USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Іловайський котел: в Офісі Генпрокурора оприлюднили результати розслідування

21 Серпня 2020 21:29
У п’ятницю, 21 серпня, у шості роковини Іловайської трагедії, Офіс генерального прокурора України представив результати дослідження в рамках кримінального провадження обставин, а також причин та наслідків цих подій.

Про це повідомляє пресслужба відомства, передає ТСН.

Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням за фактом «розв’язання та ведення представниками влади РФ і Збройних Сил країни-окупанта агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки».

«Згідно із висновками експертів та комплексу інших здобутих доказів, єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є військова агресія ЗС РФ. В ніч проти 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України та подальше вчинення ними воєнних злочинів. На той момент сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів», – йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними відомства, відповідно до встановлених даних, критичне співвідношення військових сил України у районі міста Іловайськ з підрозділами ЗС РФ та представників незаконних збройних формувань, контрольованих РФ, складало: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15; «Гради» – 1 до 24.

Щодо розвитку подій, в Офісі генпрокурора розповіли наступне:

- вже 24-25 серпня батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення ворога;

- 26-28 серпня між керівництвом АТО та Генштабом ЗС РФ почалися переговори щодо надання гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань України за узгодженими маршрутами;

- 29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ, в порушення вимоги ст. 37 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 1949 року, російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками під час виходу особового складу підрозділів сил АТО в районі насалених пунктів Старобешево, Чумаки, Новодворське, Агрономічне, Многопілля, Червоносільське, Осикове, Новокатеринівка Донецької області. В указаний період часу та місці, за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ, порушуючи ст. ст. 2, 12 Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 12.08.1949, російські військовослужбовці і підконтрольні їм іррегулярні незаконні збройні формування вчинили вбивства поранених українських військовослужбовців, які внаслідок отриманих травм не чинили опір.

«Таким чином, було вчинене віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон», – повідомили в Офісі генпрокурора.

Читати ще: «Він знав, що під Іловайськом гинуть наші хлопці, але приймав парад і сміявся», – Палиця шокований цинізмом Порошенка

За результатами розслідування агресивної війни РФ проти України загалом на цей час:

- притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Указаних осіб оголошено в розшук;

- до суду скеровано 48 обвинувальних актів стосовно 51 особи. Вироками українських судів 35 осіб вже засуджено, в тому числі 13 громадян РФ, серед них 3 військовослужбовці ЗС РФ.

Для вирішення питання про відкриття кримінального провадження інформацію про зібрані докази вчинення воєнних злочинів, в тому числі віроломного вбивства українських військових у районі Іловайська, передано до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

Слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України продовжують збір доказів та встановлення всіх винних осіб.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Вони зазнали значних втрат. Парламентська ТСК з розслідування трагедії оцінює загальні втрати українських військ у тисячу осіб. Крім того, сили АТО за час боїв під Іловайськом втратили військової техніки на майже 300 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Читач Показати IP 22 Серпня 2020 04:33
ПОЗОРИЩЕ , а не результати
Читач Показати IP 22 Серпня 2020 04:36
Хто поніс покарання ? Кого засудили ? Росіян???? Їм до одного місця рішення укр суду ! Це не результати , а ПОЗОРИЩЕ
Читач Показати IP 22 Серпня 2020 04:38
Росіянам наплювати на рішення укр суду
Читач Показати IP 22 Серпня 2020 04:39
По товкли воду в ступі і оприлюднили результат багаторічної серйозної роботи ! Яка прокуратура - така й робота і такий результат
Борислав Показати IP 22 Серпня 2020 07:18
Я хочу, щоб розслідування усіх котлів зайнялися фахівці, Швеціі, Норвегіі, Великоі Британіі, і щоб Правда вийшла у світ офіційно ! Щоб усі прізвища були опубліковані, починаючи від найвищого керівництва.
Береза до Борислав Показати IP 22 Серпня 2020 10:56
Головне щоб там не було "британських експертів" як у справі Шеремета.
правдиво до Борислав Показати IP 22 Серпня 2020 12:10
якщо закордонні незалежні фахівці займуться то кровавий держ. переветень порошенко зрадник довічно сидітиме на нарах!
скептик Показати IP 22 Серпня 2020 11:38
"Для вирішення питання про відкриття кримінального провадження інформацію про зібрані докази вчинення воєнних злочинів, в тому числі віроломного вбивства українських військових у районі Іловайська, передано до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду". І ЩО ? Міжнародний кримінальний суд висловив стурбованість ?
ігор луцький Показати IP 22 Серпня 2020 11:49
А комусь треба пропіаритись перед виборами.
Віктор Показати IP 22 Серпня 2020 11:51
Іловайськиий котел - це ганебний провал військового командування України.
Хохмач Показати IP 22 Серпня 2020 14:02
У нормальній державі всякі гелетеї красіво стріляються (хоч і 3 рази в голову), а не купляють замки в Англіях. І розслідування завершено!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus