USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Дерусифікація від імперських маркерів: відомо, які вулиці планують перейменувати у Ковелі

12 Травня 2022 09:44
У Ковелі топонімічна комісія розпочала роботу з перейменування вулиць.

Про це повідомили у Ковельській міській раді.

"Війна та воєнні злочини росіян потребують повного очищення нашої топоніміки від будь-якої згадки про ворога. У Ковелі вирішили провести процес дерусифікації та прибрати імперські маркери з нашого публічного простору. Найближчим часом у громаді планують змінити назви кількох десятків вулиць", – йдеться в повідомленні мерії.

Днями це питання розглянули на засіданні топонімічної комісії, яке провела заступниця міського голови Наталія Маленицька. До її складу увійшли місцеві депутати, працівники виконавчого комітету, історики, краєзнавці, журналісти, громадські активісти.

У ході роботи учасники зустрічі визначили перелік вулиць у місті та селах громади, які будуть запропоновані до перейменування.

Деякі з них викликали дискусії через різні спірні моменти, тож вирішили, що варто додатково вивчити питання та проконсультуватися з фахівцями.

Читати ще: Ковель розірвав партнерську угоду з Пінськом й вирішив перейменовувати вулиці після громадського обговорення

На наступному засіданні, що відбудеться через тиждень, члени комісії мають запропонувати і обговорити нові назви вулиць.

Наразі у Ковелі планують перейменувати такі вулиці: Ашшхабадська, Воїнів-інтернаціоналістів, Вавілова, Гагаріна, Герцена, Грибоєдова, Достоєвського, Комарова, Коккінакі, Крилова, Купріна, Лаховського, Лермонтова, Ломоносова, Мічуріна, Павлова, 40 років Перемоги, Пінська, Пушкіна, Рилєєва, Сеченова, Степана Разіна, Сурікова, Тимірязєва, Толстого, Ціолковського, Чехова, Шишкіна, Шолохова, Шостаковича, Шукшина, Провулок Грибоєдова, Провулок Достоєвського, Провулок Лєрмонтова, Провулок Гагаріна, провулок 40 років Перемоги, 40 років Перемоги (село Білин), Некрасова (село Білин), 50 років Перемоги (село Зелена), Гагаріна (село Доротище), Коновалова (село Заріччя).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Гоцул Показати IP 12 Травня 2022 10:03
Далеко підуть ...
Точно Показати IP 12 Травня 2022 11:59
А 40 років Перемоги яким боком до кацапів? Хіба українці не воювали з нацизмом? Хіба це не НАША історія?
Ура до Точно Показати IP 12 Травня 2022 14:21
Трохи не так. Всього лиш позбавлена унікального смислу назва. 40 років Перемоги це наче перемогли, тримаємось під тиском зовнішніх ворогів націонал-капіталістів, а ще моцно відсвяткували, настільки моцно, що добре запам'ятався парад, отже вулицю так назвемо в честь параду. Це совкова кацапська традиція щось приурочувати до річниць святкування подій їх культу: 40-лєтія актября, 40-лєтія пабєди, 20 лєт празнаванія 40-лєтія актября, 15 лєт чєтвьортай пятілєткі... В них це широко розповсюджено, але це не українська традиція приурочення назв. Наприклад, важко знайти вулицю 20-річчя Незалежності. Вулиці Перемоги достатньо, вулиця в честь річниць парадів Побєдобєсія - маячня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus