USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Капітальні ремонти та сучасне обладнання: як розвивається медицина в Луцьку

15 Вересня 2020 21:49
Луцьк - у першій п’ятірці обласних центрів України за успішністю медичних закладів вторинної ланки. Такі результати аналізу впровадження місцевою владою політики з охорони здоров'я в 2017-2019 роках, який здійснила громадська організація «Центр спільних дій».

Ці роки були динамічними у сфері медичної галузі міста Луцька, вдалось суттєво зміцнити матеріальну базу та здійснити капітальні ремонти приміщень медичних закладів, повідомляє Луцька міська рада.

Значний обсяг робіт виконано у Луцькому пологовому будинку. Зокрема, зроблено ремонт першого, другого та третього поверхів, сходових кліток жіночої консультації, поточний ремонт коридорів третього та четвертого поверхів акушерського корпусу. За кошти міського бюджету придбано новий сучасний інкубатор японського виробництва, оснащений спеціальним монітором, датчиками контролю температури шкіри малюка та системою контролю температури і вологості всередині інкубатора. Варто зазначити, що у відділенні інтенсивної терапії новонароджених це уже восьмий інкубатор.
У 2019 році у пологовий будинок за кошти міського бюджету придбано апарат штучної вентиляції легень нового покоління HAMILTON-C3 (виробник – Hamilton Medical AG, Швейцарія). Він необхідний для забезпечення ефективної роботи відділення інтенсивної терапії новонароджених та надання своєчасної і якісної допомоги крихітним пацієнтам, які потребують здійснення примусового дихального процесу. Цей апарат - один із найкращих у своїй категорії і такого нема у жодному медичному закладі Волині. Він мобільний і може використовуватися для транспортування новонароджених із різних районів області до медичних закладів Луцька.
Цього року для пологового будинку придбали апарат ультразвукового дослідження для проведення нейросонографії новонароджених.

Оновлено медичне обладнання й у Луцькій міській клінічній лікарні. Зокрема, придбано спеціальне обладнання для проведення сучасних кардіохірургічних втручань, завдяки якому вдалось забезпечити безперервну роботу ангіографічної установки. Суть роботи її полягає у максимально швидкому виявленні ураженої судини та забезпеченні якнайшвидшому відтоку крові, надаючи невідкладну допомогу тим, хто страждає на серцево-судинні недуги. Це має виняткове значення, оскільки відкриття закритої коронарної артерії та стентування в перші години інфаркту міокарда, дозволяють врятувати життя пацієнту.
Для покращення діагностики минулоріч у міську лікарню було придбано сучасний рентген-діагностичний комплекс Optera. Це дистанційно керований комплекс на 3 робочих місця, який дозволяє проводити рентгенівські дослідження не тільки в сфері екстреної медицини та травматології, але і в гастроентерології, пульмонології, урології, гінекології та інших. Для встановлення комплексу було проведено капітальний ремонт приміщення відповідно до усіх вимог радіаційної безпеки.
Також вдалося вирішити нагальну проблему медзакладу останніх 10-ти років — замінити ліфти, у яких перевозять важкохворих пацієнтів та доставляють їжу з харчоблоку в усі 17 відділень.
Капітально відремонтували та добудували приміщення бактеріологічної лабораторії лікарні. Здійснили й реконструкцію патанатомічного корпусу, відремонтували перехід між лікарнею та КП «Луцький центр медичної допомоги №2». У співфінансуванні з державного бюджету придбано ендоскопічний відео-процесор.
У 2020 році у лікарню закупили новітній апарат для здійснення лапароскопічних операцій. Це сучасне медичне обладнання дозволяє виконувати широкий спектр оперативних втручань на внутрішніх органах. Особливістю його є наявність аргоноплазмового коагулятора – електрохірургічного пристрою для безконтактної зупинки кровотеч. Таке обладнання значно скорочує час операції та підвищує її безпечність для пацієнта.
За програмою співпраці зі Світовим банком Луцька міська клінічна лікарня отримала другий ангіограф, що стандартно для ангіографічних блоків в усьому світі. Приміщення для нього капітально відремонтували за кошти міського бюджету, на що спрямували 2,5 млн грн.
Нещодавно за бюджетні кошти міста у лікарню закупили сучасне обладнання, що допоможе рятувати життя лучан — чотири апарати штучної вентиляції легень. Вони надзвичайно спрощують процес лікування важких хворих та можуть зіграти ключову роль у збереженні життя людини.
У Центр первинної медико-санітарної допомоги, що на пр-ті Волі, 66 а, у 2018 році закупили апарат ультразвукового дослідження. Він розширює можливості для діагностики захворювань, в першу чергу, раннього виявлення онкологічної патології, захворювань серцево-судинної системи.
У цей же медичний заклад придбали сучасні аналізатори для здійснення лабораторних досліджень. Відтепер проведення загальноклінічних, біохімічних та гематологічних досліджень гарантує точні результати.
Окрім цього, операційний кабінет центру поповнили новим електрохімічним апаратом, що використовується для здійснення малих хірургічних операцій в умовах медичних закладів.


Важливою подією стало відкриття амбулаторії комунального підприємства «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» у віддаленому районі міста — мікрорайоні Вересневе. Завдяки облаштуванню приміщення, більше 5 тисяч мешканців Вересневого та прилеглих вулиць отримують тут якісну та доступну допомогу. При амбулаторії відкрито пункт екстреної медичної допомоги. Введення його в дію дозволило забезпечити дотримання десятихвилинного нормативу доїзду до хворого.
Проведено капітальний ремонт системи теплопостачання у приміщенні самого центру №1.

Облаштовано та здійснено капітальний ремонт амбулаторії на вулиці Гордіюк у 40-му кварталі. Також на Гордіюк, 39 відкрито пункт тимчасового базування бригад екстреної медичної допомоги комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та катастроф».
Для КП «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №2» придбано рентгенапарат, попередній був ще з 70-х років минулого століття. Відремонтовано й приміщення, де він встановлений. Зроблено капітальний ремонт денного стаціонару.
Капітально відремонтували перший та третій поверхи КП «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №3».
У міську стоматологічну поліклініку придбано комп'ютерний стоматологічний томограф. Це перший в Україні апарат, встановлений у комунальному медичному закладі. Він працює у 3D форматі та дозволяє більш точно діагностувати стоматологічні захворювання й підібрати правильну тактику лікування, здійснювати операції із вживлення штучних імплантів на більш високому рівні.
Нове, сучасне обладнання у медичних установах — це крок вперед. Це надія на те, що буде встановлено точний діагноз, від якого залежить лікування та видужання. Це спільне досягнення влади та громади. І головне - інвестиція у здоров’я лучан.

Подбали й про комфорт маленьких пацієнтів міста. Зокрема, капітально відремонтовано фасад приміщення дитячої поліклініки, що на проспекті Волі, поряд встановили ігровий дитячий майданчик.
Зробили капітальний ремонт клініко-діагностичної лабораторії, рентгенкабінету та кабінету профілактичних щеплень у дитячій міській поліклініці, що на Чорновола, придбали педіатричний УЗД-датчик, компресор для стоматологічного відділення.
Не могла оминути міська рада й стан обласної інфекційної лікарні, адже близько 70% усіх пацієнтів — лучани. Тож з бюджету міста виділено 20 млн грн на ремонт медзакладу.
Однією з важливих подій для Луцька стало будівництво та відкриття соціально важливого об'єкту — Центру реабілітації для учасників бойових дій. На його спорудження витрачено близько 17 мільйонів гривень, третя частина з яких — кошти з міського бюджету. Збудований він для учасників бойових дій, щоб вони могли здійснити необхідні реабілітаційні процедури. І це один з найкращих реабілітаційних центрів в Україні.
Цьогоріч відкрито амбулаторію в селі Прилуцькому, яке входить до Луцької об’єднаної територіальної громади. Її будували за кошти державного бюджету, але місто також долучилось, аби вирішити проблеми з опаленням та водопостачанням.
В умовах надзвичайної ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, міська влада миттєво відреагувала на вирішення питань щодо виділення коштів та фінансування заходів на протидію поширення хвороби. З бюджету Луцької міської територіальної громади на ці цілі комунальним підприємствам охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади було виділено 9,8 млн грн, в тому числі: для закупівлі засобів індивідуального захисту, лікарських препаратів, медичних виробів, розхідних та дезінфікуючих матеріалів, закупівлі апаратів штучної вентиляції легень, концентраторів кисню, аналізаторів для проведення ІФА, оплату транспортних послуг для перевезення медичних працівників комунальних підприємств охорони здоров’я, проведення доплат медичним працівникам за перебування у небезпечних умовах праці.

Близько 30 млн грн з міського бюджету було спрямовано на Волинську обласну клінічну лікарню як базову з лікування COVID-19.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus