USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Якби був наказ на вихід з Іловайська, урятувалися б майже всі, – військовий експерт

15 Листопада 2021 15:39
Військовий експерт Юрій Бутусов переконаний, що під Іловайськом Донецької області 2014 року не загинуло б стільки українських військовослужбовців, якби керівництво держави ухвалило своєчасне рішення вивести людей з оточення.

Таку думку він висловив у інтерв’ю, пише Гордон.

«Якби 24 серпня був наказ на вихід, урятувалися б майже всі. Я розумію логіку. Розумію, що, так, це сприйняли б, безумовно, як поразку. На жаль, це все одно стало поразкою... Я думаю, що дійсно хотіли показати, що в нас вистачить характеру, що Росія не посміє, і це була глибока помилка», – сказав Бутусов.

На його думку, характер бойових дій засвідчував, що Росія посміє розстріляти українських військовослужбовців.

«Путін увів регулярну армію, оскільки зупинити українські війська самі, без регулярної армії, вони (бойовики – Ред.) не могли. Ось ці банди [одного з тодішніх ватажків бойовиків «ДНР» Ігоря] Гіркіна зупинити наших добровольців, нашу армію (навіть у такому стані – без зброї, з поганим постачанням, з кількістю виснажених і стомлених людей) усе одно не могли. Ми реально звільнили б Донбас, якби Росія не увійшла. Але, починаючи з липня, було очевидно: Росія зайде», – наголосив журналіст.

Він розповів, що на той час усе угруповання українських сил на Донбасі становило не більше ніж 25 тис. осіб, в оточення під Іловайськом потрапило 1200 з них.

За словами Бутусова, напередодні Іловайської трагедії він двічі зустрічався з тодішнім президентом, верховним головнокомандувачем Збройних сил України Петром Порошенком. Уперше – приблизно 10–12 серпня, удруге – 27 серпня.

На першій зустрічі, за словами Бутусова, він сказав Порошенку, що сил для оточення Донецька немає, що не треба йти такими маленькими силами на Іловайськ.

«Я намагався пояснити ситуацію, але Петро Олексійович говорив, що «ми готуємо резерви, це війна, я все знаю, але треба йти до кінця, і ми будемо йти». Оскільки це його відповідальність... Я вважав за необхідне зі свого боку повідомити, що наступ – на межі, суто на морально-вольових якостях, його не забезпечено ні постачанням, ні технікою, ні кількістю людей... Провести таку величезну операцію на фронті – це дуже сильно ризикувати», – розповів Бутусов.

На другій зустрічі, за словами журналіста, він назвав ситуацію в районі Іловайська критичною.

«Я у присутності великої кількості людей сказав: «Петре Олексійовичу, ситуація там критична. Сил для деблокади немає. Потрібно рятувати людей, потрібен наказ на вихід. Уночі сьогодні ще не пізно, можна вийти. Потім росіяни перекриють». Петро Олексійович сказав, що вони триматимуть позиції, що ми зібрали останній резерв, щоб вибити ворога з позицій навколо Іловайська. Сказав, що зробить усе можливе, щоб деблокувати сили», – згадав Бутусов.

Уже наступного дня після цієї зустрічі, 28 серпня, з’явилася заява Порошенка та президента РФ Володимира Путіна про досягнуту домовленість про «зелений коридор» та вихід українських військ з оточення.

«Однак коли я телефонував у оточення, мені всі говорили, що, на жаль, російські війська ущільнили кільце, на всіх шляхах відходу вони розташовані і ворог не планує відходити. Нічого доброго це не віщувало. Машину з пораненими, яка виїжджала з Іловайська, росіяни обстріляли, вона повернула назад... І вранці 29 серпня внаслідок поки що абсолютно не вивчених політичних рішень, наказів, за які зараз ніхто не хоче брати відповідальності й навіть говорити, що сталося, війська сектору «Б», оточені під Іловайськом, усе угруповання, 1200 людей, почало вихід у похідній колоні зі зброєю двома маршрутами з Іловайська. Росіяни випустили дві колони повністю. Після того, як вони вийшли і покинули свої позиції, по них відкрили шквальний вогонь з усіх боків. Просто почався розстріл. Противник окопався, був на зручних позиціях. Становище було безнадійним, але треба сказати, що дуже багато наших військовослужбовців, дуже багато добровольців навіть у цих умовах відкрили вогонь у відповідь, багато хто не здавався до кінця», – сказав Бутусов.

Він назвав 29 серпня «найкривавішим днем війни» на Донбасі. За його даними (вони дещо відрізняються від офіційних), цього дня загинуло 279 українських військовослужбовців та добровольців, загалом під Іловайськом із 7-го до 30 серпня загинуло 368 українських військовослужбовців.

«Наразі зниклих безвісти, яких із різних причин не встановлено, – до 15 осіб. Поранених та контужених було не менше 600. Вийшло своїми ногами, здоровими, без контузій, дуже небагато людей. Противник захопив понад 200 людей у полон (за різними оцінкам, від 200 до 300). Слава Богу, майже всіх їх повернули, є випадки, коли росіяни і російські найманці кількох людей розстріляли після взяття в полон... Усе це, звісно, результат дій Російської Федерації. Усе це результат рішень Путіна, який 29 серпня переглянув своє рішення та заявив, що українські війська зобов’язані нібито здати зброю і тоді їх випустять», – сказав Бутусов.

Нагадаємо, у 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри факти й докази, які надає Україна.

У середині серпня 2014 року українські військові та добровольці зуміли взяти під контроль більшу частину Іловайська Донецької області, але після того, як до району бойових дій увійшли російські війська, українські бійці опинилися в оточенні. Бої за Іловайськ на Донеччині тривали майже місяць з 6 по 29 серпня 2014 року й увійшли в історію під назвою «Іловайський котел». За офіційними даними, українська армія втратила 368 воїнів, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон. Це спонукало українську сторону погодитися на умови Мінського перемир’я, підписаного 5 вересня 2014 року у білоруській столиці.

У 2017 році прокуратура оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії. За даними слідства, до неї призвели пряме вторгнення збройних сил Росії 23–24 серпня 2014 року та подальше скоєння воєнних злочинів російською армією. В Офісі генпрокурора вважають, що збройні сили РФ наперед спланували віроломне вбивство українських військовослужбовців у Іловайському котлі і російське командування «заманювало українських військових у «зелені коридори».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus