USD 40.40 40.80
  • USD 40.40 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.18 10.35

Десятки російських дипломатів у Північній Європі можуть бути шпигунами під прикриттям, – ЗМІ

27 Квітня 2023 09:47
Журналісти мовників кількох країн Північної Європи з’ясували, що величезна кількість співробітників російських дипломатичних місій у регіоні, ймовірно, є шпигунами під прикриттям.

Як повідомляє Європейська правда, про це йдеться у матеріалі фінського телерадіомовника Yle. Над проєктом працювали також норвезьке NRK, шведське SVT, данське DR у співпраці із центром «Досьє», який заснував Михайло Ходорковський.

Журналісти встановили кілька десятків осіб, які вочевидь є співробітниками Служби зовнішньої розвідки (СЗР), ГРУ або ФСБ, але працювали нібито як персонал дипмісій. Джерела у розвідслужбах розповіли, що зазвичай їм доручають другорядні посади, тоді як ключові особи у дипмісіях вкрай рідко можуть бути шпигунами під прикриттям.

Журналісти Yle встановили особи трьох таких росіян. Серед них – ймовірний співробітник СЗР Дмитро Оторочкін, який спершу працював у російському посольстві у Гельсінкі, далі перевівся до Копенгагена, звідки його врешті вислали навесні 2022 року. У ВКонтакте він мав три сторінки на різні імена й місце проживання, але з фотографіями, за якими його легко впізнати.

Ще два ймовірні шпигуни – 60-річний Володимир Комаров, який також працював у посольстві в Гельсінкі, та 37-річний Дмитро Двіньянінов. Вочевидь вони були співробітниками ГРУ. Їх вислали навесні 2022 року.

За оцінками фінської Поліції захисту, до третини дипломатів російського посольства можуть бути шпигунами під прикриттям. Один з посадовців на умовах анонімності розповів, що фінські служби кілька разів втручалися, коли такі «дипломати» намагалися встановити контакт із росіянами у Фінляндії для шпигунських цілей.

Читати ще: Reuters викрило мережу російських агентів у Німеччині

Журналісти SVT відстежили 21 ймовірного шпигуна у Швеції, при цьому не менш як 13 з них продовжували працювати у Стокгольмі щонайменш до квітня 2022 року.

Норвезький мовник NRK зазначає, що загалом у рамках розслідування встановили особи 38 агентів російської розвідки, пов’язаних із дипмісіями у країнах Північної Європи.

Ще один агент перебуває на стратегічно важливому Шпіцбергені. Це генконсул Росії у Баренцбурзі Андрій Чемерило, який, найімовірніше, пов’язаний із ГРУ. У центрі «Досьє» дійшли такого висновку через те, що Чемерило колись проживав за адресою, про яку відомо, що це навчальний центр співробітників ГРУ. Сам Чемерило заперечує зв’язки з розвідкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ПТН ХЛО Показати IP 27 Квітня 2023 11:29
копняків їм всім під сраки дати і нах з Європи за парєбрік!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus