USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

В Австрії працює сотня російських шпигунів під дипломатичним прикриттям, – ЗМІ

24 Березня 2024 16:32
Щонайменше 100 із 250-300 російських дипломатів в Австрії можуть бути працівниками російських спецслужб, які працюють в країні під дипломатичним прикриттям.

Як передає Укрінформ, про це пише на платформі розслідувальної журналістики VSquare угорський журналіст-розслідувач Саболч Паньї з посиланням на заяву очільника розвідки однієї з центральноєвропейських країн.

«На початку березня керівник розвідки однієї з центральноєвропейських країн на закритій нараді повідомив урядовцям, що приблизно 100 із 250-300 російських дипломатичних працівників, які знаходяться в Австрії, підозрюються в тому, що вони є агентами під прикриттям та працюють на російські спецслужби – СЗР, ФСБ і ГРУ», – йдеться у матеріалі.

Як зазначає Паньї, цю інформацію йому також «підтвердили численні урядовці та експерти з питань безпеки, деякі з яких мають зв’язки з розвідувальними органами своїх країн».

Читати ще: У Польщі засудили учасників російської шпигунської мережі: її основу складали українці

Австрійський урядовець повідомив журналісту, що, за їхніми підрахунками, в посольстві Росії у Відні, постійних представництвах Росії при ОБСЄ та ООН, а також в місії з питань роззброєння працюють щонайменше 252 російських дипломатичних працівники – дипломати плюс технічний та адміністративний персонал. Водночас це число не включає вчителів російських шкіл в Австрії, які також користуються певним рівнем дипломатичного імунітету. Крім того, ще є дружини дипломатів, які також користуються дипломатичним імунітетом.

«За словами урядовця однієї з центральноєвропейських країн, після масової висилки російських дипломатів в останні роки російська розвідка все частіше доручає цим російським вчителям, а також членам сімей дипломатів, які залишилися, збирати розвідувальну інформацію», – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що справжня проблема з великою кількістю російських шпигунів під дипломатичним прикриттям у Відні полягає в тому, що «багато з них перебувають там офіційно, але насправді шпигують проти сусідніх країн». Зокрема, журналіст-розслідувач вказує на те, що, наприклад, «Словаччина знає, що деякі з російських дипломатів в Австрії їздять на роботу до їхньої країни, щоб шпигувати».

«Це також є причиною того, що чеські дипломати послідовно намагаються проштовхнути свою ініціативу щодо обмеження вільного пересування росіян у межах Шенгенської зони, про що я також писав раніше. Головними противниками чеської ініціативи залишаються Австрія, Німеччина та Італія. Однак на Австрію посилюється тиск, щоб вона зробила щось з російським шпигунським гніздом, яке вона досі приймає у себе», – повідомив журналіст.

Читати ще: Шпигував на користь Москви: в Австрії затримали сина російського дипломата

Він нагадав, що у березні австрійський уряд вислав двох російських дипломатів за дії, «несумісні з їхнім дипломатичним статусом». Офіційно не було розголошено жодних подробиць щодо типу та мети їхньої шпигунської діяльності. Водночас австрійський урядовець повідомив розслідувачу, що «шпигунство стосувалося Австрії та інших країн з території Австрії».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus