USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Дитина згоріла за три дні». Батьки 5-річної лучанки, яка померла від пневмонії, розповіли подробиці трагедії

19 Червня 2020 21:21
У вівторок, 16 червня, в інфекційній лікарні Луцька померла від двосторонньої пневмонії 5-річна Вікторія Смаль. У неї підозрювали COVID-19, однак наявність інфекції в дівчинки не підтвердилася. Оскільки результати ПЛР-тесту на коронавірус надійшли запізно, батьки були змушені хоронити доньку в закритій труні. Подробиці трагедії вони розповіли у Skype-інтерв'ю телеканалу Аверс.

Батько дівчинки Сергій Смаль пригадав, що перші симптоми у доньки виникли у четвер, 11 червня, надвечір у дитини піднялась температура, але її вдалося збити. Наступного дня, у п’ятницю, температура трималася у межах 37-38 градусів. Батьки намагалися її збити, проте вже за годину температура поверталась, а увечері сягла майже 39 градусів.

«Ми не вперше збивали температуру. Вміємо її збивати. Думали, можливо, донька перегрілася на сонці», – сказав батько Вікторії.

Читайте також: У Луцьку від пневмонії померла 5-річна дівчинка, в якої підозрювали COVID-19. Відео

Протягом наступного ранку, у суботу, температура піднялася до 40 градусів, тому батьки викликали швидку.

«Швидка приїхала швидко. Легені не прослухалися. Донька почала казати, що в неї болить животик. Звичайно, дуже горіла», – пригадала мама дівчинки Тетяна.

Дитину госпіталізували з температурою і болем у животі

Згодом дитину госпіталізували в одиничну палату інфекційної лікарні з болями у животі та високою температурою. Оскільки температура в дівчинки була високою, їй відразу поставили підозру на коронавірус.

«Перша ознака COVID-19 – висока температура. Відповідно, при поступленні хворого з високою температурою автоматично ставиться підозра на коронавірус. Далі – діагностика. Ми простежували такі симптоми в доньки, як втома, відмова від їжі, болі в животі», – сказав Сергій Смаль.
Дружина, своєю чергою, пригадала, що спершу дитині у зв’язку з високою температурою вкололи антибіотик, а також взяли зразки біологічних матеріалів на аналізи. Оскільки температура не спала, потім дали анальгін із димедролом.

«Лікарі тягли час»

«У дитини наростав біль у животі. Я кличу кожного лікаря. Перша чергова лікарка, яка нас приймала, працювала до вечора, уночі був другий лікар, на наступний день – третій, іншої ночі – четверта лікарка. Тобто до понеділка змінилися чотири лікарі. Я кликала кожного з них, казала: подивіться доньку, в неї болить живіт. Вони відмахувалися, казали: це високий ацетон. Хоча показник ацетону по аналізу сечі в неї не був критичний. Я кажу: тож подивіться, в неї вже сеча жовто-коричневого відтінку. Це вже печінка страждала. Потім вона вже не могла ходити в туалет, адже сечі вироблялося мало. Я кажу: може, катетер поставити, адже видно, що нирки страждають. Фактично лікарі протягнули час», – розповіла матір дівчинки.

Біль у Вікторії постійно наростав, однак на це, за словами батьків, ніхто не звертав увагу: мовляв, якби це був хірургічний випадок, то дитина кричала б криком.

«А вона в нас дуже терпляча. Вона, дійсно, довго терпіла, поки біль не став таким, що вона почала вити, стискувати зуби і кулаки. Вона всі ці дні – і вдень, і вночі – металася по тому ліжечку. Вона не спала ні хвилини. Могла тільки трошки закотити очі в той час, коли я їй масажувала живіт – так доньці ставало трішки легше», – зазначила Тетяна Смаль.

Із її слів, лікарі збивали дівчинці температуру, пізніше дали ще анальгін, димедрол і новокаїн, аби зменшити біль, однак це не допомогло. Не рятували від болю Вікторію і таблетки ношпи, які давала мама. Згодом уже лікарі кололи дівчинці ношпу, але нічого не рятувало ситуацію.

Четверта лікарка, за словами мами, яка заступила на роботу в неділю ввечері, нарешті повідомила батькам результати аналізів.

«Легені мов у снігу»

Батько пригадав, що УЗД, яке зробили дівчинці аж у понеділок, нічого не показало.

«Приїхав хірург із дитячої лікарні, який оглянув доньці живіт, а потім простукав їй по хребцях. Вона почала вигинатися. Хірург каже: робіть рентген і так, щоб ще кишківник було видно», – розповіла мама.

Тато п’ятирічної Вікторії наголосив, що рентген показав, що легені були дуже сильно уражені, «мов у снігу».

«Спершу викликали реаніматолога, який сказав, що поки не бачить сенсу переводити доньку в реанімацію. Уже в обід, після того, як лікарка перевірила пульс дитині, почали готувати реанімацію. Із того часу, з четвертої години дня понеділка, донька перебувала в реанімації в кисневій масці», – зазначили батьки.

До вечора дитина була вже в критичному стані. Сатурація (рівень кисню в крові) впав до показника 41, тому дівчинку з понеділка на вівторок, на вимогу батьків, підключили до системи ШВЛ.

«Вона задихалася на моїх очах»

«Я кричала: допоможіть дитині! У неї були вже жовті пальчики і сині нігті. Вона задихалася на моїх очах. І вже тоді вони (медичні працівники, – ВН) почали рухатися і ставити той ШВЛ. Нас вигнали. Сказали: моліться, шанси мінімальні. І у вівторок о 16.11 нам подзвонив лікар і сказала: ваша Віка померла, зупинилося серце, серце зупинялося два рази, перший раз запустили, другий – не змогли», – поділилися батьки, не стримуючи сліз.

Батькам дівчинки повідомили, що вони можуть не приїздити до лікарні, адже у доньки була підозра на коронавірус, тож її тіло направили до моргу.

Довідку батьки отримали вже після похорону дівчинки – у середу після обіду.

Дитину поховали в закритій труні

«На довідці містився діагноз: двостороння негоспітальна пневмонія. А під словом COVID був знак питання. Тобто медики самі не знали результату. Ми ж після того, як отримали довідку, дізналися, що ПЛР-тест був негативний. Ще брали кров на імуноглобулін М. Результати теж були негативні», – сказав батько.

«Дитина згоріла за три дні», – додала в розпачі матір Вікторії.

Оскільки результати ПЛР-тесту на коронавірус надійшли запізно, батьки поховали доньку відповідно до рекомендацій МОЗ – тіло в пакеті помістили в закриту труну.

Зараз подружжя, попри негативний тест доньки на наявність коронавірусної інфекції, перебувають на самоізоляції.

«Про точність тестів ПЛР ми нічого не знаємо, адже ми не спеціалісти. Якщо офіційні дані негативні, а лікарі говорять, що позитивні, то кому довіряти, як поставити правильний діагноз і як правильно лікувати хворого?» – резюмують Сергій і Тетяна.

Вони повідомили, що самі зголосилися, аби в них теж відібрали зразки для проведення дослідження методом ПЛР на наявність коронавірусу.

Насамкінець наголосили, що хочуть, аби про їхню історію, дізналося якомога більше осіб, адже, впевнені, що такі випадки непоодинокі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
Я Показати IP 19 Червня 2020 21:57
Ось і все, що треба знати про наші лікарні. Нема зв'язків і грошей - помирай. І це не один лікар відмахнувся від дитинки - а 4!!Як батькам жити після такої втрати?? Чому усі аналізи і рентгени родичі повинні вибивати із боєм?? Я чогось не розумію, чи лікарі незацікавлені у тому, щоб врятувати пацієнта? Чому мама звернула увагу, що уже відмовляє печінка, а не лікарі? Чому так довго ігнорувався біль у животику?? Чому дитині із підозрою на коронавірус знімок легень зробили лише через кілька днів?
Дідо до Я Показати IP 21 Червня 2020 12:46
Ну так ви ж бажаєте кращого своїй дитині, хтось цукерку купує, а хтось диплом лікаря. А потім очима кліпають. Лікарів, тих справжніх, мізер лишився. Тепер ''сімейні'', лікарі які діагноз поставити не можуть.
Віктор Показати IP 19 Червня 2020 22:26
Дуже шкода дівчинки і її батьків! І коли ми вже позбудимся халатності лікарів? Таке враження, що без хабара медперсонал навіть і не намагається виконувати свої зобов'язання перед людьми, Богом і т.д.....
Анонім Показати IP 19 Червня 2020 22:27
Болів живіт, уражена печінка і нирки, а лікували вони б***ть коронавірус! Слів немає! Батькам сили пережити це горе, і під суд таких лікарів, хай скажуть від чого справді померла дитина! При початку пневмонії кашель характерна ознака, а перед пневмонією - респіраторні явища, а не болі в животі! Журналісти, не давайте цій історії затихнути!
Дмитро Показати IP 19 Червня 2020 22:29
Батьки, звертайтесь до суду! Ті вбивці вашої дитини мають сидіти у тюрмі!!!!! Таке враження, що спочатку ангелятко мало запалення нирок, яке дало ускладнення. Батьки, тільки не дозвольте лікарям вийти сухими з води!!!! А владці нехай перевіряють інфекційну, там лікарі можуть не приходити до пацієнта днями, відмахуватись.
Нострадамус Показати IP 19 Червня 2020 22:53
Прийшли на роботу лiкарi з купленими дипломами... Просто жах! Ото дореформувалися!...
Анонім до Нострадамус Показати IP 20 Червня 2020 06:58
До чого тут ркформи? Можна подумати, що 10 років тому чи 20 років тому було краще. Так свмо платили лікарям, так само екпквали ліки ще й поствль свою приносили. Зараз хоч роди бкзплатні і мінімальний набір УЗД та інших процежур, на які направляє сімейний, а п"ять років тому і того не було
)) до Анонім Показати IP 20 Червня 2020 12:04
Ти мені за роди безкоштовні не розказуй умнік )))))))))) Там не положеш в карман, то кесарський розтин як собаці зроблять з уродливим рубцем.
Та ,що була з мамою Показати IP 19 Червня 2020 23:38
У нас в сім'ї така ж ситуації трапилася з мамою перед Трійцею , їй поставили підозру на ковід, її залікувати до смерті. Вводили два антибіотики . З трьох випитих літрів рідини вийшло сечею лише 600 мілілітрів. В неї відмовляли нирки, печінка ...Через протокольне лікування вірусу,якого не було. Медсестри не маючи часу ходити декілька раз до палати , вводили їй сім ін'єкцій за раз.... Ми її також поховали в закритій труні ,а через дві години зав відділення повідомив, що прийшов негативний результат. Я б також хотіла б знати причину смерті моєї матусі, та нам такої можливості не дали... Аби приховати свій злочин...Я співчуваю вам від чистого серця,тому що пережила теж саме дев'ять днів тому...
ЖАХ до Та ,що була з мамою Показати IP 23 Червня 2020 16:29
Немає ніякої відповідальності, навіть елементарного переживання! Коли буде зброя і мало- мальські боязнь за її застосування можливо буде порядок. Це не є до ескулапів, а до працівників правоохоронної, судової системи, перераховувати багато... Кров за кров, смерть за смерть...
Катя Показати IP 19 Червня 2020 23:48
Тварі... це ж маленька беззахисна дитинка. Чому не робили все можливе??? Вони повинні відповісти.
громадянин Показати IP 20 Червня 2020 00:08
За Злочин лікарі мать понести відповідальність по повній котушці! Це не одинокий випадок. Не тільки стаціонарні лікарі... це стосується і сімейних. Зараз Сімейні Лікарі надзвичайно халатно відносяться до лікування, особливо людей похилого віку.
Арафат Показати IP 20 Червня 2020 07:14
Тільки V.
Лучанин Показати IP 20 Червня 2020 08:45
от і наша медицина - що лікуємо, ніхто нічого не знає (((( Дай Боже сил пережити батькам таке страшне горе !!!
Андрей Показати IP 20 Червня 2020 09:28
у этих ликарей только одни зарплаты в голове
Дохтор Показати IP 20 Червня 2020 10:08
А що ви хочете від нас ???? Як забезпечують і платять так ми і працюємо. Всі питання до уряду і Зе. Хочете нормального лікування, біжіть в приватні клініки.
Мілана до Дохтор Показати IP 20 Червня 2020 15:17
А ти думаєш, мені, в цій країні міліони платять? Попривикали, поки в карман не положеш, то і не подивитися. ХАЙ ВАМ БУДЕ СОРОМНО, ДЕ ВАША ЛЮДЯНІСТЬ! НЕ ЗАБУВАЙТЕ, ЩО ВСІ МИ ПІД БОГОМ ХОДИМ, І РАНО, ЧИ ПІЗНО ЗА ВСЕ ТРЕБА ПЛАТИТИ! (я теж працю за мінімальну зарплату, але ж обов'язки свої виконую). соромно
Луч... до Дохтор Показати IP 20 Червня 2020 15:59
Так робота медпрацівника звичайно має оплачуватись гідно ! Але до "вас" потрапляють різні люди і які можливо залишають останні гроші , ( а може ще й позичені )в стінах лікарні. В даному випадку, померло дитя, через безвідповідальність медперсоналу. Як ви можете таке говорити ? Де ваша людяність ? І чому ви пішли працювати медиком ? Ваше місце праці на бойні ! І не дай Бог довірити своє здоров'я , і життя , таким як ви.
Дохтор до Луч... Показати IP 20 Червня 2020 16:46
Я не лікар! Більшість толкових лікарів і молодший медперсонал давно виїхали і офіційно працюють за кордоном. В нас залишилась лише частина кваліфікованого персоналу , відсотків 20, не більше. А чому так? Чому лікарям платять копійки? Вони 6 років вчаться, потім інтернатура до 3 років, тобто грубо кажучи 10 років поки людина почне працювати лікарем. Звичайно як і будь яка нормальна людина, лікар теж хоче гарно жити, тому і їдуть ті що з головою за кордон. А уряд і Зе, як і попередники, ніхє.ра не роблять!
Анонім до Дохтор Показати IP 21 Червня 2020 00:12
Не 10 років, а 7. 6 років навчання і 1 інтернатура.
Ірина до Дохтор Показати IP 21 Червня 2020 00:06
Тільки автопарк під лікарнями спростовує ваші слова. Ви вже геть сором останній розгубили. Якщо зарплатня мала, то і хворих не повинні оглядати? Цікаво, як би ви репетували, якби ваша дитина помирала, а лікарі розповідали б про малу зарплатнюі інші свої проблеми?
До Я Показати IP 20 Червня 2020 10:24
Ваша правда :без зв'язків справді біда, навіть гроші не поможуть. Знаючи кількох дохтурів з тої контори, починаючи з головного, залишається тільки молитися!
Лучанин до До Я Показати IP 20 Червня 2020 20:37
Справа справді у зв"язках і не у грошах. Про хороших лікарів іде слава. А якщо людині не підкажуть куди йти, то буде лікуватись довго або помре швидко. Справа в роботі непрофесіоналів і людей "не на своєму місці". Хоча... Дивлюсь на керівництво держави і розумію, що все логічно - всюди так. Ідуть, вчаться, бо "тато впихнув", бо "гроші платять". А хтось би міг і вчитись, і працювати. Але не дали - більшість не буде битись в зачинені двері. А щодо дівчинки - дивна ситуація. З однієї сторони, яке ШВЛ, якщо в неї не було проблем з диханням. Чи я не так зрозумів? З другої сторони повільна діагностика. Якщо у батьків є сумніви щодо протоколу лікування, то позов у прокуратуру, ексгумація, суд.
Народна прокуратура Показати IP 20 Червня 2020 10:27
Коли в Украъны запровадили карантин, одночасно почалось розкручування в ЗМІ і соцмережах кампанії на підтримку медиків: безкоштовне харчування, довезення на роботу, постійні заклики дякувати і т.д. Я написав коментар, про те, чи лікарі, у свою чергу, перглянуть свою поведінку щодо викачування грошей з пацієнтів. Багато істеричних коментаторів почали писати гнівні відповіді про те, що яке я маю право так говорити, адже це єдині, на кого є надія. Як бачимо, скільки вовка не годуй....
Джек до Народна прокуратура Показати IP 20 Червня 2020 16:03
Не вовка,а собаку паршиву
55 Показати IP 20 Червня 2020 11:08
Зміст статті дійсно налаштовує думки на критику лікарів, однак давайте проаналізуємо наше суспільство, державу, людей загалом. В яку галузь не торкнись, одні нарікання! Лікарі не такі, педагоги не такі, поліція і суди-хабарники, в торгових точках нас дурять різними способами, перевізники обнаглівші, влада зажрана і тд. То постає питання, а чи питання в лікарях, вчителях і тд? Напевно, що ні, проблема нашого суспільства загалом, кожної людини зокрема.
Фар Показати IP 20 Червня 2020 11:59
Просто лікарі знаходяться в стані афекту від отриманих премій і надбавок за коронавірус. Тому крім коронавірусу інші діагнози в них не підніметься рука поставити, а тим більше лікувати щось інше(
Інквезитор до Дохтор Показати IP 20 Червня 2020 18:32
Якщо не влаштовує заробітна платня то іди коровам хвости крутити. Це ж треба мати наглість таку, щоб таке написати. В людей велике горе, а воно наволоч, бо іншого слова до цієі істоти не можу підібрати радить іти лікуватись у приватну клініку. Не дай бог таке комусь пережити, але колись в когось здадуть нерви і буде біда бо на жаль ці лікарі не понесуть ніякоі відповідальності. Це сто відсотків. А біда може проявитись в позбавленні життя тих лікарів, які свідомо, умисно не надали необхідної медичної допомоги. Задумайтесь лікарі.
Дохтор до Інквезитор до Дохтор Показати IP 21 Червня 2020 08:37
Сам ти наволоч і іди хвости крути! Я до того, інтелектуально обмежений, веду що проблема в тому як фінансуються лікарні. Я випадково в Польщі в лікарні побачив лікаря з Волині, де мені надали якісну і кваліфіковану допомогу. Коли я запитав чому він тут відповідь була простою: гідна зарплата, афігенне забезпечення робочого місця і відношення керівництва до свого персоналу! Що в наших лікарнях ? Мізерні зарплати, тому в наш карман заглядають; відсутність медобладнання (скільки до короновірусу в області було робочих ШВЛ?) і як і в будь якій бюджетній сфері до тебе ставляться як до собаки! А щодо приватних клінік, то повір що скоро дійдем до того що саме туди і будемо йти щоб отримати кваліфіковану допомогу за гроші! Бо в дежлікарні тобі тільки зеленкою одне місце зможуть обробити.
+++ до Дохтор Показати IP 22 Червня 2020 14:03
Ви уявіть, як можна пройти повз дитини яка стогне від болю, горить від температури, та не пробувати допогти, це ж якою твариною безхребетною треба бути. Про які зарплати йде мова, де проста людська гідність, людське співчуття та всі ті якості, які роблять нас людьми???? Їм дай міліьйон, то буде мало, бо якщо у таких людях (лікарях) не має звичайного поклику допомогти, то його за гроші не купиш. Найстрашніше дитину не повернеш. Батькам всім серцем співчуваю
Луцьк Показати IP 20 Червня 2020 18:53
В мене похожа ситуація, 5лікарів пройшло, кого не спитаю хто мій лікар, казали скоро прийде. Але я написала відмову і дитина внормі, просто кольки були у животі.
ПовнийЖАХ Показати IP 23 Червня 2020 17:10
Оглядайся, или смотри по сторонам, відчуваєш до кого пишу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus