USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.62 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Держава боргує волинським гірникам 50 млн грн

20 Вересня 2019 15:20
Держава боргує шахтарям Волині 50 млн грн із зарплати гірникам Волині. Народний депутат Ігор Гузь вимагає від президента й уряду якнайшвидше погасити борг. Також він просить передбачити кошти у держбюджеті на 2020 рік для єдиної в Україні шахти, що будується - № 10 «Нововолинська». Про це йдеться в офіційному зверненні парламентаря до перших осіб держави.

За станом на 20 вересня 14 гірників шахти «Бужанська» (ДП «Волиньвугілля») знаходяться під землею і оголосили безстрокову акцію протесту. Вони вимагають погасити заборгованість із заробітної плати. Ця сума становить 22 млн 124 тис. грн, а це не виплачена зарплата за червень - липень та 80% суми за серпень 2019 року.

Помічники парламентаря Андрій Бокоч та Валерій Мних сьогодні приїхали до гірників, щоб поспілкуватися із ними особисто. Крім них жодного представника місцевої влади чи хоча б Поромівської ОТГ, на території якої і перебуває копальня, на той момент не було.

У депутатському зверненні також йдеться, що держава боргує заробітну плату і працівникам ВП «Шахта № 9 Нововолинська» - 21 млн 292 тис. грн та працівникам шахти № 10 «Нововолинська» (єдиної шахти в Україні, що будується) – 3 млн 452 тис. грн. Тобто, загалом заборгованість із зарплатні гірникам Волині станом на сьогодні становить близько 50 млн грн!

«Ця ситуація створила значну соціальну напругу в колективах зазначених підприємств, постійно звільняються кваліфіковані працівники, є загроза відключення шахт від енергопостачання через борги. Накопичилась і низка інших проблем, що заважають безперебійній роботі шахт. Прошу невідкладно вирішити питання щодо стовідсоткового погашення заборгованості перед працівниками вугільних підприємств Волинської області. Також передбачити у держбюджеті 2020 року кошти на утримання і будівництво шахти № 10 «Нововолинська», - йдеться у документі.


Підземний слюсар «Бужанки» Михайло Боруцький уже добу перебуває в підземці й категорично відмовляється звідти підніматися. Свої вимоги він озвучив у присутності помічників нардепа: «Головна вимога – погасити заборгованість з зарплати. Прикро, що добуте нами вугілля на складах не реалізується. Уже більше року не вирішується питання і з ЄСВ: держпідприємство його сплачує, а податкова зараховує його у борги попередніх років. І тепер гірники, які виходять на пенсію, не можуть її вчасно оформити й отримувати. Вони вимушені звертатися до суду, бо внески сплачені, а по документах є заборгованість. Треба піднімати і розмір зарплати, бо вона критично низька. Ми вимагаємо зустрічі з головою профільного комітету Верховної Ради, міністром палива й енергетики, або його заступниками», - розповів гірник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
777 Показати IP 20 Вересня 2019 16:02
Провел работу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus