USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Для луцьких ОСББ створили перший в Україні револьверний фонд

24 Вересня 2015 13:14
Як створити ОСББ і що робити далі? Як скористатися Державною програмою кредитування енергозберігаючих заходів? Як обрати підрядника? Ці та інші питання все частіше починають турбувати лучан. Це й не дивно, адже вже скоро доведеться обирати: чи створювати ОСББ, чи призначати управителя.

Утім є основна проблема - мешканці міста часто недостатньо інформовані щодо того, як їм діяти, та що за собою потягне їх вибір. Або ж бажання, і переконання, що створювати те ж ОСББ варто, однак якою має бути процедура - невідомо.

Отож, аби спростити процес переходу до більш якісного управління будинком в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» надаватимуть юридичну, фінансову, консультативну допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Крім того, об’єднання, які потребують термінових коштів, мають змогу отримати поворотні гроші на вирішення нагальних питань із револьверного фонду.

Співпрацю підкріпили договором між Асоціацією ОСББ «Лучани» та Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Його сторони підписали 23 вересня. Від імені Фонду виступав голова правління Фонду Олександр Товстенюк, а Асоціацію представляла її очільниця Юлія Сабатюк.
Згідно з умовами договору, на базі Офісів розвитку кварталів представникам об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків міста надаватимуть кваліфіковану допомогу.

«Ми вчитимемо лучан, як створити ОСББ, надаватимемо фінансову допомогу на реєстрацію об’єднань, будемо пояснювати керівникам організацій, як розбиратися в рахунках, кваліфіковаані юристи консультуватимуть мешканців з усіх можливих питань», - зазначив Олександр Товстенюк.
Варто зауважити, робота в місті вже триває. Так, працівники Офісів розвитку кварталу допомогли створити в Луцьку нове ОСББ мешканцям будинку №18 по проспекту Грушевського. Лучани розповідають, що ідея ця у них виникла вже давно, але вони ніяк не могли зважитися на такий крок, адже не знали юридичних тонкощів.

Дізнавшись, що в Офісах розвитку кварталу надають консультації та проводять навчання щодо створення ОСББ, лучани, кажуть, одразу звернулися до працівників Офісу на вулиці Шухевича.

«Ми ніколи не створювали ОСББ, хоч давно хотіли. Річ у тім, що ми не знали, як правильно юридично це оформити. Звернувшись до Офісу розвитку кварталу, отримали повноцінну консультацію. Нам надали вичерпну інформацію щодо усіх питань, які нас цікавили. І от вже сьогодні ми створили ОСББ. Відтепер почнемо змінювати свій будинок», – зазначила голова новоствореного об'єднання Ольга Герасимюк.


Варто зауважити, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» бере на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією ОСББ. В Офісах, як показала практика і обіцяють представники Фонду, усім охочим нададуть консультації щодо створення ОСББ, проведуть відповідне навчання, а також допоможуть у виборі підрядників для виконання ремонтних робіт. Окрім того, Фонд готовий працювати з ОСББ на умовах співфінансування. Приклади такої співпраці уже є.

Так, після звернення ОСББ «Луцьк. Кравчука» Фонд «Новий Луцьк» виділив 56 тисяч гривень на проведення ремонтних робіт у проблемній багатоповерхівці. Шляхом співфінансування вдалося відремонтувати вхідні козирки у під’їздах та вхідні дашки у підвали. Як пояснив Олександр Товстенюк, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», виділені кошти – це 80% усіх витрат, ще 20% (тобто 14 тисяч гривень) профінансувало ОСББ.Наразі, вже після підписання угоди між Асоціацією ОСББ та Фондом Ігоря Палиці, ця робота повинна стати більш системною. Адже наприкінці року формуватиметься новий бюджет. За декілька місяців стане відомо, чого потребують луцькі об’єднання і можна буде спланувати скільки коштів треба спрямувати на програму підтримки ОСББ міста.
Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: Фонд створив револьверний фонд, з якого надаватиметься фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів.

Так, при створені об’єднань часто перші місяці має місце касовий розрив: треба сплатити частину коштів наперед, хоч мешканці ще не зібрали гроші. Однак, відтепер новостворені ОСББ можуть взяти на певний період поворотні кошти, на які не будуть нараховуватися відсотки, адже це не кредит.

Окрім того, частою проблемою для ОСББ у перші роки, зауважує голова обласної ради голів ОСББ Петро Лавринюк, є аварії у будинках, вони – рівноцінні катастрофам, адже зібрати достатньо коштів об’єднання ще не встигли, а ліквідовувати їх треба вже. Тож, кошти з револьверного фонду і тут стануть у пригоді. Такий механізм, до слова, запроваджується вперше в Україні і на сьогодні в нашій державі він не має аналогів.
Разом з тим, кошти з револьверного фону ОСББ можуть взяти для погашення кредитів на енергозбереження, отримані згідно з відповідною Державною програмою, поки проходить державна процедура погодження повернення грошей. Адже банкам треба платити вже, а держава компенсує їх через 3 місяці.

До слова, банки-учасники Держпрограми також зацікавлені співпрацею. Днями відбулася зустріч працівників державних банків та лучан, зініційована Фондом «Новий Луцьк», під час якої обговорили кредитування на енергозберігаючі заходи в рамках державної програми. Крім того, в Офісах розвитку кварталу можна буде організовувати зустрічі представників ОСББ з працівниками банків, там же надаватимуть всю необхідну допомогу як інформаційну, так і правову щодо згаданих кредитів. За бажання – допоможуть їх оформити.

Підписанти угоди погодилися: за ОСББ – найближче майбутнє Луцька. Адже з липня 2016 року мешканці багатоповерхівок будуть змушені вибирати: створювати ОСББ чи наймати управителів. Проте, сьогодні, додає Юлія Сабатюк, вся ця законодавча ініціатива гальмується на міністерському рівні. Адже Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства досі не підписало всі необхідні підзаконні акти. І це попри запевнення віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, які він висловив під час візиту до Луцька.Сьогодні, з її слів, у Луцьку - 1700 багатоповерхівок і лише 160 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Проте їх кількість поступово починає збільшуватися. Адже коли мешканці, які не є в складі ОСББ, порівнюють платіжки з сусідами, які об’єдналися, то одностайно приходять до висновків, що варто відмовлятися від послуг ЖЕКів і починати самостійно господарювати в своєму домі.
Як почати процес створення ОСББ, власне, і розкажуть в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», допоможуть і фінансово.
Крім того, резюмував голова правління Фонду Олександр Товстенюк, протягом жовтня-грудня на промоцію руху створення ОСББ у місті виділять 250 тисяч гривень, все це - аби спонукати лучан створити об’єднання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 46
Петро Показати IP 24 Вересня 2015 14:00
Свирида вже мордочку відїв. Хай розкаже всім, якими правдами три кімнати собі захопив.
Дракон до Петро Показати IP 25 Вересня 2015 16:42
Тобі мордочка Свириди довподоби?? В одного його три кімнати чи ще когось назвеш? Там не одна така квартира.
Анонім Показати IP 24 Вересня 2015 14:35
Зав'язуйте, ніхто за іграшку Палиці голосувати не буде
Andrij до Анонім Показати IP 24 Вересня 2015 21:27
Tovstenjyk vze nav4uvsja bagato i dymajy jaksho ne spoganutsja to byde i nadali pid patronazem Igora Paluzi robutu dobri spravu dlja Lyzka. Xto ze zrozymie to zdobyde a xto baran to num i lushutsja.
лучанка Показати IP 24 Вересня 2015 14:42
Людям просто замилюють очі...... 26 жовтня не буде ніяких офісів розвитку кварталу з вивісками ні обіцяних грошей а будуть закриті двері. Ось і весь піар до виборів! Розраховувати люди треба на свої кошти.
Лучанин Показати IP 24 Вересня 2015 15:02
Обіцянки цяцянки , а як до діла то ніхто нічого роботи не буде...
лучанка Показати IP 24 Вересня 2015 15:02
А хто буде утримувати цих всіх міських,обласних нероб:сабатюк,бондарук,лавренюк і їм подібних.Люди,одумайтесь.Нічого безплатного немає,в тому числі фінансових підтримок.За все будете платити Ви.Каналізацї ці "пани" чистити не будуть і нічим Вам не допоможуть в подальшому економному обслуговуванні Вашого житла.Якщо і щось надумаєте,то самі по-собі....
Зухвале до лучанка Показати IP 24 Вересня 2015 19:17
так люди залишайте все як було за СОВКА навіщо рухатись до кращого? Ніхто каще за вас самих не почистить каналізацію бо це є ваша оселя і ви повинні бути в ній господар!!!!!!!!!!!
Лучо до лучанка Показати IP 24 Вересня 2015 21:01
Совєцька баба. Все має зробити держава(((
Дракон до лучанка Показати IP 25 Вересня 2015 16:52
А Сабатюк яким боком до обласних і міських "нероб" ? Безплатного і правда -немає та й не буде, співфінансування - будь -ласка, а так як булось колись -- дайте нам бо ми бідні( читайте бо дурні) не буде й це правильно!!! і каналізацій вони чистити не будуть- це повинні бути люди які працюють у тій сфері і яким мають заплатити за роботу, а організувати і довести до ладу мають ті ж самі фахові управителі -і це не тільки має бути Юлія Сабатюк, а любий толковий госодар. ( Хоча майже всі наші голови правління ОСББ м. Луцька приходять до Ю.В. Сабатюк на консультації, беруть як за основу її наробітки = а потім одні дякуютиь, а одні - кричать - ЦЕ Я САМ!!!!!
Ivanovych Показати IP 24 Вересня 2015 15:06
хлопче, запізно піаритись почав.....
лучаночка до Ivanovych Показати IP 25 Вересня 2015 12:36
Краще іди в АТО тобі до влади як і твому шефові до неба. Як ви уже осточортіли своєю любовью до народу
до лучанки Показати IP 24 Вересня 2015 15:18
Хочу додати-нова монополія-Сабатюк зробила собі дуже легкий бізнес-наживу:створила об"єднання осбб "Лучани" і має заробітну плату з кожного будинку,а їх на сьогодні приблизно 15шт.,по 1218грн.Подумайте тепер , чому вона так турбується за людей,щоб вони чим швидше створювали осбб під її керівництвом,,,і економили за рахунок її вигаданим кредитам,які також треба буде повертати.Експерименти це добре,але зараз вони не на часі,коли люди не можуть виживати в такий важкий час....Нехай кличе міністрів до себе додому і хвалиться будинком на Відродження....
11 до до лучанки Показати IP 24 Вересня 2015 16:50
організовуйте і ви осбб, будете заробляти як Сабатюк. тим більше що незабаром жеки ліквідовуватимуть примусово і у вас не залишиться вибору як вступати в осбб
Яяя Показати IP 24 Вересня 2015 15:20
Жах, таке вражен ящо в Луцьку не лишилось жодної "сфери" де б Наш Луць не вліз, треба було нзвати "мій Луцьк",
Polityk Ira Показати IP 24 Вересня 2015 15:25
"починати самостійно господарювати в своєму домі" -- оце правильно сказано... ніякі Палиці не почистять ваші каналізаціі краще вас самих....
777 Показати IP 24 Вересня 2015 15:41
Можно хоть день без товстенюка и палицы прожить? Плииз!
Олесь Показати IP 24 Вересня 2015 15:45
Правильно тут дуже "розумні люди" пишуть вище: люди, нічого не робіть, сидіть собі тихенько як сиділи, платіть втридорога як платили і буде вам щастя. Що за диб..ли пишуть таку ахінею, ви самі спочатку щось зробіть, а тоді виписуйте. Як тільки з"являється нормальна ініціатива, що покликана допомогти людям, то відразу знаходяться олені яким все не так!
Лучанин до Олесь Показати IP 24 Вересня 2015 16:12
По перше не треба ображати тут нікого, і чому як ти кажеш нормальна ініціатива зявляється тільки перед виборами? того шо треба погудіти і типу показати шо ми добрі дядькі які допомагають,не встигли вибігти з партії регіонів як вже до влади в Луцьку рвуться..
Інна до Олесь Показати IP 24 Вересня 2015 17:57
Про яку ініціативу ви говорите? У нас ОСББ новий будинок, то Лавринюк тіпа голова, який сам себе призначив вже стільки накрав і добитись від нього ніякої іформації не можливо. Ще й бреше, ніби-то працює без з/п на добровільних засадах. Нічого не зміниш з людьми , які вміють тільки красти і наживатись на чужому.
Я до Інна Показати IP 24 Вересня 2015 18:56
зберіть збори власників і оберіть собі іншого голову
Foma до Інна Показати IP 25 Вересня 2015 14:18
Так хто вам заважає поміняти голову. Читайте Закон про ОСББ та стат. Сберіть збори та міняйте. Інші питання, що збори не зібрати та ніхто не хоче керувати, бо тяжко.
Валентин Показати IP 24 Вересня 2015 15:54
Здається мены панове, нас, наше місто просто окуповують.....купують. Невже вы там думаєте, як що проникнути в сфери нашого життя(від подарунків дітям на 1 вересня до "безкорисних" кредитів ), вам вдасться преремогти, не всі люди такі сліпі та глухі, ен треба робити с Народу дурнів.
сірко Показати IP 24 Вересня 2015 16:05
Чому до ОСББ примазалось стільки нероб .Якби з того не мали ніякого зиску то не агітувалиб так активно. Чому нема такого ажіотажу в Києві.Львові. Рівному. А лише наша Юля Сабатюк не оціненний скарб для лучан. Щоб нажитись на людських і державних грошах.
Так от до сірко Показати IP 24 Вересня 2015 18:52
а звітки така інформація по Київ. У нас в Київі багато осбб і з кожним днем більшає бо у жеках нероби які нічого ніколи не роблять
Дорошенко Агата Показати IP 24 Вересня 2015 16:16
якщо люди розумні і прагнуть змін то ніякі фонди, палиці і товстенюки їм не потрібні, ми за пів року все зробили самі. а це така сама подачка як і ті картки продуктові які вони роздавали чотири роки тому, тільки тепер їхні менеджери порузмнішали
Петрович Показати IP 24 Вересня 2015 16:20
Палиця "приватизовує" Луцьк потрохи, лізе у всі сфери перед виборами, бо єдина його перевага то гроші , справді як писала вище лучанка, побачите скільки цих офісів лишиться до кінця року і як далі буде себе поводити Фонд, не так активно, бо зиску вже не буде, вибори пройдуть!
ооо Показати IP 24 Вересня 2015 16:22
револьверний фонд для гри в русскую рулетку
Volodymyr Показати IP 24 Вересня 2015 16:27
от так все під одне крильце пігребебуть, щось "допомоги" ростуть як гриби після дощю,
катя Показати IP 24 Вересня 2015 16:53
А, що зробив Романюк??????????? Дорогу за місяць до виборів????!!!!!!!!!!! А Палиця Вже 4 роки допомагає людям, які потребують допомоги і розвиває наше місто!!! Я за!!! двома руками..."...варто відмовлятися від послуг ЖЕКів і починати самостійно господарювати в своєму домі."
школа №1 до катя Показати IP 25 Вересня 2015 08:21
Палиця наш Батько. Спасибі за щасливе дитинство щасливе майбутнє.
Ivanovych Показати IP 24 Вересня 2015 17:21
я б сказав не 4 роки, а раз в 4 роки....зараз почнуть згадувати "всі заслуги" минулих передвиборчих кампаній.
Foma до Ivanovych Показати IP 25 Вересня 2015 14:21
Вибачте, але в Буковель вже точно риків 3-4 возить 1000 кращих учнів Луцька, мій син 2 роки тому теж був, зажоволений. Ви можете собі дозволити Буковель? А багато лучан можуть? А кращі діти вже були там. Я не за Палицю, я за чесність, що є, то є.
Лучанин Показати IP 24 Вересня 2015 17:29
Романюк робить і робив і не на публіку...а то за остані 3 дні кожний п*к Палиці в заголовках...зробили 2 майданчики , доріжку для себе на авангарді відкрили ,пару гривень накиули бабулям....і наобіцяли дофіга .... Живу на Молоді і вже давно наш будинок в ОСББ , тобто якшо люди хочуть то це не важко самим зробити. а Романюку дякую за ремонт проеспекта, гарно і комфортно.
321 до Лучанин Показати IP 24 Вересня 2015 21:58
Ремонт проспекту зробили - поклали бруківку, а газони хто робити буде? У всьому потрібен господар, показуха до виборів
Будчик Світлана Показати IP 24 Вересня 2015 17:53
мой любимій Игорёк, как же ти любиш заботится людьми только тогда когда тебе єто нужно)
Анонім Показати IP 24 Вересня 2015 18:37
Оце тролів Романюк набрав!
Я Показати IP 24 Вересня 2015 18:41
в чому проблема? Створюйте ви осбб і керуйтеся ним самі до Сабатюк не потрібно йти
Прогрес Показати IP 24 Вересня 2015 19:29
Лучани . чи ви побачили за 20 років розвиток Луцька. як міста ? Де і як ? Прикро . але люди . які не були в Луцьку 20- 30 років . кажуть . що яким було місто . таким . практично і залишилося ! Щоб не засмучуватися потрібно закривати очі у Вінниці . Рівному . Дніпрі. Львові ... а у нас зміни по пр . Волі... ямковий ремонт... що далі ? Потрібні прогресивні зміни в нашому чудовому місті !
ідіот з Ліпін до Прогрес Показати IP 25 Вересня 2015 08:24
І тільки молодий мордатий мер наш поведу в Європу під зеленим прапором комунізму
ОСББ Показати IP 24 Вересня 2015 19:58
цирк поехал клоуны остались. полный бред и идиотизм.
осбб 2 Показати IP 24 Вересня 2015 21:21
все вместе дружно отрабатываем бабло.Юля, что ты поправилась.
Вова Показати IP 25 Вересня 2015 14:37
коментар було видалено
Сергій Показати IP 25 Вересня 2015 16:24
Бачу тут тролі позбирались ще ті !!!! , хочеш жити як людина? Бля гоподарюй, Даютььвсі карти в руки ,а привикли жити як бидло яке чекає на дядю який все зробить !!! І за*рані підїзди почистять і даха полатають. Інертна маса пора с*аки підняти і окультуритись!)))))
пророк Показати IP 25 Вересня 2015 19:34
Та що вам все не так!! Хто більше зробив для нас ЛУЧАН чим "Н.Л."????
Соня Показати IP 26 Вересня 2015 12:08
Фонд Палиці зробив і робить багато конкретних справ і їх може не бачити хіба сліпий. Шкода, що наші люди такі невдячні. Дай Боже мудрості Палиці і Товстенюку не зважати на коментарі. Їх, як правило, пишуть ті, хто сам нічого не вартий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus