USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Григорій Пустовіт: «Іду до обласної ради, щоб лобіювати інтереси лучан»*

16 Жовтня 2020 15:18
У владних органах обласного центру Григорій Пустовіт працює понад 10 років. І майже 7 з них – на посаді секретаря Луцької міської ради. Останніх 3 роки виконує обов’язки міського голови. Балотується до Волинської обласної ради від партії «Батьківщина» по територіальному виборчому округу № 2.

Григорію Олександровичу, Ви один з небагатьох політиків, які не зрадили партійної приналежності навіть у найважчі політичні часи. Чому не скористалися нагодою перейти під інші прапори, адже, без сумніву, такі можливості були та й залишаються?

Я – людина з переконаннями, і маю звичку доводити до пуття усе розпочате. Думаю, лучани цінують це, бо двічі делегували мені право представляти їхні інтереси у Луцькій міській раді.

- Тоді чим обумовлене Ваше рішення стати депутатом не міської, а обласної ради?

До обласної ради обиратимуть мене лучани, і я йду з наміром лобіювати інтереси Луцька. Обласний центр – серце Волині, тут живе 25% населення області. Це – адміністративний і управлінський центр регіону. Саме сюди приїжджають офіційні делегації та інвестори. Тут культурний і науково-освітній осередок нашого краю. Тому я вважаю, що Луцьк заслуговує мати і власний достойний бюджет, і справедливо претендувати на кошти як обласної скарбниці, так і на державні капіталовкладення.

Аргументів на користь цього у мене багато, адже проблематикою Луцька займаюся з 2010 року. Значний досвід роботи і як депутата, і як секретаря ради, і як голови обласної державної адміністрації дає мені глибоке розуміння усіх процесів, а також механізмів, як досягти результату. До того ж, я переконаний, що лучани поділяють мою позицію.

Але ж з децентралізацією Луцьк отримав фінансову самостійність і самодостатність. Хіба ні?

Самостійність так, але не самодостатність. Поясню. До прикладу, великі бюджетоутворюючі промислові, переробні підприємства, такі, як «Кромберг енд Шуберт», «Модерн експо», «Тигрес», цукровий завод та інші, де-факто розташовані у межах міста. Але де-юре – зареєстровані на землях навколишніх ОТГ.

На цих підприємствах працюють переважно лучани, однак податки з їхніх доходів спрямовуються в бюджети тих громад, на чиїй території зареєстроване підприємство. На жаль, таке законодавство! Нещодавно дізнався, що один з розважальних центрів, який є популярним місцем відпочинку лучан, сплачує податки ... в Любомлі. Це я згадав лише великі об’єкти, а скільки малих – і не перелічити.

Податок на доходи фізичних осіб є одним з головних у структурі наповнення місцевого бюджету. І лучани дотують інші громади! Натомість бюджет Луцька несе втрати.

І не лише у такий спосіб. Мешканці області активно використовують міську інфраструктуру: дороги, ЦНАП, музичні і художню школи, центри розвитку і дитячої творчості, більше третини пацієнтів міської клінічної лікарні – це не лучани. Але усі ці заклади утримуються винятково за кошти міського бюджету. Пенсіонери з усієї області ще донедавна безоплатно користувалися міським електротранспортом, і місто теж самотужки несло ці видатки.

Я не розділяю волинян на своїх і чужих, ні в якому разі! Просто, за таких обставин, питаю: чому з державного і обласного бюджетів є 100 мільйонів гривень на будівництво нової сільської школи для 60 дітей, а 70 мільйонів для добудови луцької школи № 13, де тиснуться 450 учнів, немає?

З аргументів, які наводилися найчастіше, був "бо Луцьк має найбільші в області доходи"...

Але ж і витрати в Луцьку мають бути співрозмірні з потребами міста з найбільшою в області кількістю населення! Окрім того, освітлення, ремонт та благоустрій міських магістралей, тротуарів, громадських місць – це ж не тільки для лучан, це ще й частина іміджу обласного центру, а отже й Волині.

І це Луцьк – єдиний в області перебрав на себе утримання п’ятьох закладів професійно-технічної освіти.

А хіба чогось не заслужено вимагає Луцьк, коли претендує на купівлю обладнання за рахунок обласного бюджету для реабілітаційного центру для воїнів АТО, який реконструйовано за кошти міського бюджету, і який обслуговує людей з усієї області?

Або придбання пристойного роялю для обласної (!) філармонії? Це ж не лише для насолоди вдячної луцької публіки. Це статусно для всієї Волині.

Ось чому є потреба лобіювати інтереси лучан в обласній раді. Тому обласний бюджет повинен вкладатися в Луцьк, бо якщо інвестор омине обласний центр, то до району чи в село він не дійде тим більше.

Я так розумію, перелік Ви могли б іще продовжити, але, все ж, які проблеми міста вважаєте найважливішими?

Для мене у Луцьку немає неважливих проблем. Усі запити лучан є важливими. І стежка, яку протоптали між будинками, і мешканці хочуть, щоб її розширили та виклали бруківкою, і реконструкція проспекту Волі. Тільки стежку – трішки пізніше, а центральною вулицею користуються майже всі лучани і гості міста. Спершу те, що стосується переважної більшості, як, наприклад, екологія.

Чи маєте настанови наступникам, які невдовзі прийдуть до міської ради?

Ми дуже високо підняли планку командної роботи. Чи не вперше у міській владі працювала команда. За цих три з половиною роки зроблено більше, ніж за останнє десятиліття. Це далося не просто, великими зусиллями, але вдалося. Тим, хто буде працювати далі, я бажаю втримати цей високий рівень, бо знизити його громада уже не дозволить.

Добре знаючи лучан, я переконаний, що вони оберуть тих, хто уже довів свою спроможність та ефективність, а не тих, хто тільки це обіцяє.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
олена Показати IP 16 Жовтня 2020 16:09
ну і слова знайшов

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus