USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Господиня «фіалкових полів»: волинянка вирощує понад 400 сортів диво-квітів

4 Грудня 2022 07:38
Усе почалося із однієї квіточки, яку Наталія Шковелюк отримала в подарунок.

Згодом домашня оранжерея жінки, бухгалтерки за освітою, зросла в сотні разів. Тут кожен сорт унікальний, має свої форми і відтінки. Про них вона знає практично усе. Так уже восьмий рік кімнатні «фіалкові поля» стали не лише справою для душі, а й додатковим заробітком, пише газета «Нове життя».

Ще змалку пані Наталія була залюблена в домашню рослинність. Тоді з вікна батьківського будинку в Малій Глуші, де народилася й виросла, визирало квіткове розмаїття. А ось клумби біля обійстя були справою матері.

Після одруження Наталія переїхала в село Липини Луцького району. Там із чоловіком мають власний будинок, де спеціально виділили кімнату під стелажі з фіалками, захоплення якими з’явилося під час двох декретних відпусток жінки, що тривали сім років.

«Перша фіалочка в мене була звичайна. У народі її називають промка, а якщо точніше – промислова. Потім дізналася про сортові, то купила для себе 10 штук, тож загалом мала близько 30 квіток. Згодом потрапила на виставку і дуже здивувалася, що є така кількість сортів цієї тендітної рослини. Відтоді все і почалося», – пригадує жінка.
Читати ще: Волинянин вирощує ялинки та сосни

Нині справжнє надбання пані Наталії – це п’ять стелажів зі спеціальним освітленням та понад 400 сортів фіалок. Про кожну квітку жінка може розповісти детально: де купувала, хто селекціонер та як називається. Навіть якось проводили експеримент: Наталія вгадувала сорт фіалки лише за листками, не дивлячись на сам цвіт.

«Для тих, хто цим не займається, з першого погляду всі фіалки – зелені або з рябенькими листочками.

А для мене кожна квітка унікальна. Бо ж кілька разів на тиждень вони проходять через мої руки. Щодня підливаю, прибираю сухі листочки, пакую замовлення. Таким чином і запам’ятовується все», – розповідає жінка.

Зупинятися на досягнутому квіткарка не збирається. Відвідуючи різні виставки та спілкуючись з іншими колекціонерами, вона щорічно поновлює кількість сортів. Лише цього року придбала понад сотню нових різновидів фіалок. Купує їх здебільшого в українських селекціонерів, є також і закордонні. Каже, новинки значно переважають у ціні. Як пригадує пані Наталія, попри війну, нещодавно отримувала замовлення з Донецької області. Переконана, що в квітах можна знайти відраду, відволіктися від страшних подій та відпочити.
До слова, після повномасштабного вторгнення російські сорти виходять із обігу в Україні і залишаються лише власні та закордонні.

«Ціна залежить від сорту. Листочки – від 20 гривень і вище, можна придбати і за 80 чи за 100 гривень. Усе залежить від того, наскільки це новий сорт. Що пізніше його виведено, то він дорожчий. Є новинки 2021-2022 років, які я купувала по 200-250 гривень. Менше вартують сорти, яким більше років», – пояснює Наталія.

Фіалки – чи не найпопулярніші кімнатні рослини. Господиням вони полюбилися через відносно нескладний догляд. Однак не всі знають, що для тривалого цвітіння і пишного листя потрібно дотримуватися кількох секретів, якими поділилася Наталія Шковелюк.

Отож, ви принесли свою красуню додому. По-перше, потрібно правильно вибрати місце розташування. За словами квіткарки, фіалка любить світло, але не прямі сонячні промені. Тому, щоб уникнути опіків, у сонячну погоду краще притіняти вікно. Також жінка наголошує, що ця кімнатна квітка дуже любить свіжий ґрунт. Її краще пересаджувати раз на сім-вісім місяців, «бо нічого так не спонукає рослину до цвітіння, як свіжий ґрунт та маленький горщик».

«Ємність має бути невелика, адже у фіалок – маленький ніжний корінчик. Стандарт – це 8-9 см в об’ємі, 220-230 мл. Квіти не виносять перезволоження, їхні коріння і стебла можуть загнивати від цього. Тому слід поливати у міру просихання. Особисто в мене практично всі фіалки на ґнотовому поливі. Найпоширеніший спосіб розмноження – листковий. Відрізавши листочок, його слід просушити 5-7 хвилин і посадити

в горщик. За місяць уже буде видно корінці, коли вони підростуть – можна розсаджувати», – ділиться особливостями догляду за фіалками Наталія.

Для пишного цвітіння цієї тендітної квіточки надважливий ґрунт. Досвідчена квіткарка каже, що використовує лише коричневий торф, який має дуже легку текстуру без глини та піску. Бо ж звичайна земля після поливу збивається в камінь, а торфова швидше просихає і стає легкою та пористою. Тому корінь фіалки легше росте і розвивається. Жінка додає, що за бажанням ґрунт можна скомбінувати в домашніх умовах, але ефект буде геть інший.
Окрім того, на тривалість цвітіння впливає і різновид самої рослини. Серед таких Наталія виділила зелено-квіткові. Бо ж, за її словами, саме той сорт квітне не менш як пів року. Жінка зізнається, що цим вони і підкупили її. Тож уже зібрала свою мініколекцію улюблених фіалок із зеленими квіточками. А ось серед найвибагливіших – жовто-квіткові. Цвітіння цих кімнатних рослин триває до місяця.

Знає про своїх підопічних пані Наталія не лише з власного досвіду. Серед друзів та знайомих жінки є чимало селекціонерів, які мають колекції в тисячі сортів. Звідти і корисні поради з догляду. Зокрема вона поділилися секретами, як рятувати кімнатні красуні від шкідників.

«Для нових фіалочок, які нещодавно придбала, я обов’язково проводжу вхідну триразову обробку. Її треба робити через три-чотири дні. Після цього їх слід відправити на місячний карантин. Таким чином можна врятувати всю колекцію від поширення шкідників», – зауважує квіткарка Наталія.

Щоденний догляд за маленькою оранжереєю забирає чимало часу. Окрім того, Наталія Шковелюк

ще має основну роботу в ДКП «Луцьктепло», де працює операторкою. А ще є мамою двох діток шкільного віку, які відвідують чимало гуртків. Тож без шаленої любові до цих кімнатних рослин нічого не вийшло .

Жінка каже, що квіти – це вечірня робота, яку вона виконує, коли найменші повечеряли і полягали спати. Тоді, як жартує чоловік пані Наталії, настає час мами вирушати на її «фіалкові поля».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus