USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Інструмент депутатства є занадто важким», – Віктор Галан-Влащук про рік в облраді, «Інваспорт» та реабілітаційно-спортивний центр на Шаччині*

5 Грудня 2021 10:23
Віктор Галан-Влащук протягом п’яти років очолює Волинський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт». Протягом усієї кар’єри він працює у спорті, а торік з другої спроби став депутатом Волинської обласної ради. Обранець громади очолив комісію з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму, яка справді близька йому за родом діяльності.

Підсумовуючи рік депутатства, Інформаційне агентство Волинські Новини розпитало Віктора Галана-Влащука про роботу в облраді, проблеми виборців, «Інваспорт», фінансування спорту та Центр олімпійської, паралімпійської підготовки та реабілітації людей з інвалідністю, учасників АТО/ООС на Шаччині.

Вікторе Йосиповичу, для вас це перший досвід депутатства. Чи виправдалися ваші очікування від депутатської діяльності за цей період?

Коли балотувався, були такі очікування, що стану депутатом, зможу допомагати, залагоджувати справи людей, населених пунктів, територіальних громад. Але я вам скажу, що цей інструмент (депутатство, – О.З.) є занадто важким, тому що в нас і досі існує бюрократія, яку неможливо оминути. Потрібно все робити по колу, обійти всю землю, щоб розв'язати те чи те питання. Хоча ти прекрасно розумієш, що цю проблему можна залагодити найкоротшим шляхом, докладаючи мінімальних зусиль. Наприклад, аби щось зробити, потрібно отримати купу погоджень в різних інстанціях, а коли хтось відмовляє, треба починати все спочатку. Я вважаю, що в певних випадках громадська організація може більше вплинути на якусь проблему, ніж депутат.

У людей ще й досі існує стереотип, що депутат має багато грошей, статків, відповідно, і статус, завдяки якому він може на щось вплинути. Скажу відверто: ні. Можливо, хтось і має великий вплив, а в моїй ситуації депутат – це та особа, яка взяла відповідальність перед своїми виборцями і хоче виконати обіцянки. На сьогодні бути депутатом будь-якого органу вкрай важко. Є багато різних звернень, прохань, пропозицій від людей, а розв'язати їх вкрай важко або інколи неможливо.
Власне, з чим найчастіше до вас звертаються виборці?

Ми стараємося один раз протягом тижня бути на округах. Здебільшого люди просять матеріальну допомогу. Гроші – найболючіше питання, адже люди елементарно не мають коштів на лікування. Особливо така ситуація спостерігається у селах. В містах звернень про матеріальну допомогу менше. Здебільшого звертаються старші люди, в основному це люди з інвалідністю. Молодь, напевно, соромиться підходити. Коли перебуваєш на окрузі, то звернень від молодих людей фактично немає.

У нас в країні якось так склалося, що політикою цікавиться здебільшого старше покоління…

Я бачу, що старше покоління більше цікавиться політикою. Але і молодь починає дивувати та ходити на вибори. Це дало певний поштовх у розвитку країни. З’явилися нові обличчя, загалом, багато чого змінилося. Однак є одне але – серед облич, які приходять, немає фахівців. Інколи приходять такі депутати, які не розуміють, що потрібно робити. Кадрового резерву, професіоналів немає. Раніше, щоб бути керівником тієї чи тієї установи, потрібно було пропрацювати хоча б років п’ять-десять. А зараз дійшли до того, що людину беруть з вулиці і ставлять керівником. Якщо ми цього не змінимо, то буде дуже важко.

Фракція «Сила і честь», депутатом якої ви є, налічує лише чотири депутати і є нейтральною до депутатської більшості. Як ви та ваші колеги впливаєте на ті чи ті рішення, які ухвалює більшість?

Ми збираємося фракцією та обговорюємо порядок денний. Під час обговорення вирішуємо, чи будемо підтримувати те чи те питання. Далі йде погоджувальна рада між головами фракцій. У цьому скликанні побудовано таких механізм роботи, що все відбувається дуже гладко і якісно. Йдучи на сесію, ми знаємо точно, які питання будуть, що ми будемо підтримувати, а що – ні. Звичайно, може бути мінімальне обговорення певних проблем чи проєкту рішення. Раніше могли кричати, битися, сваритися, але зараз суперечки зникають вже під час підготовки до сесії, коли питання обговорюють на комісіях. Тобто коли питання виносять на сесію, його вже двадцять разів обговорили. Наприклад, є питання, які мали виносити на сесію, а їх було знято на погоджувальній раді, адже фракція чи комісія вважала за необхідне не виносити це питання на сесію.
Тобто між вашою фракцією та більшістю є якась співпраця?

Взаємодія є. До наших прохань і зауважень прислухаються. Чотири депутати – це небагато. Але якщо ми не підтримуємо якесь питання, ще якась фракція, тоді більшість звертає увагу на це, сприймає конструктивну критику.

Які питання вам і вашій фракції вдалося розв'язати за рік роботи?

Ми робили звернення до Міністерства інфраструктури щодо потяга «Ковель-Ягодин». Хоч рейсів поменшало, але все ж його відновили. Піднімали питання автобуса «Ковель-Лісова Пісня», його торік також відновили. Але цього року люди звертаються, що автобус, на жаль, знову перестав курсувати, тому ми знову підніматимемо це питання. Ви самі розумієте, що проблемою є червона зона, для перевізників деякі рейси стають нерентабельними.

Читати ще: У Волинській облраді – нова фракція

Також ми плануємо зробити куточок олімпізму у Волинській обласній раді. Зараз спільно обговорюємо концепцію і за сприяння національного відділення НОК будемо пропагувати здоровий спосіб життя. Ми та комісія (комісія з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму, – О.З) ініціювали, щоб депутати брали участь у спортивних заходах. Наші депутати вже їздили на Всеукраїнську спартакіаду серед органів місцевого самоврядування. Зараз плануємо проведення такої спартакіади в області.

Була проблема з парком на Карбишева, в якому було багато наркоманів. Там гуляють і студенти, і діти. Поліція почала більше патрулювати цю територію, поставили камери. Фактично, проблема майже зникла.

Зараз ми розв'язуємо питання дороги у колишньому Любомльському районі і в селі Великий Омеляник. Наразі процес триває, є відповіді, що до наших звернень дослухалися та будуть враховувати при формуванні наступного бюджету.

Тобто наша фракція працює, ми стараємося посприяти та допомогти людям, які звертаються навіть у якихось звичайних питаннях. Наприклад, до нас звернувся директор дитячого садка у селі Зачернеччя, що в них немає посуду. Ми підключили спонсорів, і вони допомогли.

Одне з питань, яке ви піднімали, – недопущення закриття відділу спортивної медицини. Чи вдалося щось вирішити?

Були перемовини з головним лікарем та з керівником цього відділення. Сьогодні воно функціонує. Однак є велика проблема в державі, яка забула видати нормативні акти, їх немає досі. На папері це відділення має бути, однак як воно має фінансуватися – не прописали. З Міністерства спорту надійшла відповідь, що це відбудеться в процесі реформування, але ніхто не знає, скільки це триватиме. Виходить така ситуація, що ніхто не знає, що робити. Ми вивчали, як інші області виходять з цієї ситуації, і дійшли висновку, що станом на сьогодні люди, які йтимуть на огляд, мають брати від сімейного лікаря направлення і тоді за рахунок Національної служби здоров’я обласній лікарні компенсовуватимуть пакет послуг.

Читати ще: Відділення спортивної медицини на Волині – на межі закриття

Обласне відділення спортивної медицини розробило порядок про платні послуги. Якщо, наприклад, проводять змагання з комерційних видів, то в них прописано вартість обслуговування. Зараз стоятиме питання обслуговування змагань, якщо їх проводить держава чи наші комунальні установи. Тож ми будемо вивчати питання програми підтримки, адже їм грошей справді не вистачає. Якби обласна лікарня не взяла це під свою опіку, то спортивна медицина в області зникла б. Поки це – у підвішеному стані. Якщо держава не зробить певних кроків, ми не знатимемо, що робити далі.

Без спортивної медицини в нас не буде спортсменів, ми навіть не зможемо брати участь в чемпіонатах України, оскільки у заявці має стояти печатка відділення спортивної медицини. Без цієї печатки до змагань не допускають. Кожен спортсмен щотри місяці має пройти огляд у відділенні спортивної медицини. Якщо не проходить, то до змагань його не допускають.
Розкажіть про роботу комісії з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму, яку ви очолюєте. Наскільки вона є ефективною, які питання розглядаєте?

Комісія в нас дуже цікава. Я все життя пропрацював у спорті, знаю всі проблеми, всі діри та нюанси. Тобто ні в кого обкрутити мене навколо пальця не вийде. Андрій Мельник так само працював у галузі спорту, був заступником в «Інваспорті», коли там був інший керівник. Зараз він очолює галузь спорту в Луцькій районній адміністрації. А Яна Гончарук очолює громадську організацію, яка опікується молодіжними проєктами. Тобто в комісії зібралися ті фахівці, які справді на цьому знаються.

Коли сформувалася комісія, ми попередньо сіли й обговорили нашу майбутню діяльність, склавши план роботи, за яким протягом року обійдемо всі комунальні заклади нашої сфери. У більшості з них ми були, зокрема і в молодіжному центрі, обласній школі з видів боротьби, обласній спортивній школі для людей з інвалідністю. Також відвідаємо ОДЮСШ на вулиці Шевченка та «Спорт для всіх», а ближче до кінця року побуваємо в «Колосі». Ми дивимося, що цим закладам потрібно. Хтось із членів комісії бере участь у бюджетних слуханнях, роз’яснюючи іншим депутатам, що ми побачили і які потреби у цих закладів є. Інколи до нас дослухаються, інколи – ні, буває, що доводиться щось відвойовувати.

Також комісія працює над програмами, розглядає кандидатури керівників закладів. Хочемо навідатися і в пункт тимчасового перебування людей, які опинилися у складних життєвих обставинах. На комісії ми піднімали питання, що цей пункт має бути, але не в такому стані, як зараз. Їм потрібне якісне приміщення з хорошим ремонтом, а їх постійно перекидають, такого не має бути. Люди мають знати, куди їм звертатися.

Ви вже згадали про бюджетні слухання. Торік були нарікання на фінансування спорту в області. Чи зміниться ситуація у 2022 році?

Проблема культури і спорту – фінансування за залишковим принципом. Ми вже просто кричимо. Так, гроші потрібні усім галузям, але є певні галузі, які фінансуються завдяки субвенціям з державного бюджету. Культура та спорт таких субвенцій не мають. Вважаю, що потрібно приділити увагу сталому фінансуванню. Не потрібно давати зайві мільйони, має бути певна сталість. Наприклад, якщо ви стільки потребуєте, то потрібно дати саме стільки. Протягом року іде інфляція, і якщо наступного року дати ті ж кошти з врахуванням інфляції, то буде певний розвиток. Але коли одного року дають таке фінансування, наступного воно падає на 30%, а потім передумали і дали на 20% більше, то ми ні до чого не дійдемо. Спорту потрібна сталість, тоді буде результат.

Так, ми маємо проблеми. На наступний рік поки не знаємо, як здійснити виплати грошових винагород спортсменам, які здобули медалі на чемпіонатах світу, Олімпійських іграх та чемпіонатах Європи. На громадських слуханнях ми про це говорили. Я думаю, що до нас дослухаються, адже без цієї матеріальної підтримки спортсмени від нас повтікають та виступатимуть за інші області. Ми маємо якось стимулювати їх, адже витрачали кошти з обласного бюджету на їхню підготовку з дитинства. Коли ж людина дійшла до певного піку, її потрібно підтримати в освіті, у винагородах, заохотити поліпшенням житлових умов.

Ти двадцять років тренувався в парку, а тут тобі кажуть, що грошей немає. Спортсменам також потрібно за щось жити. Ніхто з них не живе шикарно. Зціпивши зуби, вони працюють. Постає питання: для чого ми витрачали гроші на підготовку спортсменів, аби в кінці не отримати нічого?

Деякі депутати кажуть, мовляв, нехай галузі культури та спорту шукають спонсорів. Ми стараємося знайти, але скільки ти знайдеш? Спочатку потрібно зробити якийсь законопроєкт про спонсорство. Адже ми просимо один раз, а наступного разу вже не попросиш. Це лише якась одноразова допомога. Підприємства не хочуть давати допомогу офіційно, адже податкова цю суму помножить на десять і відправить їм у вигляді штрафу.
Чим зараз живе «Інваспорт»?

«Інваспорт» на сьогодні готується до ігор, які відбудуться не у Парижі в 2024 році, а у 2028-му. Наші спортсмени якщо не тренуються, то беруть участь в змаганнях. Наприклад, зараз деякі перебувають у Туреччині, інші – в Іспанії, ще одні – в Ірані. Це постійний процес. Одні приїхали з чемпіонату України з паратхеквондо, другі – з чемпіонату України з фехтування на візках, частина залишилася на навчально-тренувальних зборах зі збірною України. Цей процес триває безкінечно – ми готуємося до змагань, ми беремо участь у турнірах і стараємося розвиватися.

Протягом 28 років існування ми мали кілька кабінетів та тренажерний зал. Сьогодні отримали приміщення і зараз проводимо ремонт. Протягом трьох років ми закрили проблеми з інвентарем завдяки територіальним громадам. Допомогли міськради Луцька та Володимира-Волинського, Голобська громада, Камінь-Каширська, Ковельська. Дуже хочу подякувати головам, які підтримали спортсменів, адже вони вклали в імідж своєї громади та в майбутнє дітей-спортсменів.

Тиждень тому наші юні спортсмени отримали десять стипендій президента. Цих стипендій є лише 100 на всю Україну. Тобто в нас дуже хороший показник.

Ми говорили, що нам потрібна літня база для підготовки спортсменів. Три роки тому, коли військовий ліцей отримав санаторій «Турія», нам передали звичайний будинок в Пульмі. Він був у занедбаному стані, але ми косметично його підлатали, і спортсмени все літо перебувають там на навчально-тренувальних зборах. Показники зросли до участі в чемпіонатах України. Для дітей це просто необхідно. Після сезону підготовки наші діти на голову сильніші за інших спортсменів. На це не потрібно багато – всього лише приміщення і трохи грошей на його утримання.

Ви говорили, що основною вашою метою як депутата є реалізація проєкту будівництва Центру олімпійської, паралімпійської підготовки та реабілітації людей з інвалідністю, учасників АТО/ООС. На якому етапі це зараз?

Насамперед ми знайшли місце, адже це було найбільшою проблемою. Після цього держгеокадастр не хотів передавати землю в територіальну громаду. Все ж таки це питання залагодили. Торік було розроблено презентаційні матеріали концепції бази. З цим ми разом з Григорієм Вікторовичем Недопадом та Романом Петровичем Карпюком були в міністра молоді та спорту, де нам розповіли, які етапи маємо пройти.

Читати ще:На Волині побудують центр підготовки олімпійців та паралімпійців

Наразі плануємо перейти до процесу вирішення, на чиєму балансі стоятиме ось цей центр. Новий заступник голови ОДА Андрій Ярмольський також зацікавлений цим проєктом і найближчим часом хоче поїхати та подивитися, як функціонує Західний реабілітаційний центр, схожий до бази, яку ми плануємо. Після цього вже будемо переходити до нового етапу. Це дуже непростий процес. Ми туди їздили вже чотири рази, вивчали питання каналізування, дороги. Я думаю, що якщо будівництво почнеться, то це не має бути довгобудом. Але найважливіше – кінцевий результат.

Центр має бути саме на Світязі, адже озеро поряд, ліс поряд, транспортна доступність найкраща, дороги зроблені, каналізацію зробили, поряд чотири пропускні пункти з Польщі та Білорусі. Потрібно використовувати такий потенціал. Ми докладемо максимальних зусиль до того, аби хоча б почати будівництво.
Ну й насамкінець – розкажіть про ваші плани як депутата на наступний рік.

Хочемо зробити більше кроків у розвитку спортивного центру – це те, чому ми ішли в депутати. Хотілося б більшого руху, адже цілий рік придивлялися. Було багато переговорів, але з цього етапу хочемо перейти до дій.

На вулиці Привокзальній плануємо зробити майданчик для занять спортом для людей з інвалідністю. Зараз ми хочемо завершити земельні питання та почати будівництво. Також потрібно буде продовжувати роботу на округах, допомагати людям, адже це завдання всіх депутатів.

Наразі ми хочемо відштовхуватися від того, що є. Не хочемо щось обіцяти. Потрібно зробити щось одне, а тоді переходити до іншого.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus