USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Історичні постаті, день народження міста та середньовічний рок-н-рол: якою була «Ніч у Луцькому замку-2019»

8 Вересня 2019 11:25
«Європа на Стиру берегах», монархи у стінах Луцького замку та «середньовічний рок-н-рол» від гуртів-гостей княжого граду: таким стало арт-шоу «Ніч у Луцькому замку. Саміт у Луцьку».

Арт-шоу відбулося у ніч з 7 на 8 вересня у Луцьку.

Розпочали арт-шоу з театралізованого дійства, що відтворило події, які відбувалися у Луцькому замку далекого 1429 року – з’їзд європейських монархів, які зібралися у Луцьку за покликом великого князя Вітовта Кейстутовича. Під час саміту вирішувалися оборонні, економічні, релігійні, політичні та державотворчі питання, у місті зібралися понад 15 тисяч гостей.

Великий князь Литовський Вітовт, звернувшись до публіки, розповів, що монархи зібралися, аби без зброї, мирно домовлятися про справи оборони та торгівлі.

«Зібралася Європа на Стиру берегах, надій і сподівань у нас над міру. У справах добрих Бог допомага, візьмемо в поміч розум, честь і віру. Народи нас на з’їзд благословили, нехай лунають дзвони понад Стиром, нехай їх гомін злі лякає сили, розрадує Європу довгожданим миром!» - промовив великий князь.

Від імені всього люду звертався до громади воєвода Луцький з 15-го століття з проханнями до князя: «дбати за процвітання краю нашого і всяк сущого в ньому, бояр державних і простолюдинів, торгового люду і ремісного, воїнства та духовенства, спудейства і учительства, вільних художників і учених мужів, тих, хто хліб ростить, і лікує хворобу всяку, люду служивого і робітного».
Вогонь у замку урочисто запалили під звуки величного історичного гімну «Богородиця».
Воєвода розповів, що місто бачило за свою багатовікову історію і величезні війни, і великих монархів, героїв величних, руйнівні пожарища, багатство і красу, тяжку працю і великі труднощі, але завжди як Фенікс-птах, відновлювалося руками людей своїх до нового життя. Під час свята у замку майорів прапор Вітовта Великого, який є прапором президента Литви. Привітавши усіх гостей, воєвода з 15-го століття передав слово «сучасному воєводі Лучеська Великого» - виконувачу повноважень Луцького міського голови Григорію Пустовіту.

Секретар міськради привітав лучан з 934 річницею міста та зауважив, що наші діди-прадіди залишили прекрасний замок та прекрасне місто, судові традиції. Він нагадав, що в часи сивої давнини європейські монархи обирали Луцьк, як місто, де енергетика дозволяє домовлятися, вирішувати проблеми, які, здавалося б, вирішити неможливо. Через 10 років 600-та річниця з’їзду монархів, з його слів, повинна стати загальноукраїнською подією, адже Лучеськ цього вартий.
Після цього на гостини у княжому граді завітали театр історичного танцю «Джойссанс» (Київ), театр стародавнього танцю «Belriguard» (Польща), караїмський ансамбль танцю «Birlik» (Литва).
У рамках арт-шоу лучанам продемонстрували дві видовищні вогняні містерії.
Гурт середньовічної музики «Holloenek Hungarica» (Угорщина) виконував для гостей дійства запальний «середньовічний рок-н-рол».
Завершили арт-шоу виступом гурту середньовічної музики «Irdorath» (Білорусь).
Окрім виступів, під час арт-шоу працювали окремі локації: фотозона «Княжий палац», «Монетний двір», відбувалися художні перформанси та майстер-класи з середньовічних танців.
Нагадаємо, цьогоріч фестиваль був благодійним та передбачав збір коштів для реставрації церкви Іоана Богослова (ХІІ ст.), що на території Луцького замку. Усі кошти від продажу квитків планують передати на реставраційні роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
127 Показати IP 8 Вересня 2019 18:12
"передав слово «сучасному воєводі Лучеська Великого» - виконувачу повноважень Луцького міського голови Григорію Пустовіту." какая проза.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus