неправомірно. Повинен бути якийсь документ, наказ, розпорядження, а це просто зі слів, почули, прийшли, і познімали. Це що?
Незнайомка Показати IP 29 Січня 2012 15:19
І ще: от цікаво, директорів шкіл запросили на нараду 12 січня і сказали про зміни,а директори почали заднім числом, 01 січня робити наказ про зняття людям процентів за голів методичних обєднань та завідування кабінетами. І ще, навіть не питаючи на це дозволу, в примусовому порядку.
Незнайомка Показати IP 30 Січня 2012 15:51
І знову про те саме. Сьогодні директор школи "попросив" написати заяви на відпустку від 1 до 2 днів за власний рахунок. Це якійсь жах. І сказав, що цим не обійдеться, що треба буде кодному до 7 днів взяти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus