USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Їх вважали вимерлими: в Україні відновлюють популяцію унікальних тварин, які жили ще за часів Київської Русі

22 Квітня 2024 23:43
В Україні взялися відновлювати втрачену древню популяцію аборигенних поліських коней. Їх вважали вимерлими, але в селах у людей вдалося ще знайти кількох.

Як відновлюють кінну породу, притаманну винятково для Полісся – у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

На поліських конях колись їздили козаки, були вони і в Київській Русі. Проте цей вид коней може спіткати доля мамонтів, а тому в Україні їх взялися відновлювати.

Все почалося з його цікавості до коней, згадує Юрій Ягусевич. І коли знайшов тварину, схожу за описом до поліського коня в науковій літературі, почав їх розводити. Коней утримують в умовах, максимально наближених до природних. Вплив людей мінімальний.
Олександр, який допомагає доглядати за кіньми, каже, що за характером вони схожі на котів. Принаймні такі ж ревниві.

Читати ще: Дикі тварини серед покинутих людьми поселень: у Чорнобильській зоні рахували коней Пржевальського

«Я можу двох ласкати, а третій-четвертий піде, і місця немає. І вони починають уже битися. Ну як, штовхатися, а не битися. Мене вкусить. Шарпанина», – каже чоловік.

За майже пʼять років тут уже цілий табун з 28 голів. Цього року вже народилося троє лошат. За чистотою породи спостерігають науковці.

Поліська порода це – унікальні коні з високою продуктивністю і здатністю виживати. Пів століття тому індустріалізація зробила свою справу, також аборигенних коней у тодішніх колгоспах замінили іншими породами, які не прижилися.
«В умовах Полісся вони не прижилися. Тобто суворий клімат, болото, зовсім інші трави, кислі ґрунти. Ці спокійно п’ють болотяну траву, їдять осоку, тому що на болоті. Такі коні, вони хворіють від цього», – каже Юрій Ягусевич.

Читати ще: У Південній Австралії вперше за 130 років впіймали квола. Його вважали вимерлим

Науковиця Тетяна Ільницька каже, що нині багато країн намагаються зберегти саме аборигенні види тварин, бо нові культурні породи – одноманітні. Науковці збирають їхній генетичний матеріал. Але самі дослідження дорогі, тому для створення генетичних карт цієї породи намагаються знайти фінансування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus