USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Інтернат у Володимирі-Волинському ризикує залишитися без фінансування

15 Січня 2018 16:28
Володимир-Волинську спеціалізовану школу-інтернат І–ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки», яка є комунальною власністю обласної ради, можуть передати на фінансування з обласного бюджету через субвенцію для міської ради. Зараз у школі навчаються 696 учнів, багато з яких є дітьми військових, адже у місті дислокується 14-та ОМБр.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики 15 січня.

Як розповіла керівниця управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації Людмила Плахотна, цей навчальний заклад останні 8 років перебував у всеукраїнському експерименті, за результатами якого мав бути включений у загальний тип навчальних закладів.

«Експеримент закінчився у 2017 році. І зараз школа не є особливим навчальним закладом для отримання спеціального фінансування чи утримання за рахунок обласного бюджету», – сказала Людмила Плахотна.

Вона пояснила, що фінансувати такий тип навчального закладу, наприклад за рахунок субвенції з обласного бюджету, можна у випадку, коли кількість немісцевих дітей (тобто не з Володимира-Волинського), які навчаються у школі, становить не менше 70 %. Зараз таких учнів – 54 %.

«Тож фактично фінансування його з обласного бюджету буде порушенням бюджетного кодексу. Тому ми звернулися до комісії, аби визначити розпорядника коштів до того моменту, коли це співвідношення вдасться привести у відповідність до законодавчих норм. А можливість привести ці пропорції у відповідність є», – наголосила Людмила Плахотна.

Та додала: «Цей заклад має виконувати ту місію, із якою був створений. Він має стати одним із профільних навчальних закладів, адже має потужну навчальну та кадрову базу і може працювати на рівні з іншими закладами Волині третього ступеня».
Окрім того, цю школу відвідує велика кількість дітей початкових класів і дошкільнят, тож можливим є виокремлення з мережі інтернату дошкільного навчального закладу.

Директор Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернат І–ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» Валентин Вірковський повідомив, що зараз, у середині січня, фінансування закладу практично відсутнє, адже експеримент закінчився у грудні 2017 року.

«Ми починали як заклад, який об’єднує дітей-сиріт. І попри те, що експеримент закінчився, він фактично продовжується, адже експеримент передбачав створення закладу нового типу на запит територіальних громад. Ми вже виросли із сирітського закладу», – наголосив Валентин Вірковський.

За його словами, для того, щоби школа-інтернат стала звичайним навчальним закладом, потрібно зняти з нього статус експериментального. Для цього, передусім, школі потрібний перехідний період, аби встигнути адаптуватися.

Як стало відомо, на документах експеримент ще не закінчився, адже немає відповідного розпорядження міністерства. Окрім того, ймовірним є те, що експеримент може продовжуватися.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк розповів, що частину коштів на фінансування школи-інтернату у Володимирі-Волинському передбачили на 8 місяців, а частину ще не розподілили.

«Коли буде 70 % немісцевих учнів, ми зможемо його фінансувати, зокрема з нового навчального року. Із фінансуванням жодних питань нема», – акцентував Ігор Никитюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus