USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Для відвідувачів Чорнобильської зони розробили нові маршрути

12 Вересня 2018 11:28
Чотири нові маршрути місцями, де збереглися цікаві пам’ятки нашої історії, територією археологічних розкопок у Чорнобилі та ландшафтами Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, з’явилися у Чорнобильській зоні відчуження.

Про це повідомляють у Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

«В основі розробки нових маршрутів – побажання відвідувачів, а також дотримання усіх вимог радіаційної безпеки. Більшість місць, до яких ведуть нові маршрути, вже стали символами зони відчуження, і тепер кожен охочий зможе побачити їх на власні очі та зануритися в історію того Поліського краю, яким він був задовго до аварії на Чорнобильській АЕС», - коментує директор державного підприємства «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження» Андрій Наумов.

Маршрут № 12 «КПП «Дитятки» - Бички – Замошня» пролягає через 5 сіл, де збереглися традиційні поліські зрубні хати та господарські будівлі ХІХ століття. Окрім того, на маршруті можна буде побачити діючий Чорнобильський пустельний Свято-Микільський жіночий монастир, залишки старообрядницьких церков та кладовищ (с. Замошня і с. Бички), місце давнього виробництва заліза із болотної руди (с. Рудня-Вересня) і насолодитися природою Чорнобильського заповідника.
Маршрут № 13 «ЧАЕС – станція Янів – Новошепеличі – Луб’янка» проведе відвідувачів до відомої покинутої електрички на околиці станції Янів, ритуального хреста-фігури на розвилці доріг та історичної сосни у формі тризуба, перенесеної з Рудого лісу. Також можна буде відвідати садибу останнього мешканця 10-кілометрової зони Сави Ображея та інші зрубні будівлі середини ХІХ – початку ХХ століть.

Маршрут № 14 «Чорнобиль – лівий берег р. Прип’ять – Ладижичі – Теремці» сподобається поціновувачам річкових ландшафтів. Відвідувачі побачать колишню паромну переправу через річку Прип’ять, місце впадіння річки Брагінки у Прип’ять, ландшафт виходу до Дніпра та історичного Чорнобиля і традиційні господарські будівлі і хати поліщуків.

Маршрут № 15 веде до літописного Чорнобиля Х-ХІІІ століть, Чорнобильського замку ХVІІ – ХVІІІ століть, старовинного кладовища та Домініканського монастиря ХVІІ століття. Також відвідувачі зможуть побачити історичні узвози Чорнобиля, що вели на Поділ, та територію археологічних розкопок.

Усі маршрути перевірені дозиметристами і безпечні для відвідування.

Нагадаємо, до складу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника увійшло 226 тисяч гектарів зони відчуження.

Заповідник має три основні функції: природоохоронну, науково-дослідну та інформаційно-просвітницьку. Біорізноманіття заповідника оцінюють у понад 400 видів хребетних тварин, 2 тисячі видів судинних рослин, 50 видів тварин, занесених до Червоної книги України. Саме цю базу досліджуватимуть та охоронятимуть.

Численні виді тварин фіксують за допомогою фотопасток. Так, у фотопастки потрапили червонокнижний чорний лелека, малий підорлик, журавлі, самиця рисі з дитинчам, вепри, єнотовидні собаки, лосі, зубри, борсуки, привезені на територію зони відчуження коні Пржевальського, видри, бурі ведмеді тощо.
Зону відчуження планують зробити більш комфортабельною для відвідувачів. Зокрема, ЧАЕС нині є доступною для відвідувачів з різних країн світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Артем Показати IP 13 Лютого 2019 18:25
Відвідувачам зони необхідні маршрути де вони б спостерігали за стадами різних видів диких копитних та хижих тварин, залишків льодовикової доби Європейського континенту. Для цього був розроблений сайт з інвестиційним проектом з відновлення плейстоценової екосистеми

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus