USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Дикі тварини серед покинутих людьми поселень: у Чорнобильській зоні рахували коней Пржевальського

26 Липня 2019 07:00
Фотопастки, дрони та пошуки слідів: єдину дику популяцію коней Пржевальського на території Чорнобильської зони відчуження досліджували фахівці Київського зоопарку.

Зона відчуження відома всім, як територія найбільшої техногенної катастрофи. Але не можна забувати, що це унікальна природна територія. Тут екокоридор між країнами, тут величезний лісовий масив в центрі Європи, тут тягнуться болота, мешкають рідкісні види тварин. Фахівці Київського зоопарку досліджують фауну разом з науковцями Чорнобильського радіоекологічного біосферного заповідника, повідомляють у Київському зоологічному парку загальнодержавного значення.

«Ви знаєте, що тут живе єдина повністю дика популяція коня Пржевальського? Скільки їх, як вони живуть, де ходять, від чого гинуть і скільки народжують, як призвичаїлись до покинутих людиною територій? Все це досліджують в рамках Програми з вивчення популяції коня Пржевальського Київського зоологічного парку вже кілька років. Для цього вішають фотопастки, запускають дрони, шукають сліди. Ми оцінили чисельність у понад 100 особин, картуємо місця перебування і ведемо протоколи спостережень за поведінкою. А ще проводимо лабораторні дослідження зразків», - пояснюють у зоопарку.

«Найдивовижніше те, що дикий кінь – тварина відкритого простору, активно використовує покинуті населені пункти та будівлі, а ще проводить все більше часу в закритих лісових масивах. Так, на наших очах змінюється поведінка. В останні кілька років завдяки співробітництву з білоруськими колегами ми дізнались про те, що коні закріпились і в білоруській частині зони. Тож тепер вид живе на дві країни», - зазначає начальник відділу наукової роботи Марина Шквиря.

«Такі дослідження дикої природи завжди є прерогативою заповідників та зоопарків у всьому світі. Адже це дає можливість працювати і в полі, і в лабораторії. А дані, отримані під час такої роботи надзвичайно важливі, як для охорони природи України, так і для розуміння потреб утримання тварин в зоопарках. Ми є кандидатом в члени Європейської асоціації зоопарків і акваріумів і наукова природоохоронна робота є обов’язковою частиною стратегії розвитку сучасного зоопарку», - коментує директор зоопарку Кирило Трантін.

Звичайно, коні – не єдиний об’єкт досліджень фахівців Київського зоопарку, тож згодом обіцяють розповісти про хижаків зони відчуження.

Фото Дениса Вишневського (Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник) та Київзоо.

Нагадаємо, кількість диких коней у зоні відчуження за два десятиліття збільшилася з 20 до понад сотні.

Покинуті сільськогосподарські угіддя стали оселею коней Пржевальського у зоні відчуження, на двох третинах території якої нещодавно створили радіаційно-екологічний біосферний заповідник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus