USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Шляхом поспішайок: від реанімації – до здорового та щасливого дитинства

17 Листопада 2020 20:16
17 листопада у всьому світі відзначають Міжнародний день недоношених дітей. Із цієї нагоди у Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства відбулася незвичайна екскурсія. Гості, які на неї завітали, мали нагоду пройти шляхом поспішайки від народження й аж до трьох років. Цього дня у медзакладі відкрили відділення катамнестичного спостереження за дітьми раннього віку, що його облаштували на першому поверсі консультативної поліклініки.

У гості до медиків завітали митрополит Луцький та Волинський Михаїл, священники Свято-Троїцького кафедрального собору, заступниця керуючого справами, керівниця відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату Волинської обласної ради Мирослава Якимчук, заступниця голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
У медзакладі зазначають, що їм хотілося б влаштувати масштабніший захід, але, зважаючи на карантинні обмеження, поки що мусили обмежитися невеликою кількістю гостей.

«Питання недоношеної дитини – це питання усього суспільства. Щороку в світі народжується приблизно 15 мільйонів недоношених дітей, – розповіла генеральна директорка Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ірина Горавська. – Кожне десяте немовля – це недоношена дитина. І хай скільки ми говоритимемо про зменшення кількості дочасних пологів, на жаль, вплинути на це неможливо. Тому всі країни світу пішли шляхом вдосконалення виходжування цих дітей».
Вона додала, що перинатальні центри у всьому світі побудовані для того, аби не тільки рятувати життя малюків, а й щоб зі стін лікувальних закладів вони виходили здоровими повноцінними членами суспільства.

Усім присутнім на одяг прикріпили фіолетові стрічки – символ недоношених діток, відтак гості вирушили шляхом поспішайок, який із побажаннями здоров’я та миру освятив митрополит Михаїл.
І розпочався шлях недоношеної дитини з операційної, адже саме там найчастіше такі малюки з’являються на світ. Бригада медиків на чолі з завідувачкою відділення інтенсивної терапії новонароджених Тетяною Матевою наочно продемонструвала, як рятують недоношене немовля одразу після народження.

«Саме перші хвилини життя цієї дитинки дуже важливі. Від того, як спрацює бригада, що надає допомогу, залежить здоров’я немовляти. Переривати допомогу не можна ані на хвилину», – зазначила Ірина Горавська.

«Одразу після народження дитину відокремлюють від матері й переносять на відкриту реанімаційну систему під джерело променевого тепла. Оскільки такі діти не здатні самостійно утримувати тепло, то під час первинної респіраторної стабілізації важливе значення має підтримання температурного режиму, – пояснює Тетяна Матева. – Дитині накладають темпоральний давач, який підтримує температуру. Діток, які народилися в терміні гестації менш як 32 тижні, обгортають у стерильну поліетиленову плівку, аби запобігти втраті тепла».
Далі дитинці надають правильного положення тіла і голови та проводять тактильну стимуляцію і первинну оцінку її стану. Якщо новонароджений має певні відхилення з боку частоти дихання, серцевих скорочень, розпочинають штучну вентиляцію легень.

«Після того як дитина пройшла первинну кардіо-респіраторну стабілізацію, у неї адекватні показники сатурації та частоти серцевих скорочень, її перекладають у транспортний кювез і транспортують у відділення інтенсивної терапії новонароджених, – провадить Тетяна Матева. – Дихальна підтримка немовляти не припиняється ні на секунду».

Вона також зауважила, що малюк, який народжується дочасно, – це не просто зменшена копія доношеної дитини. Ці дітки глибоко незрілі.

«Вони мають незрілість центральної нервової системи, дихальної, серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту, нирок, імунної системи, – пояснює завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених. – Тому такі діти перші місяці життя проводять у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених. Вони потребують наявності специфічного високотехнологічного обладнання, інтенсивної терапії, особливого догляду та дуже дорогих ліків».
З її слів, кожен випадок лікування й виходжування дитини, яка народилася з екстремально малою масою тіла, тобто менш як 1 кг, є унікальним. Кожне життя – безцінне.

Лікар мусить мати величезний багаж знань і навичок у виходжуванні недоношених діток. Батьки, які стикаються з психологічними проблемами, мають навчитися давати їм раду. А це дуже непросто.

Читайте ще: Мальви на стінах, відкрита реєстратура та восьминіжки для «поспішайок»: чим живе перинатальний центр у Луцьку

За час роботи перинатального центру у відділенні інтенсивної терапії було проліковано 320 новонароджених діток. 80% – це малюки, які народилися дочасно. Із них 10% – з екстремально малою масою менш як 1 кг, близько 15% – з дуже малою масою, тобто менш як 1,5 кг.

Талісманом відділення тут називають маленьку Анечку, яка народилася з вагою 420 грамів у терміні гестації 22 тижні.
«Це, певно, перший такий випадок в Україні. Ми біля тої дитини навіть дихати боялися, тільки надавали допомогу, – зізнається Ірина Горавська. – Тепер уже біля неї можна і дихати, і робити прогнози».

Загалом, критерії живонародженості – це маса від 500 грамів, довжина – 25 сантиметрів, термін гестації – 22 тижні.

«У цю дитину було вкладено неймовірно багато любові, знань, терпеливості і лікарів, і батьків, – хвилюючись, додає Тетяна Матева. – Ми дуже сподіваємося, що з нашою Анечкою буде все гаразд і ми її випишемо здоровенькою. На сьогодні дівчинка важить 1225 грамів».
«Так і буде, – запевнив владика Михаїл. – Дівчинка виросте, вийде заміж і буде багатодітною мамою».

Коли дітки вже можуть самостійно дихати, їсти, їх переводять у відділення постнатального догляду та пролонгованої реабілітації новонароджених. Тут вони підростають, вчаться добре їсти, а мами – доглядати за ними.
У одній із палат відділення – мама Аліна з синочком Антоном. Жінка сидить у зручному кріслі, а хлопчик мирно посопує у неї на грудях. Це – метод кенгуру, завдяки якому дітки краще виходжуються й швидше одужують, адже через постійний контакт шкіра до шкіри з мамою малеча почувається захищеною.

Читайте ще: Потрійна радість у «Будинку щастя»: трійню, яку виходжували майже три місяці, виписали додому

«Хлопчик народився в терміні гестації 28 тижнів із вагою 710 грамів. Вони з мамою перебувають у нас вже другий місяць, – розповідає завідувачка відділення Тетяна Кощій. – Наразі малюк важить уже 1960 грамів. Мама навчилася його вигодовувати, доглядати за ним».
Вона також додала, що у зв’язку з карантинними обмеженнями нині у відділенні з дітками перебувають тільки мами. А до карантину вчитися доглядати за малечею могли і тати, і решта членів родини.

«Антон – найбільша наша радість, ми дуже довго на нього чекали, – каже Аліна. – На жаль, мене підвело здоров’я і синочок народився дочасно. Але завдяки лікарям його вдалося врятувати. Коли Антон народився, то був завбільшки, як кошенятко. Першим його побачив чоловік, бо я була після операції. Звісно, ми пережили шок. Але лікарі зробили все для того, щоб синочок не тільки вижив, а й був здоровим. Тепер ми гарно набираємо вагу і вже дуже чекаємо на виписку. Ще тільки треба навчитися самостійно їсти. Потроху забувається те, що довелося пережити».

Із цього відділення діток уже виписують додому. Але вони потребують реабілітації протягом перших трьох років, тож перебувають під пильним спостереженням спеціалістів Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства. Тобто процес надання допомоги тут завдяки об’єднанню обласної дитячої лікарні та перинатального центру став безперервним.
Як зазначила Ірина Горавська, Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства відповідає за дитину від народження й до 18 років.

«Одна команда, одні спеціалісти, одні методики – це можливість надавати допомогу більш якісно, – переконана вона. – Після того як вони пройдуть цей шлях, буде більше здорових діток, менше інвалідів, більше задоволених щасливих батьків. Вони всі стають нам рідними».
У колишньому адміністративному приміщенні ВОДТМО на першому поверсі консультативної поліклініки облаштували відділення катанамнестичного спостереження, бо ж до того у лікарні діяв тільки кабінет. Тут батьки недоношених діток можуть отримати консультацію педіатра, невролога, психолога, логопеда, фізичного терапевта, спеціаліста з масажу та ЛФК та інших вузьких спеціалістів, а також поради щодо грудного вигодовування, введення першого прикорму, графіка вакцинації, особливостей догляду за малюком, здорової психологічної атмосфери в сім’ї.
«Наше відділення розраховане на діток-поспішайок до трьох років. Дуже часто такі малюки мають багато проблем зі здоров’ям. Ми допомагаємо діткам та їхнім батькам на шляху до здорового життя», – розповіла завідувачка відділення катамнестичного спостереження Людмила Міліщук.

Читайте ще: Найсучасніший в Україні і з «космічним» обладнанням: у Луцьку відкрили перинатальний центр

У гості до рятівників із тортом з промовистим написом «Дякуємо за життя» завітала родина Катерини та Сергія Мазнюків із села Липне Ківерцівського району. Торік 18 листопада у них народилася двійня – синочок Даміан та донечка Меланія. Дітки з’явилися на світ на 28-му тижні вагітності.
«Протягом цього року вони відвідують наше катамнестичне відділення, ми допомагаємо їм рости й розвиватися», – каже Людмила Міліщук.

«Було і страшно, і складно, адже ми не знали, чого очікувати, – зізнається Катерина. – Але нас дуже підтримував увесь персонал перинатального центру, за що ми їм невимовно вдячні. Добре, що на Волині є заклад такого рівня, де недоношеним діткам дають шанс на здорове майбутнє. Моя перша вагітність завершилася невдало. Я тоді спостерігалася у районній лікарні й там мені не змогли допомогти. Тож під час другої вагітності я одразу стала на облік у перинатальному центрі. І дуже щаслива, що це зробила. Адже тут не тільки врятували моїх дітей, а й тепер допомагають нам у всьому, що стосується здоров’я сина та доньки».
За розвитком Меланія та Даміан наздоганяють ровесників. Дітки енергійні, веселі і вже навіть потроху спинаються на ніжки. А якщо впевнено тримаються за мамину чи татову руку, то й роблять перші кроки.

«Ми сьогодні з вами пройшли шлях дитини-поспішайки від народження й до трьох років. Він є дуже важким і для малечі, і для батьків, і для медичного персоналу, – підсумувала Ірина Горавська. – Таких діток не стане менше, і ми з вами мусимо зробити все для того, аби наші поспішайки виходили у світ здоровими та щасливими дітьми».
Благословляючи присутніх, владика Михаїл побажав усім здоров’я, бадьорості духу, натхнення та оптимізму, а лікарям зокрема – хороших новин, вдячних та здорових пацієнтів і достойного фінансування.

Читайте ще: «Країна, яка відкриває пологові будинки, має майбутнє», – Волинський перинатальний центр святкує першу річницю
«Це благословенні стіни і люди, які тут працюють, – благословенні, адже вони щодня борються за життя та здоров’я малюків, – вважає заступниця голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода. – Робота з недоношеними дітками потребує особливого душевного тепла, високого професіоналізму та великої відповідальності. Тому важливо допомагати таким закладам, адже їх недофінансовують на державному рівні. Фонд завжди з відкритим серцем допомагає медзакладу. Зовсім нещодавно було придбано 10 ліжечок для новонароджених, 10 пеленальних столиків, 10 ваг для новонароджених. Насправді це лише маленька краплинка того, що було зроблено спільними зусиллями. Звісно, ми допомагатимемо й надалі, тому що в дітях – наше майбутнє».
«Сьогодні я хочу подякувати колективу обласного медичного об’єднання захисту материнства і дитинства за те, що вони відкрили відділення катамнестичного спостереження. Це колосальна робота, – зауважила заступниця керуючого справами, керівниця відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату Волинської обласної ради Мирослава Якимчук. – Їхнє бажання допомогти дітям гідне поваги. Вони дарують батькам надію і віру, що з їхніми дітками все буде гаразд. Я думаю, що з такою колосальною підтримкою трудового колективу, з такими спеціалістами усе вийде. Дякую і благодійним організаціям, підприємцям, які відгукуються на наші прохання та надають допомогу. Це і Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», і Скандинавська місія, і Андрій Разумовський та інші підприємці, які реагують на кожне наше прохання про допомогу».

Вона також додала, що держава, яка розвиває медицину та освіту, має перспективу для розвитку і процвітання.
На завершення гості та медики випустили в небо символічні фіолетові та білі кульки із побажаннями здоров’я та щастя кожному з малюків, які дуже поспішали побачити світ.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus