USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Кардіолог Ростислав Зубик: «Ніколи не пізно – ні в 50, ні в 60, ні в 80». СПЕЦПРОЕКТ

18 Червня 2021 16:06
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Ні, такого і не могло бути. Як можна шкодувати про те, чого хотів з дитинства, ще з початкової школи? Я навіть досі сам не можу пояснити, звідки в малого хлопчика було таке чітке і усвідомлене бажання бути лікарем, але добре пам’ятаю, що воно було років із п’яти. Тому жодних сумнівів, вагань, жалю з приводу вибору професії ніколи не було. А кардіологію чому обрав? Ну, що було найскладніше, те й обрав.
Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

Не знаю, як можна маленькій дитині пояснити про кардіологію... Це настільки складна, тонка, багатогранна галузь, що навіть не кожному дорослому все поясниш.

Дитині я, напевно, сказав би, що про серце потрібно дбати завжди, починаючи з дитинства. І це справді так, попри думку, що до кардіолога пора у певному віці або коли вже щось турбує.

Обов’язок відповідальних батьків – хоча би раз у дитячому віці перевірити роботу серця дитини, щоби потім, коли вона виросте, не виявилося «несподіваних» патологій.

Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Небажання пацієнтів вчасно звертатися по кваліфіковану допомогу і ретельно виконувати рекомендації лікаря. Хоча, на мою думку, це проблема, яка навіть не у площині медицини. Це про світогляд, про культуру ставлення до себе, про спосіб мислення.

Так склалося, що мало людей усвідомлюють важливість профілактики. Жінки, до речі, більш уважні до себе і частіше звертаються вчасно, не тоді, коли терпіти біль чи дискомфорт просто несила. І чоловіків на прийом також часто приводять жінки – дружина або донька, наприклад.
Хоча, звісно, є винятки. І все більше стає людей, які приходять на профілактичні огляди, звертаються тому, що хочуть впевнитися, що все добре і можна займатися спортом. В останні роки з’явилася мода на спорт – і це прекрасна мода!

Спорт (не той, що заради досягнень, а той, що для відчуття радості життя, для свого тонусу та задоволення) і раціональне харчування – це два головні правила для здорового серця.

Читати ще: Сімейна лікарка Людмила Ярмолюк: «Принцип «якось буде» завжди коштує дуже дорого». СПЕЦПРОЕКТ

Повинна бути щоденна фізична активність: щодня не менше 40 хвилин. Важливо, що це має бути не так, що пройшов п’ять хвилин, потім десять, потім посидів, перекусив, повільно ще п’ять… Маємо на увазі щонайменше 40 хвилин поспіль фізичних навантажень. Я рекомендував би швидку ходьбу, біг, плавання, скандинавську ходьбу.
Щодо харчування, то головне уникати надмірної кількості холестерину, який створює «бляшки» у ваших судинах, провокуючи і підвищення артеріального тиску, і багато інших захворювань. Потрібно сказати «ні» тортикам, кондитерським жирам, смаженому та жирному, майонезам, полюбити овочі, рибу, якщо м’ясо – то нежирне, відварене або приготоване на пару.

Це все дуже прості речі, і якщо ними не легковажити, можна надовго зберегти гарне самопочуття та бути активним.

На вашу думку, що змінила пандемія в ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

На мою думку, пандемія погіршила ситуацію: люди до останнього затягують зі зверненням до лікаря. Налякані, бояться заразитися, не завжди вчасно отримують скерування від сімейних лікарів. Хочу наголосити, що здорове серце треба для боротьби з усіма хворобами, в тому числі і з COVID-19. Не йти до лікаря, чекати до останнього – дуже погана послуга собі.
Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Ніколи не пізно! Ні в 50, ні в 60, ні в 80 не пізно почати займатися спортом, змінити свій раціон, жити осмислено в кожному моменті, дбати про себе, покращити якість свого життя. Це все – про маленькі, поступові, але правильні кроки, які під силу всім.

Головне – усвідомити свою цінність і цінність власного життя. Дослухайтеся до себе, не ігноруйте сигнали власного тіла, не закривайте очі на те, що турбує й усвідомлюйте, що ви – головна людина, від якої залежить ваше здоров’я. А лікар – ваш партнер у цьому.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Оксана Показати IP 18 Червня 2021 17:27
Чудова людина! Професіонал!
Надія Показати IP 18 Червня 2021 19:01
Дякую!!! Все знаю, але треба нагадувати!!! ❤❤❤
Іванна Показати IP 18 Червня 2021 23:23
Дуже гарний лікар і просто приємна людина
007 Показати IP 19 Червня 2021 11:38
Дуже хороший спеціаліст , і добра людина . Дай Боже вам крепкого здоров'я . Ви багатьох пацієнтів на ноги поставили .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus