USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Електросамокати є – правил нема: як карають водіїв двоколісних за ДТП

10 Червня 2023 16:53
Досі у правилах дорожнього руху немає згадки про електросамокати, хоч аварії на дорогах і пішохідних доріжках за їхньою участю трапляються часто. Нещодавно в Луцьку під колеса автомобіля потрапили двоє підлітків, які їхали на електросамокаті.

На початку квітня законодавець таки зробив перший крок до урегулювання ситуації й визнав електросамокати транспортними засобами, а людей, які ними керують, – водіями. 5 квітня цього року набув чинності відповідний закон, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Колишній радник міністра інфраструктури Святослав Товстига зазначає, що цей документ кардинально нічого не змінює, адже досі незрозуміло, яких правил має дотримуватися водій електросамоката. Законодавець ще кілька років тому мав змогу врегулювати це питання.

«У 2020 році в першому читанні був прийнятий законопроєкт № 3023-1. У ньому були прописані зміни до Кримінального кодексу, зміни у правила дорожнього рух. Саме законопроєктом № 3023, який проголосували тільки в першому читанні, були врегульовані всі моменти. На жаль, цей законопроєкт прийнятий лише в першому читанні… Рухів по ньому нині немає», – говорить Святослав Товстига.

Він зазначає: якщо будуть прописані чіткі правила щодо того, як мають їздити водії електросамокатів, то і проводити просвітницьку роботу серед населення буде легше. Крім того, це дасть змогу сформувати чітку судову практику.

«Насправді це дасть нам чітке уявлення, як поводитися. Бо, на жаль, зараз у судовій практиці кожен трактує самокат по-різному. Як наслідок, є різні правові наслідки», – каже Святослав Товстига.

Зауважимо, ще до визнання електросамокатів транспортними засобами і попри їх відсутність у правилах дорожнього руху, суди виносили вироки кермувальникам електросамокатів. Останніх штрафують і навіть засуджують до умовного терміну.

Наприклад, у квітні 2021 року в Запоріжжі суд виніс вирок водію самоката, який на тротуарі збив пішохода. Останній отримав травми середньої тяжкості. Тоді суд визнав електросамокат транспортним засобом, а його кермувальник отримав один рік умовно та чималий штраф (127 тисяч гривень моральної та матеріальної шкоди).
Інструктор із практичного навчання водіїв Олександр Зєрщиков зазначає, що нині електросамокати можуть розвивати різну швидкість. Тому при встановлені правил ПДР для цього виду транспорту це потрібно враховувати.

«Сьогодні є самокати, які їдуть 15 кілометрів на годину. І є щось схоже на самокати, які їдуть 40-60 кілометрів на годину. І тут виникає запитання: чи випускати їх на дорогу, велодоріжки чи тротуари? Тобто в законодавця сьогодні багато питань, на які потрібно знайти відповіді, – розповідає Олександр Зєрщиков. – Я їх розділив би. Наприклад, зі швидкістю до 25 кілометрів на годину прирівняв би до велосипеда. А все, що розвиває швидкість понад 25 кілометрів на годину, – це категорія А1 (мопеди) й отримання посвідчення водія… Якщо водій самоката зі швидкістю 40 кілометрів на годину буде їхати велодоріжкою, то це буде некомфортно звичайним велосипедистам і пішоходам, які рухатимуться поруч. А якщо його випустити на дорогу без знань правил дорожнього руху, то виникнуть проблеми з іншими транспортними засобами та водіями».

Олександр Зєрщиков зазначає, що на дорогах мають бути уважними всі учасники дорожнього руху. Наголошує, що водії електросамокатів на відміну від пішоходів рухаються набагато швидше, тому їхня поява на проїжджій частині раптова для водія автомобіля.

Поки правил для водіїв електросамокатів не прописано, в патрульній поліції закликають під час руху на електросамокаті дотримуватися загальних правил безпеки руху.

«Дотримуватися безпечної дистанції відносно інших учасників дорожнього руху. Також рекомендуємо використовувати засоби індивідуальної безпеки, як-от шолом, налокітники, наколінники. Крім того, закликаємо користуватися під час руху в темну пору доби світловідбивальними елементами», – говорить речниця Управління патрульної поліції Волині Ольга Коваленко.

Поки законодавець думає над правилами для водіїв електросамокатів, місцева влада намагається самостійно регулювати безпекову ситуацію. Наприклад, у Львові електросамокатам дозволили рухатися по тротуарах, пішохідних доріжках, у парках, але тільки зі швидкістю до п’яти кілометрів на годину. У Луцьку дозволена різна швидкість самоката, однак у парку їх рух заборонений.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Василь Показати IP 10 Червня 2023 17:52
Закон приймуть,коли загинуть люди внаслідок порушень ПДР цими самокатами.Чиновники і депутати на самокатах не їздять-їм це не цікаво.От вкрасти декілька мільйонів зелені-це їхня пристрасть.І в Куршавель,Монако,Відень і т.д.
Дідо до Василь Показати IP 11 Червня 2023 22:57
Луцьк пасе задніх в Україні щодо виділених доріжок для роверистів і самокатників. В тій самій Польщі потоки пішоходів і роверистів розділені. Всі бордюри мають пониження. Всім вистачає місця. Те саме в Болгарії та Німеччині.
Олексій Показати IP 10 Червня 2023 18:03
Мопед - двоколісний транспортний засіб, що має двигун з робочим об'ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт. Думаю цим все сказано. Неважливо яку швидкість розвиває, має сидіння чи ні, треба мати водійське посвідчення категорії А1 і як велосипед рухатись по велодоріжці або у разі її відсутності по краю проїжджої частини. Питання закрите.
Водовоз до Олексій Показати IP 10 Червня 2023 20:01
Дитячий єлектромобіль два двигуни по 25 Вт (права треба А1)-електродвигун потужністю до 4 кВт!!!
Анонім до Водовоз до Олексій Показати IP 11 Червня 2023 00:25
якби діти з дитинства вчили ПДР і здавали б на права у підлітковому віці, як у США, то б і ДТП зараз було б набагато менше
Лучанин Показати IP 10 Червня 2023 20:45
Як бачу тих самокатчиків то схожу на край тротуарах щоб не наїхали . Головне що ганяють беззвучно. Необхідно щоб на самокати встановили сирену щоб люди розбігалися при їх появі.
Вал Показати IP 10 Червня 2023 23:33
Все у ПДР є, закон прийнято ще в кінці березня, писаки самі почитайте спочонтку
Анонім Показати IP 11 Червня 2023 23:58
пішохідні доріжки не для самокатів побудуйте велодоріжки і тоді дозволяйте рух для самокатів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus