USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Нова Волинська облрада: чого очікувати виборцям

27 Листопада 2015 19:00
Волинська обласна рада VІI скликання кардинально різниться від своїх попередників, адже пришли у стіни «білого будинку» нові люди, нові політичні сили вже з конкретним пропозиціями та намірами. Їх стало менше, а відповідальності - більше. Чого ж очікувати далі - депутати розповіли Інформаційному агентству Волинські Новини.

Волиняни делегували у раду своїх представників, вибори завершилися, обранці отримали посвідчення й визначилися з головою.

Якщо порівняти кількісний склад з минулою каденцією, то було 80, а стало значно менше - 64 обранці. Вони пройшли в раду від таких партій: «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», ВО «Батьківщина», «Наш край», «Самопоміч», БПП «Солідарність», ВО «Свобода».

До таких змін ставляться по-різному. Адже, з одного боку неодноразово говорилося про те, що непотрібно на Волині стільки депутатів, втім, з іншого, через недосконале законодавство не всі округи отримали своїх представників. Бо ж на окрузі могла перемогти певна персона, а вона не проходила через партійний кворум. Для прикладу, так трапилися в Луцьку, коли на сорок одному окрузі із сорока двох існуючих перемогли представники політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Але з цих переможців лише 15 укропівців представляють луцьку громаду у міськраді.

Щодо якісного складу нової Волинської обласної ради, то про це ми дізнаємося лише з часом.

Волиняни пам’ятають, що попередники були практично недієві останнім часом. Зокрема ІА Волинські Новини повідомляли про те, що сесія обласної ради номер 34 тривала три місяці, депутати тричі її «зривали». Більше сотні питань розглядали впродовж чотирьох засідань - із березня по травень. Тоді перше засідання 34 сесії Волинської обласної ради відбулося 20-го березня і його волинські депутати «зірвали» через питання про бурштин. Йшлося і про те, що обранці громади не з’явилися на сесійне засідання після перерви на обід. Ймовірно, таким чином вони продемонстрували власне небажання вирішувати скандальні «бурштинові питання».

Аби краяни знали своїх «героїв», репортери ІА Волинські Новини проаналізувати, хто ж з депутатів добросовісно виконує свої обов'язки, або хоча б робить вигляд активної роботи, а хто запізнюється на сесії, ба, навіть втікає з них.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯКИМ БУДЕ НОВИЙ СКЛАД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛРАДИ

На ефективну роботу нової ради покладають сподівання не лише волиняни, а й екс-голова обласної ради Валентин Вітер.

«Я дуже надіюся, що депутати обласної ради знайдуть між собою компроміс і з цим я звернувся до них. Потрібно, аби вони свої амбіції ставили на друге місце після пріоритетів громади. Надіюся, що ця рада знайде точки дотику й буде ухвалювати проекти рішень, які йтимуть на користь волинян.

Із минулої каденції депутатів обласної ради лишилося невирішеним одне з найскладніших питань – «бурштинове». Тому я рекомендуватиму, аби над ним новообрані депутати в першу чергу почали працювати, адже це болюча тема для області», - коментує Вітер.
ЧИТАТИ ЩЕ: ОСВІТЯНИ В ОБЛРАДІ: ВРАЖЕННЯ І ПЛАНИ

Про те, що «новоспечена» рада може діяти продуктивно, свідчить перша сесія, яка відбулася 26-ого листопада у повному складі, на противагу минулому скликанню, де в залі збиралося ледь більше половини обранців громади.
Так, під час своєї першої роботи депутати VІI скликання з переважною більшістю голосів обрали під час таємного голосування головою облради лучанина та засновника Фонду «Новий Луцьк» - Ігоря Палицю. Крім нього, на крісло голови облради претендував екс-голова облдержадміністрації, нинішній депутат облради Володимир Бондар.

Заступниками керівника ради призначили Олександра Пирожика та Романа Карпюка.

Як запевняє представник найчисельнішої групи політиків, голова обласної політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» В’ячеслав Рубльов, політичне забарвлення не буде вливати на роботу, бо готові до компромісів та конструктиву. А дискусії та суперечки, вважає «укропівець», потрібно розгортати під час роботи профільних комісій, аби економити час на сесії.

«Не дивлячись на те, хто переміг у виборах на голову обласної ради, я вважаю, що вона буде дієвою, адже у своїх виступах обоє говорили про те ж саме, що рада повинна об’єднатися й діяти на благо волинян. Тому, я думаю, що в депутатів нового скликання буде продуктивна й конструктивна робота. Щодо дискусій, то, напевно, буде більше обговорень на засіданнях комісій і менше на сесіях, адже кожен обранець має право прийти та долучитися до обговорення. Я пригадую роботу попередньої ради, в цьому і був її «промах» та деструктив: на засідання приходили лише члени комісій, а інші депутати не навідувалися й питання повторювалися. Також було й таке, що коли відбувалися дні депутата, то одиниці приходили й ті ж самі питання, проблеми знову виносили й обговорювали на сесіях, відповідно робили подвійну, непотрібну, роботу. Я вважаю, що ми не будемо повторювати таких же помилок, адже на кожного з депутатів лягає ще більша відповідальність, бо їх лише 64, а не 80, як було раніше», - розповідає В’ячеслав Рубльов.
Та додає, що політики, які не захочуть конструктивно працювати, повинні скласти повноваження і займатися бізнесом, а місця повинні звільнити для тих, хто хоче працювати для волинян.

ЧИТАТИ ЩЕ: В УКРОПІ - ВОЛИНЯНИ, ЯКІ ДОВЕЛИ ВЛАСНИЙ ПАТРІОТИЗМ В УМОВАХ ВІЙНИ

Як розповідає депутат облради, радник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Курилюк, укропівці зоврема прийшли у раду не з пустими руками, мовляв, вже є чимало проектів рішень, які готові представити колегам, а також напрацюваннями щодо нових програм, які повинні замістити вже існуючі, але недієві програми.

«У раду нового скликання ми прийшли з оптимізмом. Наша команда УКРОПу налаштована на плідну роботу й діалог. У нас є бачення роботи ради, ми будемо пропонувати програми, проекти рішень, які стосуватимуться різних сфер, починаючи від бюджету й до гуманітарного напрямку. На жаль, насьогодні ми бачимо, що багато існуючих програм в обласній раді фактично згорнуті, немає фінансового ресурсу й, як правило, люди не отримують ту допомогу, на яку очікують від влади. Тому ми розподілимо комісії і зі своїми ініціативами працюватимемо у профільних напрямках», - ділиться намірами Курилюк.
Щодо того, що не всі округи мають своїх представників, новообраний голова обласної ради Ігор Палиця запевнив, що вони не будуть позбавлені опіки.

«Згідно з новими законодавством, не всі округи отримали свого представника у раді, інші ж мають по декілька. Втім, жоден округ не буде позбавлений опіки від обласної ради. Я розумію, що законодавство не досконале, для прикладу по Луцьку УКРОП виграв із 42-ох 41 округ, але в кінцевому результаті має лише 17 депутатів. Але ми не будемо волинян ділити на своїх і чужих, опікуватися будемо всіма.

Для мене це приємна новина, що мені висловили довіру й обрали під час таємного голосування головою. Тому перемога є. Я задоволений, що нашій політичній силі висловили довіру й ми будемо плідно працювати. Щодо пріоритетів, за які я візьмуся у першу чергу, то це те, що потрібно «зшити» обласну раду, забрати звідси політику, аби всі політичні партії працювали над економічною, соціально-культурною та іншими сферами Волині. Тому я хочу помирити учасників різних політичних сил», - наголосив Ігор Палиця.

Про те, що різні політсили готової до конструктиву, а не «перетягування ковдри», запевняють різні партійці.

«У мене з’явилася надія на нову Волинську обласну раду VІI скликання, що, нарешті, буде конструктивна робота», - ділиться враженням депутат облради Валентина Касарда.
До слова, у Луцькій міськраді теж нові обличчя. Зокрема депутатські крісла посіли представники від семи різних партій. Так, серед 42 міських депутатів – 15 – це представники політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП». Таким чином «укропівці» планують створити найчисленнішу в Луцькій міськраді фракцію й вони теж поділилися своїми планами на нову каденцію.

Підготував Гліб Володимирович
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 27 Листопада 2015 19:12
"Про те, що «новоспечена» рада може діяти продуктивно, свідчить перша сесія, яка відбулася 26-ого листопада у повному складі, на противагу минулому скликанню, де в залі збиралося ледь більше половини обранців громади." - А не по той ли причине. что в этот день выдавали депутатские удостоверения? И, вообще, сколько новых людей туда было избрано?
Oles Savchuk до Анонім Показати IP 28 Листопада 2015 00:32
Рада "которая" обласна у минулому скликанні працювала продуктивно до того моменту, поки головою був Войтович. Під Вітром вона умовно кажучи віялась туди-сюди... Тобто по-іншому Рада може працювати лиш у двох випадках: 1. коли керує сила авторитету і поваги (не плутати з авторитаризмом). 2. коли є фінансова мотивація. Поки що схоже на те, що ця Рада буде працювати по другому варіанту.
Анонім до Oles Savchuk Показати IP 28 Листопада 2015 11:06
Правильно пишешь, за исключением одной "мелочи": Своего руководителя выбирают конкретные депутаты. Следовательно, во времена Войтовича у вас был нормальный подбор депутатов, а во времена Ветра - ни рыба, ни мясо. Каков сейчас - сами увидите. Хотя сам же видишь тенденцию.
Ас до Анонім Показати IP 28 Листопада 2015 11:17
Курс долара по 60 безробітья і протести народу
Анонім Показати IP 27 Листопада 2015 19:18
Чого очікувати? А нічого.
Анонім Показати IP 27 Листопада 2015 19:39
Нарешті ,під впливом депутатів,АТО закінчиться...
Анонім до Анонім Показати IP 27 Листопада 2015 20:54
А кто из них этого хочет? Будь добр, поименно, чтобы было к кому прийти и порядок навести.
я! Показати IP 27 Листопада 2015 20:36
А де РПЛ?
Тарас Чурило Показати IP 27 Листопада 2015 21:37
Будемо надіятись що УКРОП задасть потрібний тон
Анонім до Тарас Чурило Показати IP 27 Листопада 2015 22:46
Понятное дело. Ибо Украина сейчас больна парасюком головного мозга. Причем в такой форме, что необходимо срочно вырезать с организма больной орган. Вот и получим в результате траву.
Правда Показати IP 27 Листопада 2015 22:31
Яке добро коли валантьори всі лягли під БПП. Ото Володимирці будете знати за кого голосувати!
тю Показати IP 28 Листопада 2015 21:36
то я не зрозуміла, вже можна починати кричати "Слава Україні")))????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus