USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Інтернет-ЗМІ примусять пройти держреєстрацію

19 Листопада 2009 18:17
Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі розглядатиме питання про державну реєстрацію сайтів як засобів масової інформації.
Зміни до закону Про друковані засоби масової інформації припускають «віднесення веб-сайтів до засобів масової інформації, їх державну реєстрацію і відображення на веб-сайті його представницької сторінки».
Як вказується в пояснювальній записці до документа, з 1 серпня по 1 листопада НЕК проводила моніторинг наявності в інтернеті інформації, що сприяє збільшенню національної та релігійної ворожнечі, пропаганди шкідливих звичок, вживання ненормативної лексики. У результаті було виявлено численні порушення чинного законодавства, в тому числі у сфері захисту суспільної моралі.
Як вчора повідомив КоммерсантЪ-Украина заступник голови НЕК Геннадій Дерев\'янчук, необхідність державної реєстрації веб-сайтів викликана наміром «відрегулювати інформаційне поле інтернету».
«Як проводитиметься реєстрація і для кого саме вона стане обов\'язковою – вирішить парламент з урахуванням всіх виправлень та побажань сторін», – додав Дерев\'янчук.
За його словами, необхідно розробити механізм правового регулювання української зони Інтернету, «де є багато цікавої та корисної інформації, але є й багато правопорушень».
Президент Інтернет-асоціації України Тетяна Попова вчора не змогла передбачити, як працюватиме майбутній механізм реєстрації сайтів.
«Якщо сайт зареєстровано не в зоні. Ua, а в загальнодоступній доменній зоні. Com, його неможливо примусити пройти реєстрацію, навіть якщо це інтернет-видання працює для України», – заявила Попова.
На її думку, добровільна державна реєстрація веб-сайтів дозволить інтернет-ресурсам отримати всі переваги ЗМІ і одночасно працювати в правовому полі.
«Журналісти, які працюють у веб-виданні, зможуть отримувати акредитацію на публічні заходи і вільний доступ до інформації», – додала Попова.
Водночас, як пише газета, головний редактор інтернет-видання «Дуся» Олеся Савенко зазначила, що відсутність реєстрації «не заважає роботі журналістів інтернет-видань». «А ось спроби влади ввести цензуру в інтернеті виглядають куди сумніше», – додала Савенко. З нею згодний голова Незалежної медіапрофспілки Роман Скрипін. На його думку, реєстрація веб-ресурсів може стати початком «введення цензури в ЗМІ».
У свою чергу, президент Української асоціації медіаюристів, секретар Національної спілки журналістів Тетяна Котюжинська зазначила, що правові взаємовідносини в інтернеті «контролюються цивільним кодексом». «Немає необхідності в реєстрації веб-сайтів як окремих ЗМІ», – зазначила Котюжинська.
Видання нагадує, що це вже не перша спроба ввести реєстрацію інтернет-видань як ЗМІ. Зокрема, 5 травня 2003 року Кабмін видав розпорядження Про затвердження концепції формування системи національних електронних інформаційних ресурсів. На виконання цього розпорядження 27 квітня 2005 Мінтрансзв\'язку видало наказ Про затвердження порядку проведення державної реєстрації електронних інформаційних ресурсів.
26 вересня 2005 у зв\'язку з протестами громадськості наказ було скасовано як такий, що не відповідає принципам державної регуляторної політики у сфері інформатизації. Однак 18 лютого 2009 Кабмін доручив СБУ розробити законопроект Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації інтернет-видань, яким пропонується затвердити процедуру державної реєстрації інтернет-видань шляхом надання їм статусу засобів масової інформації – передає Оглядач.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
seal Показати IP 19 Листопада 2009 19:48
А-я-яй! Як же хочеться ввести цензуру. Та, якщо друковані видання контролювати не так уже й важко, то з інтернет-виданнями - значно складніше. Не вийде!
OrestN Показати IP 19 Листопада 2009 21:19
як на мене, я закри би УСІ українофобні сайти, ЗМІ, які юридично приписані в Україні.
читач Показати IP 19 Листопада 2009 23:46
Українофобні сайти дійсно прописані в Ураїні і зовсім не відзначаються ані культурою ані законослухняністю. Натомість агресивності до усього українського, зокрема до держави Україна, а також хамства в них "нємєряно".
Юка Показати IP 19 Листопада 2009 23:49
навіть якщо будуть внесені зміни до закону, нічого це суттєво не змінить. де ви бачили, щоб хтось добровільно пхав голову у петлю? сьогодні один пройшде реєстрацію, завтра введуть цензуру, а після завтра він змінить ім'я і знову стане ВІЛЬНИМ
Evil Показати IP 20 Листопада 2009 13:23
Ну чому тільки ЗМІ, мова йдеться про те, щоб усі сайти і реєстрацію проходили і були повністю перевірені владою та спецслужбами :) Вже надцята спроба влади заграбастати домен .UA обернулася невдачею, тому вони вирішили піти іншим шляхом. От же блін... слів просто нема.
MassimoUA Показати IP 22 Листопада 2009 15:55
Український інтернет давно пора перевести у законну площену, закривати українофобні сайти, боротися з порнографією в усіх її проявах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus