USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.85 9.95

Із 1 січня закінчується термін дії пільгових тарифів на електроенергію для населення. Що буде з цінами?

28 Грудня 2020 19:09
Тема підвищення тарифів на електроенергію для населення, яку ще в листопаді анонсував, але потім поставив на паузу, тодішній в. о. голови Міненерго Юрій Бойко, може отримати продовження вже найближчим часом.

Про це повідомляє Страна.ua.

У Міненерго – новий тимчасово виконуючий обов’язки. Ним став екс-топ-менеджер «Нафтогазу» Юрій Вітренко, якому так і не вдалося стати першим віце-прем’єром з енергетики.

І, судячи з усього, саме він має займатися тарифним питанням. Причому, в підвищенні тарифів для населення зацікавлені буквально все лобісти просували кандидатури Вітренко в Міненерго.

Нагадаємо, Юрія Вітренко вважають людиною Коломойського. А для олігарха зараз головні інтереси в енергетиці – це «Центренерго» (яке заробляє в тому числі на тарифах) і дешева електроенергія для феросплавних заводів. Отримати останню можна в тому числі від «Енергоатому», але тільки якщо атомники, пов’язані режимом ПСО (пільгові ціни для населення), зможуть продавати її «на сторону». Тобто якщо влада зніме або послабить режим спеціальних цін для людей.

Але, як каже аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук, кандидатуру Вітренко підтримують також американські групи впливу, зокрема інвестори, які націлилися на газовий видобуток в Україні і заробітки на «зеленій енергетиці». І для них підвищення тарифів для населення теж вигідне, адже інакше влада навряд чи зможе оплачувати високі зелені тарифи.

«Вітренко – це такий собі тарифний яструб. Його призначення багато в чому пов’язане з вирішенням питань по енергетиці, а закрити борги по «зеленій енергетиці» влада планує через підняття тарифів для населення», – говорить глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА, представник Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За словами Корольчука, середній тариф для населення в наступному році зросте до 2-2,3 гривень за кіловат, тобто вдвічі або навіть більше. Але є різні варіанти – як будуть підвищувати ціни. Може бути зростання і до 3 гривень, – каже керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея« Геннадій Рябцев.

Коли українці отримають підвищені платіжки за електроенергію і скільки доведеться доплатити, читайте далі.

Із Нового року – втричі дорожче?

Тарифна «дата Ч» може наступити вже з 1 січня наступного року, тобто через 10 днів.

Чинне ПСО за цінами на електроенергію для населення закінчується в цьому році. Тобто Кабмін повинен або його продовжити, або запропонувати якусь іншу модель.

Якщо припустити, що про тарифну темі в Кабміні раптом «забудуть», то вже з 1 січня «Енергоатом» і «Укргідроенерго», на які зараз покладені спецобов’язки, зможуть виходити на вільний ринок електроенергії з будь-якими цінами, – говорить керівник спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. За його словами, розрахунковий цінник, який можуть виставити людям ці компанії, – близько 3 гривень за кіловат.

Але не факт, що влада зважиться ось так відразу відпустити ціни на електроенергію у вільне плавання. Інакше все може закінчитися тарифним майданом, – кажуть експерти.

«Не виключено, що буде запропонований варіант плавного підвищення цін, в результаті середній тариф для населення (зараз 1,04 гривні за кіловат) виросте приблизно вдвічі, тобто до 2-2,3 гривень за кіловат», – говорить Корольчук. Як один з варіантів плавного підвищення тарифів вже давно обговорюється скасування пільгового тарифу за перші 100 кіловат (зараз – 90 копійок за кіловат, а далі – 1,68 гривень).

Але яка саме буде модель – чи стануть відразу скасовувати пільговий тариф або залишать і пільговий, і підвищений цінник, але, скажімо, зроблять їх більш високими, ніж зараз, – незрозуміло.

Раніше повідомляли про скандальну заяву тепер уже колишнього в.о. глави Міненерго Юрія Бойка. Буквально відразу ж після свого призначення він сказав, що українці платять за електроенергію «всього одну копійку». Тому ціни для населення потрібно терміново підвищувати.

«На сьогоднішній день побутовий споживач сплачує за електроенергію виробнику 1 копійку. По Україні середньозважена вартість транспорту електроенергії – 1,03 грн, а середньозважена ціна кіловат-години становить 1,04 гривень. Тобто, по суті, в рамках поточної моделі ПСО оплачується виключно доставка», – заявив тоді Бойко.

За його словами, в грудні середня ціна доставки на електроенергію ще більше зросте – з 24 до 31 копійки за кіловат. І тоді продаж електроенергії населенню за поточними тарифами стане для виробників просто збитковою.

«Я думаю, з наступного тижня буде готове до прийняття рішення в частині тарифів для побутового споживача», – сказав Бойко в кінці листопада. Але ні на наступному тижні, ні за станом на 24 грудня ніякого рішення по тарифам так і не з’явилося.

Тобто складається враження, що тарифну тему поставили на стоп.

Насправді це не так – весь цей час йшли активні торги по тарифному питанню, – говорить джерело з енергоринку.

Варіанти по тарифам

Пауза в уже анонсованому «вирішенні» пов’язана з тим, що знайти компроміс в цьому питанні поки так і не вдалося.

«З одного боку, у президента не в захваті від підвищення тарифів, так як розуміють, що це сильно вдарить по рейтингах влади. Тому перед урядом поставили завдання шукати варіанти по ПСО на 2021 рік. З іншого – є МВФ, з яким влада вже пообіцяла «економічно обґрунтовані тарифи», і «зелена енергетика», де зав’язані інтереси багатьох європейських і американських інвесторів. Платити далі за високими зеленим тарифами і при цьому не підвищувати цінник для населення просто нереально. Плюс – в енергетиці реально назріває криза через високі боргів майже в 40 млрд гривень», – говорить джерело.

У Кабміні дійсно обговорюється питання продовження ПСО на 2021 рік.

«Енергоатом» хочуть зобов’язати продавати левову частку електроенергії гарантованого покупця за ціною від однієї до 15 копійок за кіловат. Тобто це фактично той же цінник, що і зараз.

Як заявили в «Енергоатомі», такі варіанти обговорюються «в режимі обмеженого доступу», тобто кулуарно.

«Енергоатом» вже направив відкритий лист прем’єр-міністру Денису Шмигаль з цього приводу. У ньому, зокрема, говориться, що ПСО в пропонованому форматі і з такими цінниками для компанії є неприйнятним.

В «Енергоатомі» «підрахували, що їхні збитки складуть 18-23 млрд, а відрахування податків до бюджету впаде в 2,3 рази, або на 6 млрд. Також компанія не зможе розраховуватися за боргами з підрядниками і кредиторами, в тому числі міжнародними, – йдеться в листі.

«Енергоатом» пропонує наступне:

1. Відмовитися від ПСО і дозволити компанії продавати всю електроенергію за ринковою ціною. Це принесе в бюджет додатково 35 млрд гривень. А в подальшому ця сума може бути використана для субсидування населення за електроенергію. Тобто пропонується виставити населенню ринкові цінники, які потім частково погашати найменш платоспроможним українцям.

Але Юрій Корольчук сумнівається, що будуть такі компенсації з бюджету.

«Витрати на субсидії на наступний рік, навпаки, урізали. За рахунок чого компенсувати?» – говорить він. Та й компенсувати підвищення ціни всім українцям з бюджету явно нереально. А це значить, будуть рости борги, – попереджають експерти.

2. Інший варіант, який пропонує «Енергоатом»: залишити ПСО, але встановити інший цінник – 35 копійок за кіловат замість пропонованих 1-15 копійок.

Цінник для населення з урахуванням підвищених апетитів «Енергоатому» повинен вирости приблизно до 2,2 гривень за кіловат (тобто в два з гаком рази). Але такий варіант не сильно вигідний для атомників, так як тариф покриває лише 60% собівартості виробництва електроенергії.

Для «зелених» і Коломойського

Зараз головне питання не в тому – чи будуть підвищувати ціни для населення, а наскільки саме його підвищать.

Геннадій Рябцев говорить, що обійтися без перегляду тарифів навряд чи вдасться.

Видання вже писало про основні причини тарифного зростання.

Україна взяла на себе зобов’язання викуповувати електроенергію сонячних і вітроелектростанцій за високими тарифами. Під це в галузь завели величезні інвестиції, в тому числі іноземні. Але платити за супервисокими тарифами зараз фактично нічим. Цього року розцінки знизили, але не набагато.

«Державі десь потрібно терміново взяти 20 мільярдів. Приблизно на таку ж суму споживає електроенергії населення. Тому вибрали простий шлях – підвищити цінник для людей», – відзначає економіст Олексій Кущ.

«Виплати по зеленій енергетиці повісили на державу. У неї таких грошей немає, адже електроенергією вона не торгує. Тому борги перекладають на державні підприємства, зокрема» Укренерго «, підвищуючи тариф на передачу», – пояснив Юрій Корольчук.

А в самій компанії «Укренерго» скаржаться на збитки. «За підсумками 9 місяців цього року негативний фінансовий результат НЕК «Укренерго» склав 28,6 млрд гривень. Приблизно 86% цієї суми – компенсація витрат на ПСО, зокрема для населення, і покриття «зеленого» тарифу ДП «Гарантований покупець», – пояснили в компанії.

Тобто виходить замкнуте коло. Потрібно або «відшити» зелених інвесторів, на що влада навряд чи піде з побоювання реакції заходу, або підвищувати ціни для людей.

Цікаво, що вирішувати проблему тарифів для населення доведеться вже новому в.о. міністра енергетики Юрію Вітренко, якого називають людиною Коломойського.

Олігархові потрібна можливість закуповувати дешеву електроенергію у того ж «Енергоатому» (а така схема недавно вже була реалізована), і, як показує останній аукціон, продовжує працювати.

За даними джерела видання на енергоринку, 21 грудня «Енергоатом-трейдинг» продало на аукціоні велику частину лотів (всього близько 11 млн мегават-годин) компанії «Юнайтед енержді» – компанії, яку пов’язують з Коломойським. При цьому всього на торги виставлялося майже 13,3 млн мегават-годин, а це майже 18% всієї прогнозної вироблення електроенергії «Енергоатомом» на наступний рік.

«Юнайтед енерджі» купила електроенергію по 1 150 гривень за мегават, хоча стартова ціна була 1 400 гривень. Експерт допускає, що дешева електроенергія піде не тільки на підприємства Коломойського, але і на перепродаж, вже за ринковими цінами (зараз – від 1 440 до 1 550 гривень за мегават).

Але для того щоб збільшити обсяги продажів на вільному ринку потрібно зменшити свої зобов’язання «Енергоатому» по ПСО або скасувати їх зовсім.

Іноземні «зелені» інвестори, з якими, за чутками, також пов’язаний Вітренко, зацікавлені і далі отримувати високий прибуток в Україні. А для цього теж потрібні послаблення по ПСО для «Енергоатому» і підвищення цін для населення.

«Очевидно що Вітренко буде продавлювати тариф для населення в 2021 році до 2,3 гривень за кіловат. Тобто в два рази вище, ніж зараз. Він, до речі, вже заявляв, правда, тоді ще не в статусі в.о. міністра, що тарифи для населення треба підвищувати», – говорить Попенко.

Через Офіс президента ініціативи Вітренко можуть пройти без особливих складнощів. Тим більше що згодом саме на «інвестбанкіра з мільйонними преміями» можна буде перекласти всю провину за підвищення тарифів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Отакої Показати IP 28 Грудня 2020 20:03
Потрібно радіти,бо ви ж всі голосували за коломойського,а тепер РОЗПЛАТА!
лучанин Показати IP 28 Грудня 2020 20:06
гопники возглавили страну.
да до лучанин Показати IP 28 Грудня 2020 21:29
уже как 30 лет
згадав Показати IP 28 Грудня 2020 20:59
с невеселым настроением встречают Новый год жители Нью-Йорка
Лаконічність Показати IP 28 Грудня 2020 21:54
Тобто, тезисно, компанія коломойського викупила на рік вперед усю електроенергію для громадян по ціні 1,1грн і тепер наймає міністра-підстилку, щоб перебарижити її населенню втридорого.
Лучанин Показати IP 28 Грудня 2020 22:05
Нарешті з бідністю покінчено. Дякуємо, ЗЕ!
Back2Maidan! Показати IP 28 Грудня 2020 22:47
Hop hop hop! Hahaha!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus