USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Із хати, ураженої грибком, – у нову будівлю: у волинському селі відкрили амбулаторію

7 Січня 2022 14:15
Теплі просторі кабінети, маніпуляційна, невеличкий денний стаціонар та сучасне обладнання – наприкінці року в селі Сокіл Луцького району запрацювала нова амбулаторія. Відтепер селяни отримуватимуть медичну допомогу та лікуватимуться в комфортних умовах.

На відкритті закладу охорони здоров’я зібралися майже всі місцеві жителі. Кажуть: цього моменту чекали з нетерпінням.

«Ми дуже радіємо, що в нашому селі відкрили амбулаторію», – каже мешканка села Руслана Романовська.

Софія Жакун додає, що амбулаторію відкрили в гарному приміщенні: «Там, у сільській раді, не було таких умов, як тут. Тут і кабінети є. А там не було так комфортно».

Своєю чергою, для корінної мешканки села Анни Марченко нова амбулаторія – особливе місце: «Це таке свято, що навіть не можна описати. Стільки людей прийшло на відкриття. Я дякую усім тим, хто був причетний до відкриття цього закладу. Це храм здоров’я. Адже ті, хто ходить і буде ходити в цих стінах, будуть продовжувати нам життя. Ми всі хочемо жити, бачити наших близьких, знайомих».

Раніше селяни могли отримати медичну допомогу лише в старому приміщенні, ураженому грибком. Як розповідають, останнім часом на стінах так розрісся грибок, що перебувати всередині приміщення стало небезпечно.

«Будівля вже занедбана тим грибком. Чи можна було вилікувати той грибок, чи ні – хтозна. Але вже все позаду. Ми сподіваємося, що довго буде працювати наша Ласкава Валентина Федорівна, тому що це людина з великої букви, хороший спеціаліст, та ще й місцева», – зазначає Анна Марченко.
Лікар Сокільської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Валентина Ласкава майже 30 років лікує жителів Сокола. Нині має 1718 пацієнтів, зокрема 415 дітей. Окрім неї, в амбулаторії працюють три медичні сестри, санітарка та водій.

«Ми дуже чекали відкриття нової амбулаторії. Два роки ми боролися за те, щоб вона тут була, і нарешті дочекалися. Діагностика пацієнтів, обстеження зору, вимірювання ваги та зросту, зокрема й немовлят, електрокардіограма – все робимо на місці», – розказує вона.

В амбулаторії також є пункт вакцинації, процедурний кабінет та ізолятор, де хворий може здати ПЛР-тест чи швидкий аналіз на коронавірус, а також маніпуляційна, денний стаціонар на два ліжка, кабінет фельдшера, місця для пацієнтів.

На відкритті медики отримали для амбулаторії подарунок від народного депутата Вячеслава Рубльова – телевізор. Техніку планують розмістити в холі, аби скоротити час очікування пацієнтів у черзі. Показуватимуть, зокрема, ролики про важливість вакцинації, догляд за дітьми, здоровий спосіб життя тощо.

Як пригадав нардеп, будівництво амбулаторії розпочалося у 2020 році.

«Ця амбулаторія досить важлива для мешканців Сокола, та й загалом для Рожищенської громади. У нас – амбітні плани. Люди, які прийшли на відкриття амбулаторії, просять відкрити ще й аптеку. Думаю, спільними зусиллями з Волинською обласною радою ми зможемо підняти це питання. Будемо працювати далі», – каже Вячеслав Рубльов.

Нагадаємо, жителі сіл Залізницького старостинського округу Любешівської громади скаржаться на відсутність у їхніх населених пунктах бодай однієї аптеки. На їхню думку, аптечний пункт, який задовольняв би потреби майже двох з половиною тисяч волинян, можна було б відкрити при місцевій амбулаторії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus