USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Карантинні обмеження: як бути бігунам і велосипедистам?

6 Квітня 2020 15:58
З 6 квітня в Україні вступили в силу нові карантинні обмеження. Віднині заборонено рухатися групами більше ніж по двоє осіб, гуляти у парках та ходити у громадських місцях без захисної маски і документів.

Утім, постановою Кабінету Міністрів України не забороняються пробіжки чи їзда на велосипеді. Про це заявив юрист Максим Костецький, передає hromadske.

«Ви можете вільно цим займатися. Єдине – у вас з’являються обмеження», – зауважив він.

Юрист порадив виходити на пробіжку в масці, або мати її при собі, щоб одягнути в тих місцях, які «можуть вважатися громадськими».

«Якщо ви пробігаєте крізь парк, зону відпочинку чи прибережну зону, тримайтеся крайньої точки, подалі від місць, які можуть вважатися прогулянковими, центральними алеями, чи будь-яких місць, які асоціюються з відпочинком у цій зоні. І показуйте своїм бігом, що у вас є чіткий намір пробігти цю територію, а не зупинитись в ній на певний період», – пояснив юрист.

Також Максим Костецький наголосив, що вулиця сама по собі не є громадським місцем.

Читати ще: Що таке громадське місце: де відтепер треба ходити в масках і супроводжувати дітей

Зауважимо, єдине законодавчо закріплене визначення «громадського місця» міститься в законі, яким заборонили вживати тютюнові вироби в цих самих місцях, пише «Україна молода».

«Громадське місце – частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони», – йдеться у законі.

Це визначення досить вузьке, й практика покарання за куріння показує, що воно не поширюється на парки чи сквери, або частини вулиці, де люди вільно курять.

Натомість цікаво, як правоохоронці для себе розуміють поняття «громадського місця» у світлі режиму носіння масок.

«Громадське місце у розумінні поліції – це всі місця у публічному просторі, де можуть збиратися люди. Це не тільки ті місця та приміщення, які визначені для заборони куріння», – стверджують у Нацполіції.

Тобто вулиці, якими їздитимуть велосипедисти, також вважатимуться поліцією громадським місцем. У поліції кажуть, що громадськими місцями вважатимуть частини парків та скверів, лавочки на вулицях і в парках, просто тротуари та частини вулиці. Сюди ж входять всі зупинки громадського транспорту.

«Умовно кажучи: вийшов з дому до магазину – ти вже у громадському місці. Фактично, це всі місця поза приватним житлом», – пояснюють правоохоронці.

Саме так у поліції планують трактувати поняття «громадські місця», де буде необхідно одягати захисні маски. Але визнають, що це чітко не визначено у законодавстві, а тому щодо трактування можуть виникати проблеми у спорах поліції з громадянами.
Юрист та колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера прогнозує, що поліція застосовуватиме саме своє трактування.

«В законі відсутнє загальне визначення громадського місця. Це означає, що поліція його трактуватиме на власний розсуд», – заявив він ВВС News Україна.

Експерт вважає, що без введення надзвичайного стану обмежувати конституційні права і свободи є нелегітимним.

Адвокатка Тетяна Бережна також наполегливо радить бігунам вивчити усі нюанси обмежень, аби не мати проблем.

«Нечітке розуміння суті заборон підігрівається також новинами про затримання бігунів в Іспанії під час пробіжок на вулицях. Щоб уникнути паніки і спокійно бігати, варто розуміти свої права і обмеження, які будуть діяти до 24 квітня», – наголошує вона.

«На вулицях бігати можна, проте з 6 квітня постанова забороняє переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, тому бігати по троє і більше людей вулицями не варто», – радить вона.

Заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон. Є великий ризик того, що пробіжка буде ототожнена з відвідуванням, тому юристка не рекомендує бігати в цих локаціях. Заборонено також займатися спортом на спортивних майданчиках та стадіонах.

Проте у лісі бігати можна, оскільки він не є лісопарковою зоною, відвідування якої заборонено постановою. До лісопаркової частини лісів зелених зон відносяться лісові ділянки з естетично цінними ландшафтами, призначені для масового відпочинку населення. Отже, бігати по лісі можна у тих зонах, де немає естетично цінних ландшафтів, призначених для масового відпочинку населення.

Перед пробіжкою юристи радять перевірити статус місця, у якому ви зібралися бігати, зокрема, в реєстрі зелених зон.
З 6 квітня заборонено перебування в громадських місцях без засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.

Тетяна Бережна також наголошує, що іншого законодавчого визначення громадського місця, окрім згаданого вище, немає, тому часто його трактують більш широко.

Таке розширення трактування суперечить закону і є перевищенням повноважень з боку державних органів. Вулиця громадським місцем не є, проте зупинка громадського транспорту на цій вулиці може вважатися громадським місцем.

«Тому радимо оббігати зупинки швидше і звернути увагу на ризик застосування штрафів у разі бігу та просто прогулянок без маски по вулицях», – зазначає юристка.

Також слід звернути увагу на те, що постанова уряду забороняє перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус. Тому навіть під час пробіжки з собою слід мати документи. Посвідчення водія, яке знаходиться у телефонному додатку «Дія», також підходить.

Відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 тис. до 34 тис. грн.

Протокол про адміністративне правопорушення буде направлений до місцевого суду, який і має розглянути справу. Проте юристи наголошують: враховуючи той факт, що обмеження, запроваджені урядом, у певній мірі суперечать конституційним правам людини, є високі шанси виграти справу в суді, враховуючи верховенство права, правові принципи і основоположні права людини.

«Незважаючи на те, що заборони прописані нечітко і є суперечливими, а особа, яка їх начебто порушила, має високі шанси для успішного захисту в суді, не варто забувати про здоровий глузд і мету цих обмежень – захистити здоров’я людей. Звісно, Конституція України гарантує кожному право на свободу пересування. Проте варто також пам’ятати, що відповідно до статті 3 Основного Закону, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю», – підсумовує Тетяна Бережна.
Цікавою є думка і відомої фітнес-тренерки, авторки книги про біг «Never Stop» Марії Карачиної, передає «Громадське радіо». На її погляд, зараз без нагальної потреби все-таки не треба виходити з дому.

«Не потрібно використовувати біг як привід не сидіти вдома. Тому для новачків, якщо ви раніше не бігали, не потрібно починати бігати у карантин. Якщо ви різко починаєте бігати, це може спричинити травми, а вони, зі свого боку, будуть пригнічувати імунітет. Імунітет зараз дуже важливий», – каже вона.

«Для тих, хто раніше бігав: в ідеалі це сісти в машину, приїхати в нелюдне місце і пробігти там. Виходити з дому і бігати по району – це не дуже класна ідея. Це має бути соло, ніяких збирань у масові групи, в малолюдних місцях. Не потрібні інтенсивні тренування. Головна мета зараз – просто підтримувати себе у формі», – наполягає тренерка.

«Є багато тренувань, які не потребують обладнання. Можна тренуватись зі своєю вагою. Можна використовувати стілець (ставати на нього, присідати з ним). Можна використовувати дітей як штангу. В масках бігати не потрібно. Краще бігати в безлюдних місцях, або рано-вранці, коли нікого немає на вулиці», – радить Марія Карачина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ти шо Показати IP 6 Квітня 2020 19:00
Що завгодно аби обійти карантин. Так не можна. Треба агітувати щоб всі сиділи дома, вон навіть Борис Джонсон важко хворий, недооцінив, а казав "нічо, перехворієм всі і будем мати імунітет"
Miss Показати IP 6 Квітня 2020 19:52
Чорт знає що влаштували.
Волиняка Показати IP 6 Квітня 2020 23:12
А бігати це життєвонеобхідно??? Не треба давати привід іншим говорити: " я теж не хочу сидіти вдома, чим я гірший за того бігуна?"
Володимир Показати IP 7 Квітня 2020 12:20
У мене низький пульс і мені потрібно щоранку бігати не менше 40 хвилин інакше ввечері починаю втрачати свідомість. Для мене біг є життєвонеобхідним. Тож не слід міряти всіх однаково, як наш недолугий уряд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus