USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Золоті руки лікаря + сучасне обладнання = здорова дитина: формула успіху волинських хірургів

13 Лютого 2021 17:41
Коли біда стукає у двері, коли виникає загроза здоров’ю і навіть життю найдорожчих, аби подолати недугу, люди готові на все. Надто, якщо хворіють дітки. Батьки шукають найкращих лікарів, які можуть запропонувати найсучасніші методи лікування, аби їхня малеча була здоровою. Та часто вони йдуть довгим шляхом, шукаючи порятунку в столичних чи закордонних клініках. І йдеться навіть не про те, що таке лікування дуже дороге, а зокрема про те, що втрачається дорогоцінний час, адже часто доводиться місяцями чекати, доки в цій клініці приймуть.

Утім не обов’язково їхати по порятунок так далеко. Адже у Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства працюють висококласні фахівці, більшість із яких або стажувалися, або працювали в закордонних клініках, мають величезний досвід, а головне – ще більше бажання допомагати маленьким пацієнтам. А крім того, у їхньому розпорядженні – сучасне обладнання, яке нічим не поступається обладнанню столичних клінік.

«Зараз на лікуванні у нас перебуває новонароджена дитина із вродженою вадою – атрезією стравоходу, по суті, це перервана його цілісність, – розповідає заступник генерального директора з хірургічної роботи Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ігор Дородних. – Це складна вроджена вада, корекцію якої проводять у нашій установі. Роблять її з торокоскопічною асистенцією».
У медичному закладі є обладнання для малоінвазивних втручань, зокрема мікроінструменти для оперування новонароджених діток. Зі слів Ігоря Дородних, такі операції набагато кращі й менш травматичні для малюків.

Загалом, зауважує він, дуже важливою є командна робота. І варто відмітити, що в обласній дитячій лікарні вона – на дуже високому рівні.

«Лікування у випадку складних патологій тривале. Мають бути на місці реаніматологи, підключаються педіатри, вузькі спеціалісти, – розповідає лікар. – Ми постійно навчаємося, їздимо на стажування, на різноманітні конференції за кордон».
Ігор Леонідович показує статуетку на робочому столі – гнома Ендоскопека, що його привіз із Вроцлава. У руках він тримає лапароскопічні інструменти.

«Цього гномика мені подарували як учаснику потужної міжнародної конференції, у якій брав участь відомий дитячий хірург зі США Стівен Ротенберг, – усміхаться Ігор Дородних. – Робота тоді була дуже плідною».

Лапароскопічні операції із застосуванням малоінвазивних методів, зокрема з приводу вад розвитку сечовидільної системи, у медичному закладі планують ставити на потік. Завдяки спонсорам, зокрема меценатці з Німеччини Ріті Лімрот, тут є всі потрібні для цього інструменти. Наразі планують закупити ендоскопи та дитячий цистоскоп, які дуже потрібні саме для таких операцій.
А загалом варто додати, що завдяки благодійникам хірургічне відділення обласної дитячої лікарні, зокрема операційні, має потужне сучасне обладнання, за допомогою якого врятовано не одне дитяче життя. Зокрема це ендоскопічні стійки KARL STORZ. А ендоскопічна стійка німецького виробництва WOLF наразі проходить розмитнення, тож найближчим часом хірурги зможуть на ній працювати. Це, кажуть лікарі, дасть змогу виконувати оперативні втручання ще якісніше, бо ці стійки мають кращі камери, екрани, дають чіткіше зображення, а це значно поліпшує візуалізацію в порожнинах.

Читати ще: У дитячій лікарні на Волині оновлять кабінети діагностики
Минулої неділі тут було проведено три оперативні втручання на стійці KARL STORZ: два з приводу гідронефрозу та одне з приводу везіко-ренального рефлюксу.

«Було проведено малоінвазивну операцію з приводу везіко-ренального рефлюксу. Можна прооперувати, зробивши великий розріз, а можна ліквідувати цю патологію за 30-40 хвилин без розрізів, ввести гель за допомогою тонесенького ендоскопа, аби закрити ці рефлюкси, щоб не було закиду сечі в нирку, – пояснює хірург. – Єдине, цей гель разом з системою для його введення є дуже дорогим».
Таку операцію дев’ятирічній Анастасії Спаській з Рожища провели дитячий хірург В’ячеслав Дидюк, який має досвід роботи в одній із французьких клінік, спільно з київським колегою Максимом Пономаренком. Дівчинці ввели гель, аби закрити рефлюкси, і тепер вона йде на поправку.
Як пояснив В’ячеслав Дидюк, небезпека цієї недуги в тому, що сеча із сечового міхура потрапляє в нирку, піднімається вгору, і в дітей часто виникають інфекції сечовидільних шляхів, а саме – пієлонефрити. Після таких запалень функція нирки випадає, тож їх треба лікувати якомога швидше, аби зберегти орган. По суті, цей гель – ніби монтажна піна, запобігає зворотному току сечі до нирок. Він має стати у потрібне місце, не рухатися, не мігрувати. І аж через пів року – рік можна буде сказати, що все вдалося. Такі операції можна робити навіть шестимісячним малюкам, щоправда, за умови, що вони мають достатню вагу. Це метод номер один у лікуванні такої патології в усьому світі, й волинські дитячі хірурги його добре опанували.

Читати ще: Виклики та перспективи: перша медична рада у Волинському обласному територіальному медичному об'єднанні захисту материнства і дитинства
«Без жодного розрізу камерою заходимо в сечовий міхур і в його вічка тонесенькою голочкою вводимо гель, який і запобігає потраплянню сечі в нирку, – пояснює В’ячеслав Валерійович. – У нашій лікарні таку операцію було проведено вдруге».
«Проблему в доньки виявив нефролог під час огляду. Треба було оперувати дитину. Якби не В’ячеслав Валерійович, то навіть не знаю, куди нам довелося б їхати, – каже мама маленької пацієнтки Оксана Спаська. – Доньці ввели гель, тож сподіваємося, що все в нас буде гаразд».
«У дитини був гідронефроз лівої нирки. Ми вже йдемо на поправку, операція минула успішно, – каже мама дев’ятимісячної Христинки Ольга Газонюк із села Липини Луцького району. – Нам дуже пощастило, що у Луцьку знайшлися лікарі, які прооперували донечку. Не довелося їхати на лікування до Києва чи ще кудись. У лікарні ми з п’ятниці. І якщо все буде гаразд, до кінця тижня нас відпустять додому. Ми дуже вдячні своєму лікареві В’ячеславу Дидюку».
«Такі операції проводять у багатьох обласних лікарнях. Та завдяки співпраці з колегами з інституту акушерства і педіатрії, зокрема з Максимом Пономаренком, який до нас приїжджає, ми володіємо менш травматичними способами оперативних втручань, – пояснює В’ячеслав Дидюк. – Операцію провели мікродоступом, розріз був усього два сантиметри. Дитина не потребувала перебування у відділенні реанімації, після операції її повернули до мами. Звісно, дитинка потребує подальшого спостереження після операції. Поки що в неї стоїть стент у місці, де нирочка з’єднана із сечоводом, а його звужену частинку, яка не пропускала сечу, видалено. Через два тижні цей стент заберемо. Процедура абсолютно безболісна, ця трубочка тонесенька – до двох міліметрів у діаметрі».
Найскладнішим, каже хірург, було втручання з приводу термінального гідронефрозу правої нирки, проте з незначною її функцією. Тому ухвалили рішення рятувати орган і вдатися до лапароскопічної операції. Усі розрізи були по п’ять міліметрів, тобто майже непомітні, що важливо і в косметичному аспекті, і в плані реабілітації.

З його слів, малоінвазивні та лапароскопічні оперативні втручання скорочують час перебування дитини в лікарні та період реабілітації. Це комфортніше і для діток, і для батьків.
Тож не обов’язково шукати порятунку в дорогих закордонних клініках. Волинські лікарі із золотими руками знають як, вміють, можуть, а головне – хочуть допомогти маленьким пацієнтам, аби вони зростали здоровими та щасливими.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ольга Показати IP 13 Лютого 2021 18:38
Хоч один раз вас похвалю, добре, що взяли інтерв'ю у справжніх лікарів і професіоналів
Лікар Показати IP 13 Лютого 2021 19:29
Як добре, що є молоді справжні лікарі
Юлія Показати IP 18 Лютого 2021 13:56
Прекрасні хірурги-лікарі! Знаю з власного досвіду. Ні разу не пожалкувала, що нас переконали лишитись і довірити свою дитину нашим Луцьким хірургам. Вячеслав Дидюк професіонал і чудова людина! Побільше б нам таких лікарів!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus