USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Ігор Палиця оплатив придбання інфузоматів для онкохворих діток з Волині

26 Січня 2021 08:00
Для маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства кожен новий день – це день боротьби за життя, що триває місяцями. Процедури, пігулки, ін’єкції – усе за графіком. І дуже важливо, щоб процес лікування був безперервним.

Одними із найзатребуваніших пристроїв у онкогематологічному відділенні є інфузомати, за допомогою яких діткам з онкологією вводять хімічні препарати.

«Ці препарати діткам мають вводити дуже дозовано, – пояснює генеральна директорка медзакладу Ірина Горавська. – Для цього не підходять різні системи для введення ліків, потрібні високоточні прилади – інфузійні насоси. Причому це мають бути інфузомати фірми B. Braun, як визначили спеціалісти. Саме вони дають точне дозування хіміопрепаратів для діток. Причому маленький пацієнт може ходити, сидіти, гратися під час введення препарату. На лікуванні у відділенні онкохворих діток перебуває 20-25. І кожна дитина має мати свій прилад для введення препаратів. Не може бути так, що одному пацієнтові вводять препарат, а інший чекає».
Хоча донедавна саме так і було, адже інфузоматів в онкогематологічному відділенні було всього чотири, та й ті старого зразка. Звісно, таких коштів для закупівлі дорогого обладнання у медзакладі немає. Тож по допомогу звернулися до благодійників. Одним з перших на прохання відгукнувся народний депутат України Ігор Палиця і власним коштом проплатив сім інфузоматів.

«Вартість одного такого насоса – майже 62 тисячі гривень, а загальна сума – 433 тисячі 134 гривні, – розповідає Ірина Іванівна. – Як тільки фірма зможе завезти обладнання в Україну, його передадуть у нашу дитячу лікарню».

«Інфузомати, які є у відділенні, працюють уже близько 16 років. Вони, звісно, хороші, але вже відпрацювали своє. Бувають збої, медтехніки їх ремонтують. Ними ми можемо вводити фізрозчин, глюкозу. А от хімічні препарати вже вводимо тільки через високоточні сучасні інфузомати, – розповідає завідувачка онкогематологічного відділення Яна Рижко. – Такий пристрій добрий ще й тим, що коли трапляється мінімальне потрапляння бульбашки повітря у русло системи, він одразу зупиняється й подає сигнал».
Крім того, за допомогою високоточного сучасного інфузомата важкохворій дитині можуть вводити й харчування. Буває так, що одному маленькому пацієнтові одночасно потрібно і два, і три такі пристрої: для парентерального харчування та для введення препаратів.

«Буває, що дитині вводять по дві хімії, залежно від схеми, – пояснює Яна Рижко. – Плюс має бути промивання. А ще може бути й антибіотик. Протибактеріальні та протигрибкові засоби мають крапати пацієнтові у певні години. Тож в однієї важкохворої дитини, яка перебуває на хіміотерапії, може бути чотири інфузомати одночасно. Тому потреба в таких пристроях для нас є дуже актуальною. І ми вдячні усім благодійникам, які нам допомагають їх придбати».

Читати ще: «Рак лікують не лише ліки, а й позитивні емоції»: у Луцьку збирають кошти на сучасне обладнання для онкохворих дітей

Для шприцевих інфузоматів потрібні й специфічні системи для хімії, які всередині обволічені спеціальними розчинами, завдяки чому навіть світло для цих препаратів не є небезпечним. А є ще темні системи для хімічних препаратів тієї ж фірми B. Braun, і вони – недешеві. Прості системи для цих апаратів не підходять.
Скажімо, звичайний шприц-п’ятдесятка коштує в межах 17 гривень, а спеціальний затемнений – понад 60, а одна система – понад 100 гривень. Таких інфузій дитина під час лікування отримує кілька на день. Тож самотужки придбати їх батьки хворих діток просто не в змозі.

«Якби не допомога фондів, не знаємо, як давали б раду, – зізнаються в онкогематологічному відділенні. – Тож щиро вдячні кожному, хто долучається до фінансування».

Наразі лікування у відділенні проходять 20 діток.
«Наприклад, сьогодні вранці хімію отримують семеро дітей. А є хімія, яку крапають тільки увечері після певних об’ємів інфузій, – провадить Яна Рижко. – Тобто спочатку треба наситити розчинами й тільки тоді вводити хімічні препарати. Тому ми стараємося працювати так: уранці прокапали тих, кого потрібно, й перевезли апарат в іншу палату».
До слова, з такими апаратами дітки можуть перебувати й в ігровій кімнаті, яку їм презентували на свято Миколая, або ж просто прогулюватися коридором – від цього введення препарату не погіршується. Він надходить під тиском, який виставляють медсестри. Там є спеціальна швидкість і навіть підігрів температури препарату. А це дуже важливо, адже маленьким пацієнтам важко по кілька годин вилежати на одному місці.
«В онкогематологічному відділенні ми лікуємося з початку літа, – розповідає мама юного пацієнта Марка Пилипчука Тетяна. – Усього в нас – вісім блоків хіміотерапії, зараз син проходить уже п’ятий курс. Динаміка в нас позитивна, тож якщо все буде гаразд, лікування Марка триватиме десь до середини літа. Нові інфузомати не дають збоїв, краще й точніше подають хімію. Різниця зі старими дуже помітна. Крім того, з таким пристроєм дитині не треба лежати під час введення препарату. Син може пройтися, побути в ігровій кімнаті, за потреби сходити в туалет без відключення від системи. Шкода, що їх поки недостатньо, інфузомати передають із палати в палату. Ми дуже сподіваємося, що завдяки благодійникам ситуація покращиться».

Нагадаємо: збір коштів на придбання таких украй потрібних для онкохворих діток інфузоматів триває, і долучитися до доброї справи може кожен небайдужий.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus