USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Фонд «Новий Луцьк» інвестує у майбутнє. ФОТО

24 Березня 2012 20:48
Студенти-стипендіати Благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» отримали сертифікати та книги поезій про історію міста. Їх вручили під час зустрічі з президентом фонду, народним депутатом Ігорем Палицею.

Під час зустрічі зі студентами 23 березня Ігор Палиця відповів на їхні запитання, поділився власним баченням щодо розвитку Волинського національного університету імені Лесі Українки та обласного центру загалом.



Як наголосила директор фонду «Новий Луцьк» Ніна Тарасенко, зустріч Ігоря Палиці зі студентами вирішили організувати за пропозицією самих стипендіатів, які прагнули поспілкуватися з благодійником. Адже, як зізнаються самі молоді люди, матеріальна і моральна підтримка благодійного фонду й особисто Ігоря Палиці – це визнання їхньої наполегливої праці, допомога у здійсненні заповітних мрій і поштовх до нових успіхів.

Такої ж думки засновник фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця, який зауважив, що стипендії – це добрий старт для студентів, який дасть їм змогу самореалізуватися у майбутньому. Водночас меценат закликав молодь долучатися до поліпшення умов відбору претендентів на отримання стипендії.

«Ініціатива створення іменної стипендії фонду – це для нас нова справа і для вас нова справа. Тому, якщо десь є неправильні критерії чи десь ви бачите, що воно могло б бути по-іншому, ви не соромтеся, обговорюйте ці питання разом з Ніною Іванівною тому, що ми повинні зробити так, щоб ця стипендія працювала і, щоб отримували її тільки найкращі» - наголосив Ігор Палиця.

Він також переконував студентів, що запровадження стипендії та інші благодійні справи фонду «Новий Луцьк» не пов’язані з прийдешніми виборами до Верховної Ради України. «Взагалі до виборів до ВР ця ініціатива не має, як і ініціатива створення фонду, ніякого відношення. Просто настає колись час, коли маєш, насамперед, моральне бажання і фінансову можливість створювати фонди для того, щоб допомагати тим, хто цього потребує. В мене цей час прийшов, тому був створений фонд. Я хочу запевнити – поки в мене буде достатньо фінансових можливостей творити ці гарні справи, до того часу буде фінансуватися і працювати фонд» - зауважив благодійник.

Ігор Палиця також повідомив студентів про рішення, ухвалені під час засідання наглядової ради університету, яке відбулося у Волинському національному університеті імені Лесі Українки того ж дня. Нагадаємо, що Ігор Палиця – голова цієї наглядової ради при університеті. Тож, з його слів, заплановано створити лабораторії задля забезпечення можливості не лише теоретично, а й на практиці втілювати напрацювання студентів і науковців вишу, а також запровадити декілька нових напрямів підготовки.

«Три спеціальності ми вже обговорили, які бажано створити – IT-технології, фізико-технологічну та хіміко-технологічну з сучасними лабораторіями, які будуть облаштовані за рахунок фонду з запрошенням сюди професорів, докторів наук. Якщо будуть знати, що працює така-то людина – продукти, які будуть виходити з цих лабораторій чи наукових кафедр, будуть цінуватися не тільки в Україні, а за кордоном» - запевнив Ігор Палиця.

Він також охоче відповідав на запитання молоді. Так, одна зі студенток запитала, які фільми подобаються президентові фонду «Новий Луцьк», зокрема, українські. Меценат констатував, що вітчизняних історичних стрічок не переглядав досить давно – востаннє років п’ять тому, але зізнався, що має намір профінансувати через свій фонд створення документального кіно про Лесю Українку.


«Фонд профінансує створення фільму цього і фонд вирішить питання залучення інвестицій, аби зняти художній фільм для того, щоб він пішов у прокат і більше людей поцікавилося і знали історію нашого краю» - наголосив Ігор Палиця.

У відповідь на запитання, чи запам’яталися йому студентські роки і якими були найяскравіші моменти цього періоду, благодійник відповів, що минули ці роки цікаво, однак вже після 2 курсу він намагався працевлаштуватися, шукав можливостей заробітку.

Попри те, що до іспитів готувався швидко, розповів Ігор Палиця, складав їх без проблем. «Я не пам’ятаю точно – в мене 4 чи 5 четвірок, нікому не платив, не домовлявся – все сам здавав. Єдину помилку, яку я зараз бачу у своїх студентських роках – треба було більш творчо підходити до аналізу того матеріалу, який давали. В нас тоді це не було прийнято, нам давали що вивчити, як вивчити – і ми просто займалися констатацією фактів тих, що вже були в книжках. На той час і доступу не було до альтернативних джерел. Я вступив у 1989 і закінчив університет 1994-ого» - пригадує президент фонду «Новий Луцьк» і додає, що нині студентам цікавіше вчитися, а задля того, щоб вони не переймалися питаннями, де взяти гроші на їжу чи житло, керівництво фонду вирішило запровадити іменні стипендії.

Деякі запитання студентів стосувалися того, як Ігор Палиця уявляє собі майбутнє Луцька і в якому форматі має працювати дорадчий орган до складу якого мають увійти студенти і науковці, а також інтелігенція міста. Голова наглядової ради університету зауважив, що раніше планував, аби така собі рада працювала при міському голові, однак наразі вирішив, що цей орган маж бути створений на базі університету.

«Ми аналізували теми, які стосуються розвитку міста, аналізували конференцію, яка відбулася. Говорили про те, що всі конференції повинні мати за собою практичні рішення. Конференція має працювати не коли всі зібралися і прочитали свої пропозиції, вона повинна працювати протягом півріччя і відбір проектів має відбуватися протягом цього часу. Фонд буде надавати гроші для більшого аналізу і підготовки проектів саме на засідання конференції. Для того, щоб на конференції ми вже отримували чіткий матеріал як і що треба зробити, затверджували. І потім хай мерія виконує чи не виконує, але якщо студенти, професори до цього долучаться, подивимося чи не виконає мерія» - пояснив Ігор Палиця.

Як приклад успішної домовленості про втілення він назвав проект з розчистки річки Сапалаївки, який розробила і презентувала під час науково-практичної конференції студентка 4 курсу географічного факультеті Олесандра Ничая. За словами Ігоря Палиці, треба зробити з Сапалаївки гарну чисту річку.

«Але спершу варто оцінити, де вона забруднена, які джерела забруднення, що треба зробити, щоб вирішити це питання, де вона тече і які там є забудови, бо ідея – зробити вздовж неї велосипедні й пішохідні доріжки, освітлення, щоб люди могли гуляти, відпочивати, зробити зону відпочинку біля води. Тому, якби було фінансування до конференції, змогли б розробники надати більш чіткий проект» - наголосив благодійник.

Він також додав, що науковцям і студентам слід подумати про долю Старого міста і висловив власне бачення щодо цього питання: «Я вважаю, що завдання університету і істориків з’ясувати як виглядало Старе місто, яким воно було в минулому. Створити якийсь макет і за допомогою, наших грошей на жаль не вистачить, ми будемо залучати європейські гранди і меценати долучаться, відтворити забудову».

У відповідь на запитання студентки, яким бачить Ігор Палиця Луцьк через 20 років, він відповів: «Якщо ми разом зможемо відтворити історію і культурну спадщину, зробити його цікавим для туризму і чистим екологічно, я бачу шикарне майбутнє для нашого міста через 20 років».

Задавши запитання, студенти сфотографувалися з Ігорем Палицею, а потім їм вручили сертифікати, які посвідчують, що студент є стипендіатом благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». А також кожен отримав по примірникові тематичної антології віршів 19-21 століть «Луцький замок у мистецькому просторі України».

Під час заходу директор фонду Ніна Тарасенко нагадала, що іменні стипендії кращі студенти ВНУ імені Лесі Українки отримують починаючи з 2011 року в межах втілення програми фонду «Підтримка творчої та обдарованої молоді». Наразі 85 талановитих молодих людей отримують стипендії розміром 925 гривень, щоправда з них 125 гривень благодійний Фонд сплачує як податкове зобов’язання кожного отримувача згідно із законодавством України.

Щосеместру відбувається новий відбір стипендіатів, зауважила Ніна Тарасенко. І додала, що це відбувається для того, аби грошові винагороди за успіхи у навчанні отримало щонайбільше талановитих студентів. Так, за словами директора фонду, у другому семестрі 2011/2012 навчального року претендентів на отримання стипендії благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» було 110. З них 12 студентів подали документи самостійно, адже така можливість передбачена оновленою версією Положення про порядок призначення стипендій, решту претендентів рекомендували деканати та органи студентського самоврядування вишу.

Ніна Тарасенко також наголосила, що студенти ВНУ охоче долучаються до акцій і програм, які втілює благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Так, з її слів, студенти хімічного факультету відгукнулися на пропозицію фонду і зголосилися допомогти школярці-сироті з Луцька, готуватися до вступного іспиту з хімії у місцевий медичний коледж. А студенти географічного факультету підтримують акцію «Зробимо місто красивішим!»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
дідо Показати IP 24 Березня 2012 21:08
Краще людям гречку би роздавав.
Ант Показати IP 24 Березня 2012 21:43
Заворушилися грошові мішки. Вибори скоро. Про людей згадали...
Міля Показати IP 24 Березня 2012 22:12
Шкода часу на зустріч. Навіщо зустрічатися з тими, хто не ходить на вибори? Прольот.
Студент Показати IP 24 Березня 2012 22:21
Ця стипендія дуже багато допомагає - заставляє краще вчитися, щоб бути одним із найкращих!
Валентина Показати IP 24 Березня 2012 22:23
Всі розказують - олігарх, олігарх, але насправді проста людина, хороша і приємна :)
Лучанин Показати IP 24 Березня 2012 22:25
Хоч хтось допомагає студентам. але ще треба помогти викладачам
Знаючий Показати IP 24 Березня 2012 22:48
Вчитись на істфаці не хотів, суцільні трояки отримував, які нагадували двійки. А тепер - голова наглядової ради ВНУ, Жулинський - відпочиває, головне - вдячність власній альмаматері...чи то альмататові.
ЛуцЦцк Показати IP 24 Березня 2012 23:15
Школам допомагає, студентам, гроші в інфраструктуру вкладає, інвестує в економіку. Ще трохи, і завдяки Палиці Луцьк стане крутішим за Львів)
Теж мені...благодійник до ЛуцЦцк Показати IP 25 Березня 2012 10:54
Стане-стане. До виборів хіба-що...
Zavtramen до Теж мені...благодійник Показати IP 25 Березня 2012 16:22
ещё не видел ни одного еврея, который бы сделал что-то бесплатно и от души для гоев...))))
натюрлих до Zavtramen Показати IP 26 Березня 2012 00:18
+100500
Вчитель Показати IP 24 Березня 2012 23:40
Де ж він був як до виборів було далеко? ПР потрібні надійні штики!
Знаючому Показати IP 25 Березня 2012 01:44
якщо Ти такий знаючий, тоді дай в нет копіцю додатку до диплома, чи тільки на словах?
З добром у серці Показати IP 25 Березня 2012 19:04
Люди добрі! Вам ніколи не можна догодити! Ви тільки подивіться скільки вже доброго для нас лучан зробила ця ЛЮДИНА! Ігор Петрович і надалі були робити добрі справи, навіть і після виборів. Це видно по людині. Так тримати, Ігорю! Не звертайте уваги на всі нарікання на Вас.
Zavtramen до З добром у серці Показати IP 25 Березня 2012 21:55
посчитайте сначала насклько ВАС поимели такие "игори петровичи" за последние 20 лет и вы поймёте, отчего перед выборами они такие "добрые"!!!))))) хотя - всё закономерно - лох - это судьба!!!
фівапролд Показати IP 26 Березня 2012 19:03
Давно вже не читаю матеріалів ВН про Палицю, тільки коментарі. І як би там не розписували журналюги, люди у нас ще мають голову на плечах і спроможні нею (головою) робити елементарні умовиводи. Цікаво, чи готові ті студенти пожертвувати 800 гривнями заради того, щоб гвалтівників саджали в тюрми, щоб в ХХІ столітті в Україна нарешті не було політв'язнів, щоб нас у світі сприймали адекватно? Чомусь думається, що готові. І скільки б Петрович не викидав бабла на підкуп громадської думки, у нього нічого не вийде! Україна на тому етапі, що вже не дозволить паршивого бритоголового бандитизму. Минув той час, коли отак легко можна було обрурити українця. Українець - тепер розумний.Граблі вже навчили.
стипендіат Показати IP 10 Квітня 2012 12:58
вибори- виборами, але цей фонд вже не вперше допомагає обдарованим студентам.Відбір стипендіатів дуже серйозний!!! В кожній хорошій справі можна знайти(якщо захотіти) вигоду для себе!!! Але,насправді, ця допомога дуже допомагає молодим людям: школярам,студентам...Та і особи,які отримують ці кошти мають голови на плечах та сформовану думку,зокрема і політичну. Яка б не була людина, але все ж, вона допомагає матеріально в наш сьогоднішній нелегкий час!!! І поставте собі питання: чи багато знайдеться людей,котрі б допомагали молоді матеріально??? Та ви,напевно, ітак знаєте відповідь на дане питання...
Оля Показати IP 23 Серпня 2012 08:46
Сироватці максимові виділи гроші на операцію яку суму

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus