USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Для викупу землі у пайовиків фермерам потрібно буде $3 млрд

3 Листопада 2019 10:52
У перший рік запуску ринку землі фермерам потрібно буде понад $3 млрд для викупу землі у пайовиків.

Про це повідомляє НВ Бізнес.

Як з’ясувало видання, сьогодні банки активно розробляють спеціальні кредитні продукти для аграріїв

Після запуску ринку землі українські фермери зіткнуться з дефіцитом оборотних коштів і будуть у нерівних умовах з великими агрохолдингами та іноземними компаніями, що мають практично необмежений доступ до дешевих кредитів.

Опитані журналістами банкіри стверджують, що готують нові продукти для українських фермерів напередодні запуску ринку землі.

На розгляд Верховної Ради вже внесений проєкт закону про запуск ринку землі. Очікується, що закон буде прийнятий до 31 грудня цього року, а з жовтня 2020 року в Україні буде запущено ринок землі.

Проєтом закону, зокрема, пропонується передбачити, що іноземці та особи без громадянства не зможуть ставати власниками земель сільгосппризначення до 1 січня 2024 року.

Крім того, зазначено, що сукупна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина або юридичної особи з урахуванням пов’язаних осіб в межах однієї об'єднаної територіальної громади не повинна перевищувати 35% земель сільгосппризначення такої громади; в межах однієї області або Автономної Республіки Крим — 8%, в межах всієї країни — 0,5%.

Своєю чергою, волинські аграрії переконані, що впровадження ринку землі в Україні в нинішньому форматі призведе до краху і банкрутства як малих, так і великих фермерських господарств. Особливо при умові, якщо доступ до ринку отримають іноземці. Відтак, пропонують ввести мораторій на продаж земель на 3 роки та напрацювати зміни до законопроекту. Цю позицію поділяють і волинські нардепи Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь та Вячеслав Рубльов.

Згідно з опитуваннями, більшість власників паїв (70%) у разі введення ринку земель сільськогосподарського призначення продовжать його обробляти, або здавати в оренду, 16% - мають намір його продати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus