USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Виклики та перспективи: перша медична рада у Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства

5 Лютого 2021 15:01
У Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства уперше після злиття двох закладів – Волинського обласного перинатального центру та Волинської обласної дитячої клінічної лікарні – провели медичну раду, в якій взяли участь генеральна директорка об’єднання Ірина Горавська, заступник генерального директора з хірургічної роботи Ігор Дородних, медичні директори та завідувачі відділень, а також заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт і виконувач обов’язків начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Рудоквас.

Як зауважила Ірина Горавська, 2020 рік став дуже непростим для медичного закладу.

«Перед нами стояло чимало викликів. По-перше – реформування медичної галузі, зміна системи фінансування з 1 квітня, укладання пакетів послуг. Це дуже багато питань, багато комунікацій з Національною службою здоров’я України, – зазначила вона. – Другий виклик – це карантинні обмеження, які втрутились в надання медичної допомоги у всій Україні. Третій виклик – це об’єднання закладів, яке відбулося з вересня минулого року. Враховуючи реформу і карантин, цей третій виклик був надзвичайно важким. Об’єднались дві структури: Волинський обласний перинатальний центр і Волинська обласна дитяча клінічна лікарня».

З її слів, у планах – приєднання як структурного підрозділу санаторію для дітей з батьками «Дачного».
Ірина Горавська пояснила присутнім, які переваги має таке об’єднання. Передусім це безперервність надання послуги дитячому населенню, починаючи від внутріутробного розвитку й до 18 років.

«Ця безперервність послуги дає дуже багато переваг для дітей, за якими спостерігають один колектив, одні спеціалісти, з одними протоколами надання допомоги, – додала Ірина Іванівна. – І від народження кожен спеціаліст знає, що прийде його колега і продовжить цю справу, що можна передати пацієнта в надійні руки. Коли ми були роз’єднані, всі колеги бачили, наскільки складно було отримати консультацію лікаря, наскільки складною була оця взаємодія між закладами. Після об’єднання це все стало дуже легко, просто, комунікації налагоджені і процес надання допомоги безперервно теж вже відпрацьовуємо».

Одним із найболючіших питань, з якими довелося зіштовхнутися, об’єднанню, Ірина Горавська назвала комунікацію з НСЗУ.

Читати ще: Проблем на десятки мільйонів: Волинська обласна дитяча лікарня потребує ремонту

«Їм було важко зрозуміти, що два потужні заклади стали одним і пакети послуг треба об’єднати, – розповіла вона. – І на початках дуже важко було об’єднати ті пакети й отримати вчасне фінансування за відпрацьовані послуги. Те, що створення об’єднання збіглося з карантинними обмеженнями, теж наклало відбиток на початок роботи нашого об’єднання, тому що послуг надають набагато менше і, відповідно, грошей ми отримуємо набагато менше. Ще не відпрацьовані, відсутні навички роботи персоналу з медичною інформаційною системою саме в дитячій лікарні. Через те, що дані не передавали вчасно, ми втратили майже 10 мільйонів у кінці року. Утім наразі над цим активно працюють, уже поставили комп’ютери, ввели систему, думаю, з 1 квітня буде все гаразд».
Генеральна директорка установи підкреслила, що не врегульована система консультативної допомоги в закладах первинного і вторинного рівня. Виклики спеціалістів в районні лікарні, робота неонатальної бригади додатково не фінансуються, і це потребує якоїсь комунікації з управлінням охорони здоров’я та вирішення маршруту пацієнта в подальшому.

«Не варто забувати, що дитяча лікарня – це особлива лікарня, і допомога дітям потребує набагато більше витрат, ніж допомога дорослому населенню, – наголосила вона. – Наприклад, оперативне втручання в дорослого і в дитини – це зовсім різна кількість персоналу. А вартість цих випадків однакова. Ми утримуємо штат педагогів, вихователів, додаткових працівників середньої ланки, бо діти потребують більше уваги і більше персоналу, ніж дорослі, а вартість послуги однакова, це теж неправильно».

На санаторій «Дачний» укладено пакет реабілітаційних послуг на 196 тисяч гривень. Утримання санаторію на місяць – близько півтора мільйона. Путівки туди завжди видавали безплатно і це утримання було за рахунок медичної субвенції, вона складала приблизно 1 мільйон 200 тисяч гривень. Зараз санаторій залишився без фінансування.
«Ми дуже багато робимо, щоб зберегти цей санаторій, і через Міністерство соціальної політики, через звернення, через те, що ми вже розробляємо тарифи на путівки для тих, хто хоче за власним бажанням просто там оздоровитись без показів, – запевнила Ірина Горавська. – Ну і будемо комунікувати, звичайно, з обласною радою щодо того, щоб на перших порах до квітня, поки не буде укладено нові пакети договорів, допомогти з утриманням санаторію. Крім того, там ще є дуже багато питань з протипожежної безпеки, встановлення сигналізації, а також щодо того, щоб заклад був доступним для людей з інвалідністю».

Варто зазначити, що в умовах реформування у дитячій лікарні було укладено 9 пакетів послуг і загальна сума контракту на шість місяців складала 38 мільйонів 747 тисяч гривень. Перинатальний центр уклав шість пакетів послуг на загальну суму 32 мільйони 493 тисячі гривень.
Після об’єднання виявилося багато схожих пакетів: це амбулаторна допомога, стаціонарна допомога дорослим і дітям, хірургічна стаціонарна допомога, також надання допомоги дітям в складних неонатальних випадках, допомога новонародженим.

Читати ще: Волинському перинатальному центру – рік: Ірина Горавська розповіла про те, як працює і чим живе «Будинок щастя»*

«Ці пакети у нас об’єднались і загальна сума контракту на три останні місяці складала 43 мільйони 843 тисячі. Але через погане передавання даних, про що я вже казала, отримали ми за три місяці тільки 34 мільйони 775 тисяч, на один місяць це складало 11 мільйонів 591 тисячу, – додала Ірина Горавська. – Поки ми отримували субвенцію, дитяча лікарня фінансувалась 27 мільйонів за перший квартал, перинатальний центр – 12 мільйонів. Коли ми уклали угоду з НСЗУ, в перинатального центру грошей стало набагато більше, а в дитячій лікарні їх стало менше». Утримання лікарні вимагає дуже багато коштів, адже це й наркотичні середники, утримання операційних, закупівля вкрай потрібних медикаментів, харчування пацієнтів, прання. Із надходжень у 34 мільйони 775 тисяч за останній квартал 2020 року витрати на заробітну плату склали 28,5 мільйона. І тієї суми, що залишалася, вкрай недостатньо, щоб забезпечувати пацієнтів усім необхідним.
«Чому ж так сталося, чому настільки мізерні надходження від Національної служби здоров’я? По-перше, неправдиві тарифи, – пояснює очільниця медзакладу. – Сподіваємося, їх збільшать на наступний рік. Є пакети, які було укладено на дуже мінімальну кількість послуг. Наприклад, для онкогематології ми отримуємо всього 78 тисяч на місяць на утримання 20 дітей, а це не вистачає навіть на одного. Разом з тим, є європейські дані, що заклад рентабельний тоді, коли на одного лікаря є максимум чотири решти працівників закладу, а три – ще краще. І цю роботу можна організувати. Що менший заклад, то менша імовірність цього балансу».

Щодо роботи закладу в умовах пандемії, то також було укладено пакет із обслуговування хворих на COVID-19, проліковано п’ятьох дітей та одну жінку.
«Разом з тим, якісь кошти ми отримали від того пакету, це невелика сума, 4 мільйони 889 тисяч, і за ті гроші нам вдалося не тільки забезпечити надання допомоги тим пацієнтам, а ще й замовити і купити ультразвуковий апарат екстреного класу, – додала Ірина Горавська. – Але, на жаль, більше негативних моментів від тієї інфекції і тих карантинних обмежень, у яких ми живемо. Вони спричинили зменшення кількості пацієнтів. Після закриття санаторію для дітей з батьками «Дачного» з квітня до вересня там взагалі не проводили оздоровлення. Різко зменшилась кількість звернень у дитячу поліклініку по амбулаторні послуги. Усе це вплинуло на кількість послуг і тепер, коли в квітні треба буде укладати договори з НСЗУ, буде надзвичайно важко оптимально довести, що це зменшення завдяки тому, що ми жили в умовах пандемії. Єдиний позитив – що ми в умовах коронавірусу навчилися лікувати й виписувати пацієнтів швидше».

Читати ще: «Волинський центр захисту материнства і дитинства має потенціал міжрегіонального закладу», – заступниця міністра

Окремо Ірина Горавська зупинилася на аналізі першого року роботи перинатального центру.

«Це був особливий рік для перинатального центру, – сказала вона. – Порівнювати поки немає з чим, але вже можна сказати, що амбулаторно прийнято 21 тисячу 654 пацієнтки, проліковано в стаціонарі 4 тисячі 788, операцій – 2975, кількість пологів – 2903, кількість новонароджених дітей – 2972, із них недоношених – 243, це приблизно 8%, кесарських розтинів – 29,6%, чим ми пишаємось, тому що для перинатальних центрів це є досить низький відсоток. Проблем було дуже багато, вони і будуть, але їх усі можна розв’язати. А надто, коли є такий високопрофесійний та дружний колектив».

Із жовтня 2020 року в об’єднанні зроблено чимало: проведено оптимізацію структури, здійснено перехід на послуги харчування і прання. На часі – ремонт пральні у дитячій лікарні, адже і приміщення, і обладнання там застарілі. Розпочато капітальний ремонт у неонатальному центрі, облаштовано ігрову кімнату для маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення. На завершальному етапі – облаштування пандусів у двох корпусах. Розроблено проєктно-кошторисну документацію на облаштування входу, капітального ремонту, входу санаторію «Дачного».

Окрім того, проведено великий об’єм робіт із монтажу ПЛР-лабораторії спільно з фінською компанією. Зі слів Ірини Горавської, це буде надзвичайно потужний проєкт, де проводитимуть всі обстеження. Також буде виготовлено ПКД на приймально-діагностичне відділення і відділення променевої

діагностики. У об’єднанні було створено потужний лабораторний центр та відкрито відділення катамнезу, де дітки, які народилися дочасно, з патологіями, отримують реабілітацію від 0 до 3 років.

Внесено розширені зміни в ліцензію на медичну діяльність, переоформлено всі дозволи на отримання гуманітарної допомоги. Із жовтня 2020 року

для об’єднання придбано КТ, цифровий рентгенокомплекс, УЗД-апарат експертного класу, обладнання для ПЛР-лабораторії, морозильну камеру, бо в медзакладі сподіваються, що матимуть вакцину та робитимуть щеплення. Наразі для цього облаштовують місце. Окрім того, закуплено 60 систем киснезабезпечення, персональні комп’ютери. Сім інфузоматів для онкохворих діток подарував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Також Ірина Горавська розповіда про стратегію розвитку медичного закладу.

«Звісно, нам потрібно якомога швидше завершити ремонт неонатального центру, а на це потрібно ще 15 мільйонів, – зауважила вона. – Плануємо в приміщенні харчоблоку, яке зараз не використовується, ремонт з облаштуванням офісного центру і вивести туди всі структури, які не є медичними: економістів, бухгалтерів, статистів, кадри – всі ті служби, які зараз розташовані фактично в лікувальних приміщеннях. Натомість ці приміщення звільняться й тоді можна буде зробити більш комфортні умови для наших пацієнтів і на прийомах, і в стаціонарі. Хочемо розпочати і завершити ремонт відділення променевої діагностики. Ми зараз дуже важко працюємо без рентген-діагностики, без променевої діагностики, і насправді це великий мінус для надання послуги дитячому населенню».
Також у планах – завершення облаштування модульної лабораторії та монтаж протипожежної сигналізації в санаторії «Дачному».

Ще одна стратегічна потреба лікувального закладу – заміна ліфтів. Гарантійний термін використання ліфта – 25 років, а тут вони вже працюють 37.

«Дуже потрібне облаштування пандусів у санаторії та отримання сертифіката на інклюзивність закладів, без цього ми не укладемо договори на пакети послуг з НСЗУ, – наголосила Ірина Іванівна. – І треба встановити джерело альтернативного живлення в дитячій лікарні. Наразі воно відсутнє, формально на папері є, але це джерело не дає тої напруги, щоб ми могли забезпечити роботу хоч би операційних і реанімації у разі відключення світла. Нам вкрай потрібна термореновація основних корпусів дитячої лікарні. На опалення перинатального центру, який має 15 тисяч квадратних метрів, на місяць іде 42 тисячі гривень. На опалення дитячої лікарні, яка має 18 тисяч квадратних метрів, – 400 тисяч. Це свідчить про те, що приміщення дитячої лікарні вкрай не енергоощадні. Тому ті роботи потрібно проводити і є проєкти, за якими ми будемо намагатись це зробити».
Читати ще: «Країна, яка відкриває пологові будинки, має майбутнє»: Волинський перинатальний центр святкує першу річницю

Окрім того, вкрай потрібна реконструкція,капітальний ремонт приміщень стаціонарного та поліклінічного корпусів дитячої лікарні.

«Ми будемо просити весь депутатський корпус про те, аби ці п’ять років стали роками дитячої лікарні. Це пріоритет. Діти – це наше майбутнє, і для них потрібно зробити все, що в наших силах, – вважає Ірина Горавська. – І я буду звертатися як депутат і як керівник закладу, щоб максимально за ці роки зробити в плані реконструкції і капітального ремонту цих корпусів».

А золота мрія медичного об’єднання – створення відділення допоміжних репродуктивних технологій. Ціна питання – 50 мільйонів гривень.
«Насправді зараз непліддя – дуже поширена проблема. Зараз за програмою репродуктивних технологій наші жінки та неплідні пари їдуть в Івано-Франківськ, в інші області, кошти з централізованого бюджету йдуть туди. Їх потрібно забрати на себе, в нас є всі можливості, немає тільки оснащення», – зауважила генеральна директорка медустанови.

Важлива складова успіху – постійне професійне навчання персоналу. І в об’єднанні до цього – особлива увага.
«Ми маємо бути всі взаємозамінні, особливо середня ланка, вони мають володіти всіма суміжними спеціальностями, проходити курси, – вважає Ірина Горавська. – На жаль, кадрова проблема нікуди не поділася від нашого об’єднання і є такий профіль спеціалістів, яких нам не вистачає.Це, звісно ж, вплине на контрактування з НСЗУ. Нам дуже потрібні реабілітологи, ерготерапевти, фізичні терапевти, лікарі функціональної діагностики».

Читати ще: Волинським лікарям вручили ключі від службового житла

Планують у медичному об’єднанні й запровадження платних послуг (наразі активно працюють у напрямку їх розрахунку) та створення власного благодійного фонду.

«За допомогою трудового колективу, за допомогою всіх, хто не байдужий до дітей, з допомогою органів місцевого самоврядування, я сподіваюся, ми матимемо світле майбутнє. Ми перші в Україні, першопрохідці. Але я вірю, що у нас з вами все вийде», – резюмувала Ірин Горавська.
Своєю чергою, заступник голови облради Григорій Пустовіт та т.в.о. начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Рудоквас подякували персоналу медичного об’єднання за ентузіазм і професіоналізм та пообіцяли надавати закладу усіляку підтримку, зокрема й фінансову.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus