USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Другий тур виборів: які порушення фіксували на Волині

22 Квітня 2019 14:46
Поширення негативної інформації про кандидата у день виборів, фотографування бюлетенів, фальсифікація протоколів та «протоколи з майбутнього»: про виявлені порушення у день виборів повідомили в ГМ ОПОРА.

Про це йшлося під час прес-конференції на тему: «Зафіксовані порушення та підсумки дня повторного голосування від ОПОРИ на Волині» 22 квітня у Луцьку.

У день виборів в області працювали 60 спостерігачів ГМ ОПОРА на виборчих дільницях та в окружних виборчих комісіях. Підсумовуючи день виборів, зазначають, що збереглася тенденція першого туру – відсутні кричущі інциденти, які могли б вплинути на результати волевиявлення. Зокрема, як розповіла регіональний координатор ОПОРи Катерина Шарпата, фіксували факти фотографування виборчих бюлетенів (три факти на двох дільницях у Володимирі-Волинському та Нововолинську). У Луцьку зафіксували факт голосування за межами кабіни для голосування.

В Горохові на одній з дільниць зафіксували порушення порядку видачі бюлетенів – одна людина одночасно працювала зі списком виборців та видавала бюлетені. Серед інших порушень – занадто мала кількість кабінок для голосування та скриньок (близько п’яти фактів).

У день тиші та в день голосування виявляли агітаційні листівки на користь обох кандидатів, найбільше – у Луцьку. Фіксували також факти прихованої реклами, масові випадки поширення в день виборів друкованої продукції, спрямованої проти кандидата Володимира Зеленського. Також поширення негативної інформації фіксували у Горохові.

Виявляли окремі порушення процесу підрахунку голосів у селі Хрипськ Шацького району (округ №21). Зафіксували п’ять фактів фальсифікації протоколів про підрахунок голосів. Йдеться про села Вербичне Турійського району, Михайлівка Локачинського, Крухиничі Локачівського, Скригове Горохівського району та Луцьк.

Були випадки, коли члени комісії проштампували протокол, не внісши до нього усіх необхідних відомостей, зокрема, дати складання. 21 квітня виявляли протоколи «з майбутнього», датовані 22 квітня. З відповідною скаргою звернулися в ОВК у Луцьку, а в Горохівському районі подали дві заяви до правоохоронних органів. Зокрема, слідчо-оперативна група виїхала в село Вербичне, зараз тривають слідчо-оперативні дії.

Щодо явки, на Волині вона була не найвищою в Україні та становила 64,25%. Найактивніше голосували лучани (66,51%).

За результатами паралельного підрахунку голосів, здійсненого представниками ГМ ОПОРА, по Україні 73,2% підтримки здобув Зеленський, 24,3% проголосували за Порошенка, ще 2,5% бюлетенів визнали недійсними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus