USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Із бібліотеки луцького ліцею вилучають російську літературу

4 Липня 2022 07:35
Книги російських авторів прибрали з полиць шкільної бібліотеки луцького ліцею № 21. Зараз вони зберігаються у сховищі.

Про це Суспільному розповіла завідувачка книгозбірні Алла Камінська.

На місці вилучених книг планують розмістити українську літературу.

«Приблизно третя частина книжкового фонду художньої літератури – це російські видання, але не лише російських авторів, а російськомовні. Їх всі знають – Пушкін, Лєрмонтов, Булгаков, Єсенін, Купрін», – каже Алла Камінська.

Додає: згідно з програмою, учні змушені були читати цих авторів російською мовою, адже аналогів українською немає.
Ці книги спишуть. Це означає, що російську літературу утилізують, а згодом здадуть на макулатуру. У школі планують залишити по два-три примірники книг російських класиків для наукових робіт.

У кабінеті зарубіжної літератури Луцького ліцею № 21 раніше на стіні висів портрет російського поета Олександра Пушкіна. Зараз тут порожнє місце. За словами учительки Тетяни Коцюби, йому шукають заміну.

Зарубіжну літературу в ліцеї діти вивчають з п'ятого до одинадцятого класу. Навчальна програма, зі слів учительки, змінилася за останні роки, в старших класах школярі мають дві години щотижня.

Читати ще: «Геть від Москви»: як відбувається дерусифікація волинських бібліотек

«Зарубіжна література виконує безліч функцій, одна з яких – естетична. Як ми можемо донести до дітей, що російська поезія – це класно? Діти лишилися без даху над головою чи змушені були емігрувати, чи, скажімо, стали сиротами. Цим ми повторно їх травмуємо психологічно», – переконана Тетяна Коцюба.
Читати ще: У громаді Володимира з полиць книгарень вилучать російські книги

Дев'ятикласник Вадим Дмитрук каже, що востаннє за шкільною програмою читав твір російською мовою Михайла Булгакова «Собаче серце». Школяр запевняє: якби був аналог українською, то взяв би його в бібліотеці.

Читати ще: «Провали в мовній політиці – одна з причин війни в Україні». Юрій Громик – про конфлікти з російськомовними переселенцями, «адін народ», матюки та московську церкву

У Міністерстві освіти та науки України з квітня працюють спеціальні групи фахівців над новою програмою зарубіжної літератури. Які твори вилучать із програми та на які замінять, стане відомо після затвердження нової програми курсу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus