USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Епоха хлопчиків у липні закінчиться»: Філарет хоче відродити УПЦ КП

13 Травня 2019 17:56
Лист на бланку УПЦ Київського патріархату спричинив цілий вибух в інформпросторі цього тижня, що може зруйнувати новостворену автокефальну Православну церкву України. Це означає, що в Україні і досі існує Київський патріархат, який уже ліквідований. Але з цим, як виявилось, не згоден почесний патріарх нової православної церкви Філарет. Саме він хоче скликати помісний собор і змінити статут нової церкви, що загрожує втратою томосу від Константинополя, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Про конфлікт у новоствореній Православній Церкві України знали тільки воцерковлені люди, проте усі воліли мовчати і чекати. Але цього тижня усе оголилося і ризикує перерости в дещо інше, ніж звичайну сварку та боротьбу за владу.
Собор надії

15 грудня у святій Софії пройшов об’єднавчий собор, який утворив нову Православну церкву України. Близько 70 українських єпископів УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП обрали нового предстоятеля митрополита Епіфанія і створили нову церкву.

Перед голосуванням УАПЦ та УПЦ КП провели помісні собори, де ухвалили приблизно однаковий текст - у разі створення помісної церкви Київський патріархат та УАПЦ ліквідовуються.

Пізніше їх ліквідувала держава. "Таким чином, від 15 грудня де-факто вже не існувало ні УАПЦ, ні УПЦ Київського патріархату. Від 30 січня ліквідований остаточно статут про управління УПЦ Київського патріархату і зареєстровано статут нової церкви", - повідомив керівник Департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш.

Але, виявилося, що це далеко не кінець. Символічний статус Почесного Патріарха Філарета не влаштував. Новообраний предстоятель Епіфаній на соборі 15 грудня був креатурою патріарха Філарета, але лояльний предстоятель був не остаточним задумом очільника ліквідованого нині Київського патріархату, тому що Філарет де-факто планував повернути собі головну посаду уже в новій церкві. Та схоже митрополит Епіфаній на такий його план не пристав і шанована в Україні людина раптом виявилася ініціатором загрозливого скандалу.

Листи Філарета

Останньою краплею, коли скандал виплив назовні, стали листи, які Філарет на бланках та від імені вже ліквідованого Київського Патріархату розіслав архієреям Православної церкви України запрошення на свято Макарія 14 травня. "Так, розіслав. Розіслав на своєму бланку патріарха. А на якому я бланку повинен. Справа в тому, що Київський патріархат не ліквідований. Не ліквідований. Це хочуть подати, що він ліквідований. Ліквідувати Київський патріархат може той, хто його створив", - вважає Філарет.

Існує документ з підписом Філарета про розпуск Київського патріархату, а також є його відмова від будь-яких посад на ім’я вселенського патріарха.

За даними ТСН.Тиждень, які підтверджуються з багатьох джерел навіть в оточенні Філарета, той запрошує архієреїв на свято, аби оцінити свій рівень підтримки в новій церкві та обговорити перспективи повернення Київського патріархату, який він сам воліє очолити. Очевидно, що значна більшість єпископату церкви розуміють згубність такого плану та проігнорують запрошення Філарета.

В інтерв’ю ТСН.Тиждень Філарет вперше публічно говорив речі, які він озвучував в своєму оточенні лише кулуарно. Наприклад, довгоочікуваний для українців об’єднавчий собор в Софії, як це не боляче звучить, він називає не українським. Це дуже дивно, бо голосували на ньому українські єпископи, і зверталися за Томосом до Константинопольської церкви-матері теж вони. "А то собор був не наш. То був собор Константинопольського патріархату. Тому на цьому соборі не я головував як патріарх, а головував представник Вселенського патріарха, тому то не наш собор. То собор Константинопольської церкви", - вважає Філарет.

За його словами, він визнає предстоятеля Православної церкви, "але з цим предстоятелем раніше, ніж він став предстоятелем, було рішення архієрейського собору нашого, що він представляє українську церкву ззовні, а керую українською церквою я, як патріарх. "Така була домовленість. На цьому наполягав і президент. Зараз не так", - констатував колишній патріарх УПЦ КП.

Наразі, за словами Філарета, в нього немає жодних стосунків із Епіфанієм, тому що "порушується те, до чого ми домовилися, що ухвалив Архієрейський собор". "Пішли шляхом неправди", - вважає він і додав, що Епіфаній "повинен співпрацювати" з Філаретом як патріархом. Проте глава ПЦУ нібито за 4-5 місяців жодного разу не провів спільної служби і не спілкується.

За останні місяці предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та Філарет офіційно так і не провели жодної служби. За канонами та логікою вести службу має предстоятель церкви Епіфаній, проте Філарет, який називає себе патріархом, не погоджується на це. Він вважає себе першим, не дивлячись ні нащо.

Філарет забрав в Епіфанія контроль над фінансами і вже говорить про розділення в церкві. Круглий стіл на першому синоді ПЦУ з’явився лише тому, що Філарет не захотів сидіти, як рядовий єпископ церкви збоку.

Фактично Філарет підтвердив своє бажання відновити Київський патріархат та свій патріарший статут. Для цього, очевидно, він хоче провести помісний собор і змінити статут нової церкви. Для розуміння - зміна статуту - це автоматична втрата легітимності Томосу, який видавався митрополії, а не патріархату.

Він переконує, що може самостійно скликати собор. Проте керівник департаменту у справах релігій Андрій Юраш каже - це неможливо: "Згідно зі статутом церкви, має право скликати тільки предстоятель церкви разом з річним постійним синодом церкви".

Таке відчуття, що Філарет живе у своїй реальності, яку планує легалізувати врозріз інтересам нової української церкви. З наступних слів стає зрозуміло, що патріархат, який хоче відродити Філарет буде знову невизнаним: "Юридичний механізм повернення Київського патріархату є. Його не треба повертати. Він існує. Якщо є патріарх, значить є патріархат. Є Київська патріархія. І тому повертати патріархат не потрібно. І ми його і далі будемо повертати. І буде патріархат. І при чому не тільки буде не визнаний. Настане час, коли буде визнаний. Впевнений стопроцентово", - зазначив Філарет.

Крім того, він допускає розділення церкви, після чого буде створено "єдину церкву - Київський патріархат".

Останні місяці Філарет повертає людей, яких колись заборонив у служінні або просто вигнав з Київського патріархату, шукає союзників навіть з числа колишніх ворогів. Знайшов порозуміння він і з луцьким митрополитом Михаїлом, якого сам же змусив відмовитися від висування на пост глави Помісної церкви.

Кричущий приклад - благодатний вогонь, який Михаїл мав привезти на чолі офіційної делегації Православної церкви України. Проте за добу луцький митрополит летить сам, а його помічник Андрій Ковальов без уповноваження розіслав прес-релізи від імені ПЦУ щодо зустрічі вогню в аеропорту Бориспіль.

Пізніше Ковальов не приховував планів з відсторонення нинішнього керівництва Православної Церкви України, фактично озвучивши позицію церковного путчу. "Він відкритим текстом казав, що за його прогнозами у липні буде Помісний собор, на якому доля церкви буде вирішена якось інакше, як ми її бачимо зараз. Ця фраза звучала дослівно "епоха хлопчиків у липні закінчиться"", - пригадала розмову з Ковальовим Нелі Ковальська, кореспондент ТСН.

Хлопчики - це предстоятель митрополит Епіфаній та молодий єпископат ПЦУ. Але, очевидно, найбільше, на що ця група може розраховувати - це відхід та створення невизнаної церкви, яку після відходу Філарета і очолить не менш амбіційний Михаїл, який навіть зараз не приховує своїх планів стати предстоятелем. Він демонструє це навіть в таких простих речах - на останній службі він не поцілував руку Епіфанія, як це зробили інші єпископи.

Тому тут інтереси Михаїла та Філарета щодо революції та захоплення влади збігаються.

Очевидно, що у такий складний час, коли автокефальна церква робить свої перші кроки на шляху світового визнання, Філарет поставив патріарші амбіції вище інтересів церкви, вірників та держави. Вселенський патріархат, здається, шокований цією ситуацією, бо йдеться про підступний новий розкол. Натомість російська Церква ледь не стрибає від радості в передчутті скандалу в Україні, бо повертає тут таким чином позиції Московського Онуфрія.

Хочеться лише сподіватися, що ті, кого він скликає, розуміють загрозу, а почесний патріарх Філарет відмовиться від своїх планів та амбіцій і залишиться духовним лідером нації, а не руйнівником того, до чого Україна йшла століттями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
123 Показати IP 13 Травня 2019 19:08
Не вдалося загнати всіх в ПЦУ!
Анатоль_ Показати IP 13 Травня 2019 19:16
Пiдтримую Патрiарха!
Лучанин Показати IP 13 Травня 2019 20:08
Це вже старчеський маразм. І ще один доказ, що церква це великі гроші. І напевно Філарет думає, що він вічний.
Я Показати IP 13 Травня 2019 20:20
Я вірую у Вищу силу, що на небесах. А сваритися ні з ким не збираюся через релігію. Релігія- це політика. Грошей священникам не ношу. Не буде грошей, не будуть мати через що сваритися. Сварки закінчаться.
Однозначно Показати IP 13 Травня 2019 21:06
На небесах давно спостерігають за мишачим вовтузенням ...була..є..й буде це суєта ,бо гроші правлять ,а не вірою переймаються.
УПЦ Показати IP 14 Травня 2019 08:07
А нам якось все одно, що у вас робиться. Полова відсіялася від зерна, всі побачили, хто є хто. Вірні церкві залишилися з нами, а всіх інших забирайте собі. Колись вони, можливо, зрадять вас. Всього найкращого.....
я Показати IP 14 Травня 2019 11:45
Як дивно, Господи, самі себе обманюють....
Как так!? Показати IP 14 Травня 2019 14:41
Дважды прЕдавший веру ..предаст и третий ,и четвертый...по привычке прЕдавать .Не прошел испытание верой ..слова любит говорить и славить себя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus