USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Держдума РФ ухвалила закон про мобілізацію та воєнний час. Що це означає

20 Вересня 2022 14:23
Держдума Росії ввела в Кримінальний кодекс поняття «мобілізація» і «воєнний час», «збройний конфлікт», а також схвалила законопроєкт про відповідальність за дезертирство під час мобілізації, або у воєнний час.

Раніше речник Володін заявив, що «ЛДНР» приймуть до складу Росії, якщо пройдуть «референдуми». Про це інформує УП з посиланням на журнал «Холод» та російське пропагандистське видання "РИА Новости».

У законопроєкт про внесення змін до КК РФ, ухвалений у першому читанні в липні, внесли нові статті: «Добровільна здача в полон» (стаття 352.1) і «Мародерство» (стаття 356.1).

Читати ще: У «ДНР» і Херсоні терміново хочуть «референдум»

Згідно з ухваленими поправками, обтяжуючою обставиною у злочинах проти військової служби вважатимуть, якщо їх скоєно не тільки в умовах збройного конфлікту або військових дій, а й «у період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час».

Держдума посилила відповідальність за:

- невиконання військового наказу,

- опір начальнику по військовій службі,

- самовільне залишення місця служби, дезертирство,

- ухилення від служби,

- порушення правил служби,

- втрату військового майна

(якщо вони вчинені «в період воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту чи ведення бойових дій»).

Держдума ввела кримінальну відповідальність за добровільну здачу в полон (від 3 до 10 років) і за мародерство (до 15 років).

Згідно з поправками, якщо в період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час військовий залишив частину на термін до 10 днів, йому загрожує до 5 років в’язниці. Якщо залишив частину на місяць – то 7 років ув’язнення, а якщо більше місяця – то 10 років.

У поправках підкреслюють, що призвані на військові збори росіяни, які перебувають у запасі, нестимуть кримінальну відповідальність за неявку або дезертирство нарівні з контрактниками і призовниками.

Також поправки передбачають до 3 років колонії за відмову від участі в бойових діях, а якщо вона спричинила тяжкі наслідки – до 10 років.

(Раніше в РФ за невиконання підлеглим наказу начальника на військовій службі карали терміном до 2 років, а з тяжкими наслідками – до 5, окремого покарання за відмову від участі у бойових діях передбачено не було, – ред.).

За знищення військового майна у воєнний час з необережності передбачено до 5 років ув’язнення.

Також депутати ввели кримінальну відповідальність за повторне порушення умов контракту за держоборонзамовленням – від 4 до 8 років колонії, а якщо не виконано завдання або збиток становив щонайменше 5 млн рублів – на термін від 5 до 10 років.

Крім того, ввели кримінальну відповідальність за повторну відмову від укладання контракту за держоборонзамовленням (від 4 до 8 років).

За даними джерела «РИА Новости», Рада Федерації може ухвалити пакет поправок до Кримінального кодексу 21 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Бенксі Показати IP 20 Вересня 2022 14:48
що це означає? нічого не означає. просто їх нібито 140 млн, а нас всього 40 млн. Але ми переможемо
Анонім до Бенксі Показати IP 20 Вересня 2022 15:11
оборонятися легше ніж наступати, крім того в нас вибору нема, бо в разі програшу, багато кого закатують, згвалтують, у більшості українців заберуть все і відправлять доздихувати в сибір чи ще в яке-небудь кацапське гівно, у разі перемоги рашистів репресії будуть набагато масовішими і нищівнішими ніж при совку, бо ця перемога для них буде дуже кривава, якщо вона звісно буде, я думаю, ми зробимо все, щоб цього не допустити, бо навіть життя в постійному страху і приниженні - це не життя
Анонім Показати IP 20 Вересня 2022 15:02
очевидно, війна буде довгою
Радувець Ларіса до Анонім Показати IP 20 Вересня 2022 16:04
Зовсім не факт
Критерій до Радувець Ларіса Показати IP 21 Вересня 2022 12:01
У сенсі, що переможців не буде, а будуть тільки живі і мертві.
Бенксі до Анонім Показати IP 20 Вересня 2022 21:20
до останнього .................москаля..........певно
222 до Бенксі Показати IP 21 Вересня 2022 06:49
Поки грубий схудне худий здохне
! Показати IP 20 Вересня 2022 15:30
Це означає, що ви раби ідіть і воюйте за мої( Путіна) хворі фантазії. Не його дітей, ні дітей його кремльовськіх холуїв це не стосується. Бо інакше тюрма вам світить. От що це значить.
Микола Показати IP 20 Вересня 2022 16:11
Незабаром в телеграмі: Где раздают повестки Москва
Правда Показати IP 20 Вересня 2022 17:58
Все в цих чмошників дуже погано,дуже,але вони не відступлять,США також...на жаль європа гнила і продажна,але вже потроху "доходить".Буде боротьба не на життя,надіємось Бог на нашій стороні і віримо в ЗСУ і наших відважних захисників.Допомагаємо хто чим може і готуємось до боротьби.Слава Богу і Слава УКРАЇНІ!
Анатолій Показати IP 20 Вересня 2022 18:54
зони будуть переповнені, краще строк, ніж бути 200 м
22 до Анатолій Показати IP 21 Вересня 2022 06:50
Ага розкажіть їм

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus