USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ірина Горавська: «Лікарі обласної дитячої лікарні роблять навіть те, чого в Україні ще ніхто не практикує»

20 Червня 2021 14:44
Цей заклад справедливо називають унікальним не лише для Волині. Адже обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства вважається єдиним в Україні, що забезпечує безперервну комплексну допомогу дітям від внутрішньоутробного розвитку до 18 років, враховуючи усі можливі реабілітаційні послуги.

Такий широкий спектр діяльності став можливим завдяки об’єднанню в одне ціле трьох потужних закладів: найсучаснішого в Україні перинатального центру, нещодавно відкритого лабораторного центру, санаторію дітей із батьками «Дачний», а також обласної дитячої клінічної дитячої лікарні.

Про останню генеральна директорка Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ірина Горавська розповіла в інтерв’ю виданню «Твій стиль».

Ірино Іванівно, у вересні 2020-го до структури медоб’єднання увійшла Волинська обласна дитяча клінічна лікарня. Які її потужності?

Це лікувально-профілактичний заклад, що надає третинну високоспеціалізовану різнопрофільну медичну допомогу, в тому числі й невідкладну, всім дітям регіону: за офіційними статистичними даними, це понад 237 тисяч осіб. При цьому ВОДКЛ одночасно виконує функцію міської дитячої лікарні обласного центру Луцька з дитячим населенням у 44 219 осіб.
Лікарня має стаціонар на 250 ліжок з 11 різнопрофільними стаціонарними відділеннями та дитячу консультативну поліклініку з прийомами дитячих спеціалістів за 22 спеціальностями. Фахову допомогу хворим дітям надають 150 лікарів і понад 300 середніх медичних працівників. Загалом у медичному об’єднанні зараз працюють 1 149 співробітників, у тому числі 221 лікар; три кандидати медичних наук. Чотирьом лікарям надано звання «Заслужений лікар України». Чисельність спеціалістів із середньою освітою становить 506 осіб, із них близько половини мають вищу кваліфікаційну категорію. Медичне об’єднання є клінічною базою кафедр педіатрії і неонатології, акушерства і гінекології та анестезіології Львівського державного університету ім. Данила Галицького. Щорічно на базі закладу навчається близько 50 інтернів.

Скільком пацієнтам надаєте послуги?

Обласна дитяча консультативна поліклініка розрахована на 300 відвідувань за зміну. Загалом за рік консультативні послуги спеціалістів тут отримують понад 50 000 маленьких волинян. В умовах стаціонарних відділень упродовж року лікується від 12 до 14 тисяч хворих дітей. Навіть у період складної епідситуації, пов’язаної з коронавірусною інфекцією та призупиненням планової госпіталізації в пік захворюваності на COVID-19, у лікарні за 2020 рік було проліковано 7 062 хворих дітей, у тому числі віком до 1 року – 1 474, із середньою тривалістю лікування 7,2 дня. Провели оперативні втручання 3 200 пацієнтам, здійснювали надскладні операції новонародженим, у тому числі за допомогою сучасної лапароскопічної хірургічної техніки.
За фаховістю колективу яка в рейтингу дитяча лікарня?

Колектив лікарні – дуже професійний! А послуги, що їх надає заклад, є не просто затребуваними – унікальними навіть для всеукраїнського рівня. Ба більше – ми поставили за мету, аби наші дитячі лікарі пройшли фахову підготовку й отримали ліцензію, яка дасть змогу вести пацієнта навіть після досягнення ним 18-річного віку. Насправді це дуже важливо для процесу лікування та реабілітації. Особливо коли йдеться про генетичні захворювання. А колектив таким чином стане мультидисциплінарною командою, яка надаватиме послуги пацієнтам навіть дорослого віку.

Читати ще: «Коло дружби» та революційна конференція: у Луцьку обмінювалися досвідом з перинатальної допомоги

До речі, ми вже почали впроваджувати таку практику. Дорослі фахівці наразі працюють у центрі отоларингології та у відділенні офтальмології. Найближчим часом вони з’являться в хірургії і в терапевтичному напрямку. А позаяк медицина сьогодні починає працювати за комерційним принципом, то дитяча лікарня зможе надавати високоякісні платні послуги, а її фахівці – отримувати достойну заробітну плату.

Яким чином колектив лікарні переймає найновіший досвід?

Звичайно. От зараз наш хірург їде на стажування до Франції. У нас працює нейрохірург Михайло Іванович Ловга, який стажувався у США, вчився у клініках Канади та Італії. Він робить насправді унікальні операції! І завдяки зусиллям та досвіду Михайла Івановича ми будемо запроваджувати операції на плоді. Подібного Україна ще не практикує. Ми готові стати першими, аби вроджені вади лікувати на стадії внутрішньоутробного розвитку. Адже саме на цьому етапі, як свідчить практика, результати лікування набагато кращі, а ускладнень значно менше.

Наразі працюємо над дооснащенням відділення нейрохірургії. Бо для проведення операції на плоді потрібна не лише фаховість лікаря, а й обладнання зі штучним інтелектом. І перші зі згаданих операцій ми плануємо провести вже цього року.
Які операції проводять у нейрохірургії?

Дуже серйозною патологією в дітей вважається епілепсія. Якщо вона супроводжується великою кількістю судом, то хвороба не дає змоги дітям належно розвиватися ні фізично, ні розумово. У багатьох випадках протисудомних препаратів виявляється недостатньо. Натомість хороший ефект дає лікування епілепсії якраз оперативним шляхом.

Михайло Іванович успішно проводить такі операції. І навіть приводив до мене мам із дітьми, які пройшли цей шлях. А найкращим доказом фаховості нашого нейрохірурга є те, що його пацієнти тепер ходять до школи і можуть вести повноцінне життя.

Знаю, що лікарня також займається пацієнтами з ДЦП.

Так. І, до речі, з квітня Михайло Іванович почав проводити операції на хребті пацієнтам із дитячим церебральним паралічем, які не можуть ходити через підвищений тонус м’язів. Масажами і фізпроцедурами такий патологічний тонус, на жаль, не знімається. Це можна виправити оперативним шляхом. Такі діти після операції дуже швидко стають на ноги.

Для цієї ювелірної роботи потрібне сучасне обладнання?

Так. І я дуже вдячна нашій благодійниці з Німеччині Риті Лімротт, яка багато років дооснащує дитячу лікарню найбільш дорогим медичним обладнанням.

Вона організовує гуманітарну допомогу, передає її та контролює результат. А коли бачить, що обладнання справді рятує, але ще чогось у відділенні не вистачає, то довозить усе необхідне.

Щоб ви розуміли: нашому обладнанню заздрять нейрохірурги та отоларингологи навіть із Києва. Аби на ньому попрацювати, вони у вільний від основної роботи час (як правило, в суботу) приїздять до Луцька, від ранку до пізнього вечора оперують пацієнтів і водночас передають свій досвід нашим фахівцям.

Ви згадали про центр отоларингології. Чим він унікальний?

Керівник центру Руслан Адольфович Жиленко у співпраці з найкращими фахівцями України проводить слуховідновлювальні оперативні втручання на середньому вусі та при пухлинах.

Та й офтальмологи, знаю, мають хорошу славу.

Так, лікарі цього відділення – великі молодці. Окрім досвіду, вони використовують хороше обладнання. Це дає можливість проводити малотравматичні мікрохірургічні операції і діткам, і дорослим. Крім того, рішення розширити спектр послуг відділення ми ухвалили й тому, що фаховий лікар має оперувати щодня, натомість у відділенні не настільки багато маленьких пацієнтів, які потребують операційних втручань.

Найближчим часом ми закупимо дуже потужний мікроскоп. І це ще покращить роботу лікарів.

Читати ще: У Луцьку кваліфіковано рятують слух маленьким пацієнтам

Украй важливою для функціонування лікарні є робота лабораторного центру, що входить до складу медичного об’єднання.

Звичайно. Адже колектив висококваліфікованих лікарів-лаборантів і фельдшерів-лаборантів завдяки потужному обладнанню проводить увесь спектр досліджень, а це сотні аналізів. Наприкінці минулого року ми відкрили сучасну ПЛР-лабораторію і тепер маємо можливість проводити весь спектр сучасних аналізів на виявлення різноманітних інфекцій, в тому числі й коронавірусу. Наразі ми ведемо переговори з потенційними інвесторами, аби забезпечити лабораторію системою «чистих приміщень». Для цього ми – єдині в Україні! – взяли участь в українсько-фінському проєкті з будівництва модульних лабораторій. Вартість робіт – орієнтовно 600 тисяч євро. Зате після завершення проєкту ми отримаємо такі приміщення, в яких результати аналізів будуть максимально точними, а робота персоналу – безпечна.

Зараз у приміщенні лікарні триває капремонт неонатального корпусу. Що, крім комфорту, отримають пацієнти і батьки?

Перший-третій поверхи неонатального корпусу справді оновляться, там буде сучасний ремонт із системою вентиляції. Це приміщення не бачило ремонту з моменту введення в експлуатацію.

Проте наші маленькі пацієнти отримають не лише комфорт. Річ у тім, що будь-який медичний заклад потребує періодичного ремонту, аби таким чином позбутися внутрішньолікарняної інфекції, яка проникає в найменші шпаринки стін, підлоги тощо. Тобто капітальний ремонт неонатального корпусу – це одна зі складових безпечного перебування там найменших пацієнтів, вік яких – від народження до двох місяців.

Відділення променевої діагностики теж має позитивні зміни в роботі…

Відділення променевої діагностики, крім ремонту, отримало кабінети комп’ютерної томографії і новий дуже потужний цифровий рентгенівський апарат. Це великий крок уперед. Адже сучасне обладнання в руках фахових лікарів допомагає встановити точний діагноз, а відтак – призначити ефективне лікування не лише планово, а й в ургентних випадках, коли кожна хвилина вирішує майбутню долю дитини.

Читати ще: З «акваріумом» і «тропіками»: у дитячій лікарні в Луцьку відкрили відділення променевої діагностики

На кінець 2021 року в обласній дитячій клінічній лікарні заплановано втілення потужного проєкту з термореновації. Які позитивні зміни передбачено в його рамках?

Проєкт передбачає повну заміну системи тепло- та електропостачання, встановлення модульної котельні, утеплення фасаду, підвалу, даху, підлоги, заміну вікон, дверей і вентиляційних мереж. На його втілення потрібно близько 200 мільйонів гривень. Але, повірте, за порівняно короткий проміжок часу ці кошти окупляться. Для порівняння, на опалення та гаряче водопостачання в перинатальному центрі площею 14 700 кв. м необхідно близько 100 тисяч гривень на місяць, а дитячій лікарні площею 17 000 кв. м – майже 1 мільйон. Тобто перинатальний центр, використовуючи перелічені енергоефективні заходи, щомісяця заощаджує по 900 тисяч гривень!
Крім цього, проєкт термореновації гарантуватиме дотримання оптимально підібраних показників вологості, температури й чистоти повітря. А від цього теж залежить швидкість одужання дитини і якість усього її подальшого життя.

Волинське об’єднання захисту материнства і дитинства має амбітні плани щодо повної реконструкції закладу з добудовою вкрай необхідного інфекційного відділення. Які кроки для втілення задуму вже зроблено?

21 квітня об’єднання відвідав голова Верховної Ради України Дмитро Разумков із командою народних депутатів, зокрема Ігорем Петровичем Палицею. Спікер зазначив, що в дитячій лікарні є багато питань, які потрібно розв’язувати, що медицина – в пріоритеті держави, і пообіцяв у певних проблемах оперативно допомагати.

Ми ж, своєю чергою, розпочали передпроєктну роботу. Готуємо перелік медичних завдань. Дуже сподіваємося на підтримку держави. Адже колектив лікарні надзвичайно фаховий, обладнання в закладі потужне й дороге, а от приміщення, на жаль, не бачило капітального ремонту від моменту введення в експлуатацію, тобто 37 років.

Щосезону санаторій для дітей із батьками «Дачний», який у складі медичного об’єднання, допомагав пройти реабілітацію сотням волинян із особливостями розвитку. У цьому закладі теж розпочато позитивні зміни?

Цей санаторій, як і лікарня, потребує суттєвого покращення матеріальної бази. Ми вже завершили ремонт вхідної групи санаторію відповідно до вимог інклюзії: сходи, перила, пандуси. Встановлено протипожежну сигналізацію, а це також вкрай важливо.

Крім того, ми звернулися до народного депутата від Волині Ірини Констанкевич щодо ремонту всіх доріжок і загалом території довкола санаторію. Ірина Мирославівна відгукнулася на наше прохання. Маємо сподівання, що до кінця року приведемо територію закладу в повну відповідність до вимог інклюзивності.

Читати ще: Золоті руки лікаря + сучасне обладнання = здорова дитина: формула успіху волинських хірургів

Щодо позитивних зрушень у роботі санаторію, то наразі ми уклали угоду з Національною службою здоров’я України. Це означає, що заклад тепер може надавати послуги з реабілітації, оплату за які буде здійснювати НСЗУ. А високу якість послуги забезпечать вузькопрофільні фахівці, яких ми запросили на роботу.

Які плани виношуєте як керівниця закладу і як депутатка Волинської обласної ради? Тим паче, що дитяча лікарня – комунальний заклад Волиньради.

Я вже веду перемовини з колегами, аби за наступні п’ять років каденції ми консолідували зусилля та для єдиної на Волині обласної дитячої клінічної лікарні провели модернізацію, реконструкцію і ремонт. А моя мрія – подарувати нашим маленьким пацієнтам та їхнім батькам найкращу лікарню в Україні!

Будемо вірити, що спільними зусиллями цю мрію нам вдасться втілити! Дякую за цікаву розмову.

Оксана БУБЕНЩИКОВА

Фото Павла БЕРЕЗЮКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мед... Показати IP 21 Червня 2021 15:37
Хвали мене моя губонько!((((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus