USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Іспанія погрожує скасувати автономію Каталонії

19 Жовтня 2017 13:23
Уряд Іспанії планує скасувати автономію Каталонії через спроби її лідерів шантажувати владу питанням про незалежність, повідомляє Вloomberg.

У суботу, 21 жовтня, уряд Іспанії збереться на позачергове засідання, аби привести в дію статтю 155 Конституції. Вона дозволяє Мадриду встановлювати пряме врядування на автономних територіях, якщо ті опиняються в кризових умовах.

Якщо уряд зважиться на такий крок, стаття 155 буде реалізована вперше з часу прийняття демократичної конституції Іспанії в 1978 році .

Автономію Каталонії хочуть скасувати у відповідь на заяву каталонських очільників, що вони проголосять незалежність, якщо Мадрид відмовиться від перемовин і продовжить «репресії».

Автономія Каталонії склалася історично і є закріпленою в основному законі Іспанії. Зараз область може її позбутися. Уряд Іспанії роздратований тим, що лідери Каталонії намагається використати результати референдуму для політичного шантажу.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії відбувся референдум щодо відділення від Іспанії. Голова уряду Іспанії Мар’яно Рахой після завершення голосування в Каталонії виступив з екстреним зверненням, заявивши, що референдум не відбувся. Натомість заступник голови уряду Каталонії Оріол Жункерас заявив, що каталонський парламент буде в односторонньому порядку приймати рішення про незалежність.

10 жовтня глава Каталонії Карлес Пучдемон та інші регіональні урядовці підписали документ, яким проголошується незалежність регіону від Іспанії.

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой дав лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону п’ять днів для того, щоб прояснити, що означає «декларація незалежності», підписана у вівторок ввечері, 10 жовтня, регіональними властями. Керівництво автономної області до 16 жовтня має відповісти на запит центрального уряду, «чи була оголошена незалежність». Зазначено, що у разі ствердної відповіді владі Каталонії відводиться термін до 19 жовтня на те, щоб виправити ситуацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus