USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Джазова «Лісова пісня», Польща та США: перший день фестивалю «Jazz Bez With Marek» у Луцьку

15 Грудня 2019 09:00
Мультикультурне тріо зі США, польський джазовий проєкт та твори Лесі Українки в джазовій інтерпретації: таким був перший день яскравого фестивалю «Jazz Bez With Marek» у Луцьку.

Виступи у рамках першого дня фестивалю «Jazz Bez With Marek» відбулися 14 грудня у Палаці культури.

Організатор фестивалю у Луцьку Віктор Грисюк зауважив, що організатори дійства зробили все для того, щоб Луцьк нині приймав велике свято музики. 19-ий фестиваль «Jazz Bez» присвятили головному ідеологу цього фестивалю Маркіяну Іващишину, який помер цьогоріч. Перед початком виступів продемонстрували коротке відео про Маркіяна Іващишина. Віктор Грисюк висловив вдячність Генеральному консульству Республіки Польща у Луцьку, посольству США та посольству Австралії в Україні, Луцькій міськраді, які підтримали фестиваль.
Президент Луцького джаз-клубу Олег Баковський відзначив, що цей фестиваль – один із найкращих в Україні та охоплює приблизно півтора десятка міст в Україні та Польщі. Він згадав, як 2007 року йому подзвонив Марек та запропонував йому спільно організовувати «Jazz Bez». Тоді Олег Баковський відповів, що після «Музичних діалогів» та «Art Jazz Cooperation» для нього третій фестиваль стане катастрофою, адже на той час не було спонсорів. Однак консул Кшиштоф Савіцкі, якого Олег Баковський називає неординарною особистістю та жартує, що той «хворий на голову в джазі», запевнив, що усе буде гаразд і він не даремно у 2000 році вигадав цей фестиваль. Згодом він зробив ще багато для організації культурних заходів у Луцьку. Олег Баковський наголосив, що Маркіян Іващишин був великою людиною та багато зробив для України. Тому першу композицію цього вечора, яку виконав Олег Баковський разом з Русланою Моклицею та «Карлос Бандос», присвятили Іващишину.
Відкрили перший фестивальний день Forest Song/Лісова Пісня. Це імпровізаційна сюїта, заснована на однойменній драмі-феєрії Лесі Українки – однієї з найвидатніших поетес світової літератури. В основу сюїти покладені здебільшого волинські мелодії, які письменниця записувала у своїх експедиціях, а також власні знахідки та авторські композиції Катерини Зяблюк. Лучани мали змогу насолодитися джазовою інтерпретацією безсмертного твору. Також лунали традиційні поліські пісні із записів Лесі Українки у поєднанні з джазовою імпровізацією.
Наступними на сцену вийшли Human Things Quartet – проєкт відомого польського джазмена Пйотра Вилежола. Також у ньому беруть участь американський саксофоніст Дайна Стівенс, барабанщик Девід Ходек і басист Макс Муха з Польщі. Звертаючись до лучан, Пйотр Вилежол просив вибачення за те, що не говорить українською, але, оскільки зараз у Польщі дедалі більшає українців, тож він згодом вивчить її. З його слів, у Луцьку завершується тур проєкту, тому цей виступ особливий. На луцькій сцені лунали авторські композиції Human Things Quartet з нового альбому.
Перед виступом наступного гурту до публіки звернувся представник одного із партнерів фестивалю – посольства США. Віце-консул Еммет Тугі зазначив, що посольство раде спонсорувати два американські колективи, які виступлять у Луцьку – Yes! Trio та Greg Osby & Tal Cohen Duo. Зі слів дипломата, джаз – це стиль музики, який відображує ключові цінності США – різноманітність, інклюзивність та свободу творчості. Історія джазу багато в чому відображує історію Америки. Адже обличчя цієї країни складається з безлічі культур народів, які прибули до американських берегів. Сам джаз також виник з клаптиків музики від різних народів. Ідея різноманітності під час цього фестивалю йде далі, перетинаючи кордони, коли міста Польщі та України приймають музикантів з усього світу. Особливо важливо, що ця подія відбувається у Луцьку – в прекрасній столиці Волині, на перехресті історичних торгових шляхів, які протягом століть пов’язували Скандинавію з Близьким Сходом, а Західну Європу – з Азією. Цей фестиваль, як зауважує віце-консул – можливість поєднати усіх, як джаз поєднує в собі багато музичних традицій від регтайму до блюзу та духовної музики.
А закривали перший день фестивалю у Луцьку Yes! Trio – колаборація трьох друзів довжиною у два десятиліття. Це – американський єврей-інтелектуал із Бостона, афро-американець із мусульманським корінням із Детройта та ізраїльтянин єменсько-марокканського походження – всі з блискучою освітою, приголомшливою кар’єрою та справжнім джазовим «геном», об’єднані міцною дружбою, пристрастю до музики і любов’ю до життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Крук Показати IP 15 Грудня 2019 15:55
Чудове свято музики :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus